Tandenpoetsen is al zo'n 7.000 jaar een dagelijks ritueel. Het begon allemaal met het poetsen met een takje van een boom of plant met geneeskracht. Daarna poetste men het gebit met de vingers en een beetje zout. Later ontstond het eerste tandpoeder, dat later werd vervangen door tandpasta.
Nee, het is geen goed idee om telkens zonder tandpasta te poetsen. In tandpasta zit namelijk fluoride. Deze stof versterkt het tandglazuur en beschermt je gebit tegen gaatjes (cariës).
De eerste tandenborstel komt vermoedelijk uit China. Rond 1498 maakten de Chinezen tandenborstels van bot of bamboe en varkenshaar. De kunststof handtandenborstel zoals wij die nu kennen stamt uit 1938.
Wat is tandpoeder? Tandpoeder is eigenlijk een alternatief voor tandpasta. Dit poeder kan worden vervaardigd uit verschillende materialen, waaronder bepaalde kruidenmengsels en houtskool. Wanneer u dit op een vochtige tandenborstel doet, kunt u uw tanden er net als met tandpasta mee poetsen.
Het is normaal om de tanden twee keer daags te poetsen. Uit een enquête blijkt dat ongeveer 80% van de volwassenen tweemaal daags tanden poetst. Vrouwen en hoger opgeleiden poetsen relatief het meest. Tweemaal per dag poetsen is normaal voor ongeveer 80% van de 9-jarigen, maar neemt af naar 60 tot 70% voor 21-jarigen.
Tandenpoetsen doet u om uw tandplaque te verwijderen en om gebitsziektes te voorkomen. Maar uiteraard ook voor een frisse adem. Het advies is om twee keer per dag uw tanden te poetsen, hoe langer de bacteriën in uw mond zijn hoe meer kans het heeft om zich te vermenigvuldigen.
Poets je tanden twee keer per dag: slechts één keer per dag je tanden poetsen wordt niet aanbevolen door tandartsen omdat bacteriën zich gedurende de dag ophopen. 's Avonds voor het slapengaan je tanden niet poetsen is bijzonder slecht, omdat alle bacteriën en voedselresten die zich gedurende de dag hebben opgehoopt ...
Tandpasta van urine en geitenmelk
In de oudheid bestonden er nog geen tandenborstels. Mensen maakten hun tanden 'schoon' met gerafelde stokken en doornen van struiken. De Romeinen gebruikten een pasta van urine en geitenmelk om hun tanden schoon te maken.
Experts zijn het er wel over eens dat je niet te vaak je tanden moet poetsen met houtskool. Houtskoolpoeder is schurend en werkt dus eigenlijk als een soort scrub voor je tanden. Hierdoor gaan oppervlakkige vlekken weg, maat je kunt hierdoor ook je tandglazuur beschadigen.
Houtskool is van nature efficiënt in het absorberen van verontreiniging, waardoor het bijvoorbeeld gebruikt wordt om water te filteren. Tandpasta met houtskool kan oppervlakkige vlekken op tanden verwijderen, waardoor ze witter lijken.
In de zeventiende eeuw voor Christus waren ze daar al bezig met het schoonhouden van hun gebit met behulp van een zogenaamde 'kauwstok'. Door te kauwen op aromatisch hout zorgden ze voor een frisse adem en een schoon gebit. De kauwstok werd ook door de profeet Mohammed aangeraden, in de zevende eeuw na Christus.
De aanbevolen poetsduur is 2 minuten. Te lang tandenpoetsen zou je glazuur en tandvlees kunnen beschadigen2.
Te lang poetsen is slecht voor je tanden
Je zou het niet verwachten, maar je kan te lang tandenpoetsen. Wanneer je te lang over dezelfde tand schrobt, loop je het risico om het tandglazuur en tandvlees te beschadigen. Bovendien neemt het poetseffect af na verloop van tijd.
Dit is juist het beschermlaagje dat over uw tanden heen zit na het tandenpoetsen dat tandbederf tegengaat. Volgens experts is het ook belangrijk dat u circa 1 uur wacht voordat u water drinkt na het poetsen. Zo krijgt het speeksel in uw mond de kans om het tandglazuur te reinigen.
Baking soda en tandglazuur
Baking soda, ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat, heeft vele goede eigenschappen als tandpasta.
Probeer het eens! Het gebruik van tandpasta met fluoride en baking soda versterkt ook de tanden, vermindert opbouw van tandplak, houdt de tanden schoon, en helpt met wit maken door oppervlakkige verkleuringen te verwijderen.
Tanden laten bleken bij de tandarts is de meest effectieve methode om de tanden witter te maken. Alleen bij tandartsen (zoals bij ons) mag u uw tanden laten bleken met 6% waterstofperoxide. Bleken met waterstofperoxide is de enige effectieve methode om uw tanden echt witter te maken.
Er is wel 1 product dat uitblinkt: Aquafresh Whitening intense white. 6 van de 30 proefpersonen kregen wittere tanden, en dat is een stuk beter dan de rest. Daarnaast is deze tandpasta ook nog eens niet duur.
De Romeinen gingen naar openbare wc's en zichzelf wassen deden ze in een van de badhuizen. Deze thermen waren heel populair bij de Romeinen! Als ze het konden betalen, huurden de Romeinen één of twee kamertjes in een van de vele flatgebouwen in de stad. Dat waren gebouwen van soms 8 of 9 verdiepingen.
De ontlasting van de Romeinen viel in een bak met stromend water en werd vervolgens afgevoerd, bijvoorbeeld door een kabbelend riviertje. Toiletpapier was er nog niet. Daarvoor in de plaats gebruikten de Romeinen een spons. En die spons, die kon natuurlijk weer prima hergebruikt worden!
Nadat u uw tanden heeft gepoetst verwijdert u namelijk het tandplak dat grotendeels bereikbaar is het op het tandoppervlak. De nauwere plekjes kunt u dan overlaten aan het stoken, ragen of flossen.
Binnen een paar dagen of een paar weken zonder te poetsen, krijgt u gingivitis. Uw tandvlees begint op te zwellen en wordt helderrood door de ontsteking. Door het poetsen en flossen zal het gaan bloeden. Zelfs door onregelmatig poetsen en flossen kan gingivitis ontstaan.
Sommige voedingsgewoonten zoals de regelmatige consumptie van rode wijn, koffie, thee, cola of andere gekleurde dranken tasten de kleur van de tanden aan. Ze hebben een invloed op 2 niveaus: 1. Overdreven hoeveelheden koffie en thee laten op je tanden een aanslag achter die uiteindelijk het glazuur binnendringt.
Te hard poetsen kan pijnlijk tandvlees veroorzaken. Wanneer je te hard poetst en te hard op je tandenborstel drukt tijdens het poetsen, kan een poetstrauma ontstaan.