Lavendel is prima te combineren met rozen of met andere planten uit het Middellandse Zeegebied, zoals Santolina. Vanwege het wintergroene blad ook goed in de border toe te passen of als opvulling van (buxus)vakken. Op de juiste plek is een haagje van lavendel te maken, bijvoorbeeld in de kruidentuin.
Lavendel is mooi te combineren met de buxus. Lavendel vormt ook een mooie combinatie met echinacea. Siergrassen kan je ook combineren met lavendel. Laat je verrassen door de combinatie van lavendel en rozen.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
U kunt siergrassen prachtig combineren met planten die zich door hun aarvormige bloei snel tot een natuurlijke eenheid laten samenvoegen. IJzerhard (Verbena hastata), toorts (Verbascum) en duizendknoop (Persicaria amplexicaule) zijn goede voorbeelden.
Lavendel kan zich namelijk op iedere standplaats volgroeien. Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Het lampenpoetsersgras 'Hameln' gaat schitterend samen met borderplanten zoals sierdistels, Liriope, Miscanthus, Stipa, de bronskleurige reuzenvenkel (Foeniculum vulgare 'Giant Bronze') die zichzelf uitzaait, Verbena bonariensis., Echinacea en Agastache.
Bodembedekker. Een aantal siergrassen zijn vanwege hun groeiwijze zeer geschikt als bodembedekker. Bijvoorbeeld: Japans bloedgras (Imperata), enkele soorten zegge (Carex) en zwenkgras (Festuca). Bodembedekkende siergrassen groeien snel, veelal horizontaal en vragen weinig onderhoud.
Een leuk idee is om ook in je borders bodembedekkers te gebruiken. Combineer ze daarin bijvoorbeeld een mooi siergras als lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides) of bamboe voor een luchtig accent.
Je kan lavendel het hele jaar door planten. Wanneer je ze in de lente plant, kan je ze in de zomer al bewonderen. Wanneer je ze in droge zomermaanden plant, moet je ze goed bewateren. In de herfst is het meestal vochtig genoeg en moet je ze niet bewateren wanneer je ze dan aanplant.
Lavendel komt voor in allerlei producten, zoals zeep, badolie, homeopathische geneesmiddelen, etherische oliën en wierook. Volgens kenners heeft het een rustgevende en kalmerende werking. Bovendien zou het kramp verdrijven en insecten - vooral muggen - weren.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
U kunt wel zelf een combinatie maken van hortensia en lavendel. Het is een zomerbloeiende border. Hortensia snoeit u een keer per jaar, lavendel twee keer per jaar. Op die manier blijven ze jaren mooi.
Pachysandra is een van de beste bodembedekkers in de schaduw. Hij vormt heel veel ondergrondse uitlopers die al binnen een jaar een waar (winter)groen tapijt in de tuin kunnen vormen. De dikke donkergroene bladeren zijn prachtig en de plant zorgt dat onkruid nauwelijks tot ontwikkeling kan komen.
Klimop (Hedera helix) is een groenblijvende, houtige klimmer maar hij komt ook vaak voor als bodembedekker. Je herkent deze plant aan zijn kenmerkende bladeren, die donkergroen en hartvormig zijn. Het is een goede bodembedekker tegen onkruid die elke bodem aankan en groeit in de zon, halfschaduw en zelfs schaduw.
Het siergras groeit als deze in de volle zon staat, maar ook in de schaduw. Gemiddeld wordt de plant zo'n 70 tot 80 centimeter hoog en er verschijnen tijdens de bloeitijd van augustus tot oktober, bruine pluimen.
Hoge soorten siergras
Siergrassen zijn er in alle soorten in maten bijvoorbeeld de hoge Miscanthus (sierriet of prachtriet). Dit is een grassoort dat polvormig groeit, dus niet woekert. Miscanthus sinensis is het wilde soort dat wel een hoogte van 300cm kan bereiken.
Waar kan ik lampenpoetsersgras planten? Lampenpoetsergras is niet helemaal winterhard en kan daarom het best op een zonnige beschutte plek staan. Het verlangt een licht humeuze grond of grond, die goed water doorlatend is en permanent licht vochtig blijft.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Je kunt het beste lavendel stekken tussen juni en augustus. De stek heeft dan nog genoeg tijd om voor de winterrust te wortelen. Daarvoor heeft hij ongeveer twee maanden nodig.
Wordt de plant niet kort geknipt dan zal de Lavendel snel verhouten en uit elkaar vallen. Een verouderde plant ( zie foto boven )terugknippen kan alleen tot het jonge groen, op het oude hout zal een Lavendel slecht of niet opnieuw uitgroeien.