Vaak ontstaan er irritaties binnen in je mond of krijg je opeens hele erge gevoelige tanden tijdens het drinken van warme of koude dranken. Ook zijn je kiezen na het bleken minder bestendig tegen tandplak als tanderosie. Nog erger is dat je op lange termijn ziektes aan over kunt houden die vrijwel niet te genezen zijn.
Door je tanden te bleachen maak je het tandglazuur en tandbeen poreuzer. Hierdoor worden je tanden gevoeliger voor nieuwe verkleuringen. Het effect van het bleken is dus meestal maar tijdelijk. Als je je tanden vervolgens opnieuw bleekt, worden ze nog kwetsbaarder en kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Tanden laten bleken bij de tandarts is de meest effectieve methode om de tanden witter te maken. Alleen bij tandartsen (zoals bij ons) mag u uw tanden laten bleken met 6% waterstofperoxide. Bleken met waterstofperoxide is de enige effectieve methode om uw tanden echt witter te maken.
Met bleken kan er namelijk nogal wat mis gaan: Ten eerste is bleken lang niet altijd voor iedereen de beste oplossing. Ten tweede moet je echt een gedegen opleiding hebben gehad om te kunnen bleken zonder te schaden. Ten derde kan het resultaat in eerst prachtig lijken en na een hele korte periode al teruglopen.
"Die zijn voor de show, er is geen wetenschappelijk bewijs dat die werken, en het wordt zelfs afgeraden ze te gebruiken." Meerdere wetenschappelijke onderzoeken ondersteunen dat. De Europese Raad voor Tandartsen zegt hierover: "De lampen hebben geen bewezen voordelen voor het bleken.
Wanneer de behandeling goed wordt uitgevoerd dan blijven de tanden na het bleken gedurende 2 tot 2,5 jaar mooi wit. Dit is ook een beetje afhankelijk van de eet- en drinkgewoonten. Rook je? Dan blijft het effect veel minder lang aanhouden.
Doorgaans blijft het effect van gebleekte tanden één tot twee jaar zichtbaar. Dit is echter sterk afhankelijk van uw eet- en drinkgewoontes en of u rookt. Het drinken van veel koffie, thee en wijn en het roken van sigaretten heeft een negatief effect op de kleur van de tanden.
Wat doen Amerikanen om tanden wit te krijgen? In de Verenigde Staten is de jacht op witte tanden een hype. Amerikanen laten hun gebit door de tandarts bleken, of doen het zelf met een 'home bleaching kit', een mondstuk met peroxide-gel.
Wanneer je alleen de oppervlakkige glazuurlaag bleekt, zoals thuis of in een bleeksalon, dan blijft het resultaat maximaal enkele weken zichtbaar. Dat betekent dat je 5 tot 8 keer per jaar je tanden moet bleken om de witte kleur te behouden.
Regelmatige, professionele tandreiniging helpt de tanden op natuurlijke wijze wit te houden. Daarbij verwijdert de mondhygiënist oppervlakkige verkleuringen die de tanden geel doen lijken. U kunt de resultaten van de tandreiniging kracht bijzetten met een dieptereinigingstandpasta. Vraag uw tandarts om advies hierover.
Hoe wit je tanden worden en hoeveel behandelingen je nodig hebt, hangt dus af van hoe wit jouw tandbeen is en hoeveel aanslag je op jouw tanden hebt. De meeste klanten die voor de eerste keer komen bleken, kiezen voor de behandeling van 4 tot 5 keer twintig minuten om het beste resultaat te bereiken.
Hoewel je tanden na zo'n behandeling enige tijd witter kunnen zijn, heeft het gebruik van zo'n lamp geen zin. Tandarts Erik-Jan Muts legt in Stax&Toine uit hoe het zit. In deze zaken, maar ook in tandartspraktijken, wordt vaak gebruikgemaakt van blauw licht.
Er is wel 1 product dat uitblinkt: Aquafresh Whitening intense white. 6 van de 30 proefpersonen kregen wittere tanden, en dat is een stuk beter dan de rest. Daarnaast is deze tandpasta ook nog eens niet duur. Aan de meeste whitening tandpasta's wordt een optische witmaker toegevoegd.
De kleur en de dikte van het tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig, maar geeft een witte gloed aan de tanden. Hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden en zijn daarom vaak geler. Je tanden worden donkerder naarmate je ouder wordt.
Tandenpoetsen met baking soda is een andere veelgebruikte methode. Het neutraliseert de zuren in de mond waardoor het een reinigend effect heeft. Daarnaast schuurt het poeder lichtjes zodat de grauwe aanslag wordt weggepoetst. Het is wel verstandig om dit baking soda maximaal één keer per twee weken te gebruiken.
Een bleeklepel is een soort bitje dat je thuis vult met bleekgel (carbamide peroxide). Uiteraard krijg je ook de instructies hiervoor mee naar huis. Voor een goed resultaat moet de bleeklepel drie tot zes uur per dag om je tanden zitten.
Hoeveel kost een bleaching
De kostprijs van een bleekbehandeling hangt af van verschillende factoren, houd rekening met een kostprijs rond de 360 euro.
Over het algemeen hebben patiënten weinig tot geen last van gevoeligheid tijdens of na een bleekbehandeling. Bij de enkele patiënt die toch gevoeligheid ervaart, wordt die gevoeligheid veroorzaakt doordat de waterstofperoxide de tandzenuw stimuleert. In bijna alle gevallen verdwijnt de pijn na maximaal 1 á 2 dagen.
Kunnen alle tanden en kiezen worden gebleekt? Tijdens een bleekbehandeling kleuren vullingen, facings (een schildje van porselein of composiet), kronen en bruggen niet mee. Een bleekbehandeling voor die tanden of kiezen heeft dus geen zin. Bezoek daarom uw tandarts of mondhygiënist vóórdat u uw tanden laat bleken.
Maar hoe krijgen al die sterren het voor elkaar om hun tanden zo wit te krijgen? Zij maken gebruik van cosmetische tandheelkunde. Denk niet dat reality TV deelnemers en influencers wittere tanden hebben dan u zonder verzorging. Iedereen krijgt na verloop van tijd te maken met een minder stralende glimlach.
Aangeraden wordt een bleekprocedure van 5 dagen waarbij de lepels gedurende 1 – 1,5 uur. per dag worden ingehouden. Het resultaat is pas echt goed zichtbaar na een week of twee.
Als je glazuur minder dik wordt, wordt het tandbeen eronder steeds zichtbaarder, waardoor je tanden geel lijken. Naarmate mensen ouder worden, wordt hun glazuur meestal dunner, maar de zuren uit voeding en drinken kunnen ervoor zorgen dat glazuur voortijdig veroudert en je tanden geel laten lijken.
Gele of lichtgele tanden bevatten meer glazuur; de beschermlaag die je gebit niet kan missen. Glazuur voorkomt namelijk tanderosie, waardoor je tanden minder snel afbreken. Tandglazuur is het hardste deel van je lichaam.