Dit blijft speculeren en verschilt veel per persoon. Voor de een is het mogelijk om in een jaar een paar kilo spiermassa op te bouwen, en voor de ander is het maar een paar honderd gram per jaar. Daarnaast is dit erg afhankelijk van je lichaamsbouw, trainingsstimulus, eerdere trainingservaring en voeding.
Je kunt niet verwachten dat je na 1 jaar net zo sterk bent als iemand die al 5 of 10 jaar traint. Veel gespierde mannen of vrouwen hebben er 5 tot 15 jaar dagelijks voor moeten werken om zo'n fysiek te bereiken.
Spiermassa begint te groeien na 6 weken krachttraining, dat is wat er vaak verteld wordt. Dit zou betekenen dat als je begint met krachtsporten, pas na 6 weken de eerste tekenen van spiergroei te zien zijn.
Spiercellen kunnen gewoonweg niet sneller groeien dan 30 – 35 gram per dag. Indien alle factoren optimaal zouden zijn dan zou er tussen de 9 en 11 kilogram aan spiermassa per jaar gewonnen kunnen worden, maar dan zouden alle factoren optimaal moeten zijn.
Het kan gezegd worden dat pas na 12 weken consistente training de spieren optimaal beginnen te groeien. Een onderzoek uit 2012, gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research, concludeerde dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er significante verbeteringen te zien zijn in de spiermassa.
Zorg ervoor dat je regelmatig voldoende hoogwaardige eiwitten binnenkrijgt. Eiwit is essentieel voor het opbouwen van spieren. Kies eiwitbronnen die rijk zijn aan essentiële aminozuren, zoals vlees, vis en zuivelproducten. Streef naar een dagelijkse inname van 1,6 g / kg met doses om de 3-4 uur.
Optimaal presteren met goede voeding
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Gezonde spiermassa voor mannen ligt tussen de 40% en 48% van de totale lichaamsmassa. Voor vrouwen ligt dit wat lager; deze moet tussen de 34% en 44% van de totale massa liggen.
Sterke botten en spieren en een goede balans zijn belangrijk
Vanaf de geboorte nemen spiermassa en spierkracht toe. Dat gebeurt tot ongeveer de leeftijd van 30-35 jaar. Daarna neemt de spiermassa geleidelijk af met ongeveer 1% per jaar – de afbraak van spieren is dan groter dan de opbouw.
Voor een gezonde man tussen de 18 en 35 jaar, is een gezonde hoeveelheid spiermassa zo'n 40-44% van het lichaamsgewicht. Dit neemt af naarmate deze man ouder wordt. Tussen de 36 en 55 is de hoeveelheid spiermassa namelijk al 36-40%, en tussen de 56 en 75 wordt het alweer 32-35%.
Pak elke elke spiergroep minimaal twee keer in week en zorg ervoor dat je in ieder geval 10-20 werksets per spiergroep per week doet. Geef je spieren tussendoor genoeg rust door rekening te houden met de wet van supercompensatie. Na een zware training hebben je spieren ongeveer 48 – 72 uur nodig om te herstellen.
Iedereen wil snel een afgetraind lichaam, lukt dat in één maand? Heel eerlijk: op een gezonde manier een afgetraind lichaam in 1 maand is praktisch onmogelijk. Je spiermassa vergroten kost tijd. Dit betekent maanden (of zelfs jaren) gedisciplineerd sporten, gezond eten, voldoende slapen en bovenal, geduld hebben.
Om de spiergroei te versnellen is het verstandig om je oefeningen én de training meerdere keren te herhalen (ook wel: trainingsfrequentie). Denk aan zo'n 8 tot 10 herhalingen per oefening, die je in 3 of 4 sets kunt uitvoeren (dus 3 of 4 keer 8 tot 10 herhalingen).
Hoe snel kun je spieren opbouwen? Het antwoord op hoe snel je spieren kunt opbouwen, hangt van veel factoren af, maar onder de juiste omstandigheden kun je gemiddeld ongeveer 1 kg spiermassa per maand opbouwen, ofwel 0,2 tot 0,25 kg per week. Dit gaat ervan uit dat je goed eet en een consistent trainingsplan volgt.
Krachttraining, poweryoga, pilates en kettlebell maken je sterker en verbeteren zo je contouren. Pilates legt van deze sporten de meeste nadruk op houding en buikspieren waardoor het een goede sport is voor vrouwen én mannen die hun figuur willen corrigeren.
'Voor het beste resultaat train je elke spiergroep twee keer per week,' volgens onderzoek in Sports Medicine. Wetenschappers analyseerden 10 eerdere onderzoeken die spiergroei vergeleken bij mensen die één, twee of drie keer per week trainden in een tijdsbestek van een paar maanden.
Als je in de overgang zit, is het vooral belangrijk om aan krachttraining te doen. Want door krachttraining behoud of bouw je spiermassa op. Spiermassa heb je nodig om een sterk, slank en strak lijf te behouden of terug te winnen. En train dan vooral ook je grote spiergroepen.
Ja, iedereen kan gespierder worden, maar hoe jonger je begint hoe makkelijker het gaat. Zelfs bij hele oude mensen (>75 jaar) neemt de spieromvang en -kracht toe door een effectief krachttrainingsprogramma63.
Cashewnoten – goed voor spieropbouw en de cholesterol balans. Hazelnoten – goed voor gezondheid, huid en haar en ideaal voor gewichtsverlies. Paranoten – gezonde schildklierfunctie. Macadamianoten – zorgt voor sterke botten en voldoende energie.
1 procent is 0,66kg (56/85); 15% is 9,9kg (15*0,66). Je moet dan 4,1kg vet kwijtraken (14-9,9).
Als je stopt met trainen (krachttraining) en al enige trainingservaring hebt verlies je je spierkracht én spiermassa een beetje na ongeveer 3 tot 4 weken. Spiermassa verlies je iets sneller dan spierkracht. Na ongeveer 2 tot 3 maanden loopt het verlies op. Maak je over een korte break zeker geen zorgen.
Voor spieropbouw zijn eiwitten belangrijk. Je lichaam heeft ongeveer 1,8 – 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig om effectief spiermassa op te bouwen. In de praktijk komt dat erop neer dat een man van 80 kilogram ongeveer 140-160 gram eiwit moet eten. Maar let ook op het aantal koolhydraten en gezonde vetten.
Gezonde personen kunnen met een gerust hart drie eieren per dag naar binnen werken. Krachtsporters en bodybuilders misschien nog wel wat meer. We adviseren je om altijd hele eieren te eten, ook al bevatten ze meer calorieën (wat zeker in de bulk geen beletsel mag zijn).
Het beste fruit dat je kunt eten voor fitness of andere sporten is een banaan. Bananen bevatten namelijk veel energie en ook belangrijke mineralen als magnesium en kalium. Wanneer je besluit banaan te eten voor het sporten, zorgt dat tijdens je training voor de juiste vochtbalans, bloeddruk en spierstofwisseling.