Iedereen wordt geboren met stembanden en door die stembanden op de juiste manier te trainen kan ook jij goed leren zingen. Goed zingen ziet er vaak makkelijker uit dan het daadwerkelijk is. Als iemand goed kan zingen wordt dat gezien als een aangeboren talent, maar niets is minder waar.
Iemand van zestig heeft niet meer de stembanden van iemand van twintig, maar het verbeteren van de stem en de juiste technieken aanleren kan altijd nog. Met training wordt alles beter en makkelijker. Daarnaast is het een heerlijke bezigheid wat niet aan een leeftijd gebonden is.
'Oefening baart kunst' is dus zeker van toepassing wanneer je wilt leren zingen. Wanneer je elke dag oefent zal je al na zo'n 4 weken resultaat hebben. En na 3 maanden kan je een compleet andere zangstem hebben. Met goede zanglessen kan ook jij leren zingen.
Vals zingen kan meerdere oorzaken hebben. Sommige mensen kunnen het verschil in toonhoogte niet horen, hoe goed ze ook hun best doen. Anderen horen de toon wel maar kunnen deze zelf niet precies nazingen. Maar het kan ook liggen aan de werking van je 'zangspieren' of een slechte ademtechniek.
Samen liedjes zingen is goed voor de taalontwikkeling van je kind. Jonge kinderen vinden herhaling van liedjes prettig, ze herkennen het en na verloop van tijd kunnen ze op hun eigen manier meedoen. Daarnaast kun je tijdens het zingen bewegen en gebaren maken wat ook de motorische ontwikkeling stimuleert.
Iets wat ook erg belangrijk is om mooi en zuiver te leren zingen is oefenen met het goed laten stromen van de lucht door je longen. Door diep in te ademen en de lucht vervolgens heel geleidelijk uit te ademen en weg te laten stromen zorg je ervoor dat je meer controle krijgt over je stem.
Iedereen kan in principe hoge noten leren zingen, bij de ene persoon klinkt het misschien erg zacht en bij de andere misschien juist wat scheller en ben je bang dat je stem overslaat of vals gaat klinken.
We denken vaak ten onrechte dat zangtalent aangeboren is! Dat is dus niet waar. Zelfs als je zingt als een kat, is alle hoop nog niet verloren!
5 minuten per dag is al genoeg! Als je meer tijd hebt, geniet er dan van en zing zo lang je het leuk vindt, maar met 5 minuten per dag oefenen, kun je echt al resultaat bereiken.
Je hebt nauwelijks benul van stemtechniek en voelt je hulpeloos zonder je zangleraar. Neem in dat geval twee lessen per week, als je dat lukt. Oefen niet vaker dan 20 minuten per dag. Zo zorg je ervoor dat je je stem geen schade toebrengt.
Iemand die vaak zingt, weet uit eigen ervaring: regelmatig zingen vormt een behoorlijke belasting voor je stem. Niet voor niets nemen professionele zangers en zangeressen regelmatig rust. Dat is ook voor jou ontzettend belangrijk. Je stembanden kun je namelijk overbelasten.
De makkelijkste manier om dit te vinden, is bij jezelf nagaan welke nummers je het liefst meezingt/meeblèrt. Zitten deze nummers ongeveer op dezelfde toonhoogte? Dan zal dit geen toeval zijn. De kans is groot dat je deze nummers meezingt omdat je het idee hebt dat je stem het beste klinkt in dit bereik.
Je stem kun je trainen. De spieren rondom de stembanden zijn verantwoordelijk voor het openen, sluiten en stretchen van je stembanden. Die spieren kun je sterker maken. In een periode waarin je weinig zingt kan het dus zo zijn dat je stem zwakker wordt.
Zingen ontspant en geeft energie
Wanneer je zingt, komen er endorfinen vrij. Deze stofjes werken pijnstillend en geven je een geluksgevoel, terwijl het hormoon oxytocine afrekent met stress en angst. Door te zingen kun je goed ontspannen en van zingen krijg je meer energie!
Talent is deels aangeboren en deels aangeleerd
Hieruit blijkt dat erfelijkheid en omgevingsfactoren een nagenoeg even grote rol spelen bij menselijke eigenschappen: 49% versus 51%.
Een talent (begaafdheid) is een bijzonder goed ontwikkelde eigenschap van een bepaald persoon. Het woord wordt breed gebruikt. Iemand kan bijvoorbeeld talent hebben voor bepaalde schoolvakken of wetenschappen, werkzaamheden, creatieve uitingen, sociale interacties, sport et cetera.
Bijvoorbeeld als je een A4 zingt ( de 4de A op de piano vanaf links geteld) dan trillen je stembanden 440 keer per seconden. Als je zingt en het lukt je om je stembanden dat aantal keer te laten trillen dan zing je die noot dus zuiver.
Om te leren zingen met kopstem is het belangrijk eerst het zingen naar praten te koppelen. Doe alsof je tegen een kind praat (denk aan zinnen als 'aaaaah wat schattig' of 'wil je een koekje? ' om mee te oefenen) en ga die zinnen steeds meer beetje bij beetje zingen.
Kinderen worden creatiever, rustiger én slimmer van muziek. Muzikaliteit is weliswaar erfelijk, maar je kunt het talent ook ontwikkelen. Omgeving speelt dus ook een belangrijke rol.
Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je toondoof bent. Je hebt moeite om muzieknoten van elkaar te onderscheiden met je gehoor. Je kunt geen toon houden als je zingt. Je kunt geen instrument bespelen, hoe vaak je ook oefent.
Doe stemoefeningen voor je begint te zingen
Neuriën en toonladders zingen op verschillende klinkers zijn goede oefeningen. Wanneer je regelmatig stemoefeningen doet zal je steeds lager en hoger leren zingen. Door de tijd te nemen voor het zingen van toonladders warm je jouw stem op en vergroot je het bereik.