Kan ik erven van mijn schoonouders? Nee, u bent niet automatisch erfgenaam van uw schoonouders. Het kan wel als uw schoonouders u in een testament hebben benoemd tot erfgenaam.
Wanneer de echtscheiding is afgerond maak je in principe geen aanspraak op een erfenis (die vrijvalt na de scheiding) van één van je schoonouders. Dit kan alleen als de erflater een insluitingsclausule heeft opgenomen in het testament waardoor je alsnog van hem of haar kan erven.
Alleen eigen familie kan dus volgens de wet erven. Schoondochters, schoonzonen, schoonzussen en zwagers zijn geen bloedverwanten van de overledene en kunnen daarom niet volgens de wettelijke regels van de overledene erven.
Schoonkinderen erven dus niet direct. Een echtscheiding kan echter tot gevolg hebben dat het schoonkind toch recht heeft op een gedeelte van jouw erfenis. Als jouw kind in algehele gemeenschap van goederen is getrouwd, dan heeft de ex-echtgenoot van het kind bij een echtscheiding recht op de helft van de erfenis.
Schoonzoon of schoondochter onterven
Zij zijn geen erfgenaam volgens de wet, dus vallen ze ook niet te onterven.
Hierbij gaat het om bloedverwanten (kinderen, ouders, broers, zussen, grootouders, overgrootouders). Alleen jouw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner vormt hier de uitzondering op. Schoonfamilie en aangetrouwde kinderen erven dus via de wet niets van jou. Een erfgenaam moet wel in leven zijn.
Je moet hiervoor een schriftelijke verklaring afleggen bij de rechtbank. Dat kost ongeveer 134 euro (2023). Dit zijn de zogenoemde griffiekosten. Als je zelf niet naar de rechtbank wilt gaan, kun je dit ook door de notaris laten doen.
De erfgenamen van uw schoonouders zijn de partner en diens kinderen. Voorbeeld: uw schoonvader overlijdt. Zijn erfgenamen zijn dan uw schoonmoeder en zijn kinderen. Tenzij er een testament is opgesteld.
Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.
De omvang van de reserve is afhankelijk van het aantal kinderen. Is er één kind, dan heeft dat een reserve van de helft. Men kan dan nog vrij beschik-ken over de helft van zijn nalatenschap. In geval van twee kinderen, ontvangt elk kind 1/3 van de nalatenschap als reserve (het beschikbare deel is dan 1/3).
Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.
Er zijn nog enkele andere termen voor bepaalde verwanten: Schoonouders/schoonvader/schoonmoeder: de ouders van man of vrouw (= aanverwant). Schoonzoon/schoondochter: de man of vrouw van zoon of dochter (= aanverwant). Zwager/schoonzus: de man of vrouw van broer of zus en de broer of zus van man of vrouw (= aanverwant).
Kinderen zijn wettelijk beschermde erfgenamen. Samen moeten ze altijd minstens de helft van uw nalatenschap erven en die evenredig onder elkaar verdelen. Ook kleinkinderen zijn erfgenamen, maar ze zullen pas rechtstreeks van hun grootouder erven als hun ouder al overleden is.
Als u gescheiden bent kan uw ex-partner toch nog van u erven. U kunt daar iets aan doen door een goed testament op te laten stellen. Bij een scheiding moet veel worden geregeld. Meestal denkt u dan niet aan het wijzigen van uw testament.
Echter kunt u niet zomaar het kindsdeel van de erfenis opeisen. Als de partner van de desbetreffende ouder nog in leven is – of dat nou uw biologische ouder of stiefouder is – dan kunt u alleen in speciale gevallen aanspraak maken op uw kindsdeel.
Opbouwbasis of risicobasis
Dan heeft u altijd recht op pensioen van uw overleden ex-partner. Ook als u bent gescheiden van uw ex-partner. Gaat het om nabestaandenpensioen met een risicobasis? Dan stopt het recht op partnerpensioen bij de scheiding.
Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.
Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.
Aantal dagen verlof bij overlijden
Het verlof bij overlijden in de eerste graad is in de meeste gevallen 4 dagen. Dit wordt vaak gerekend vanaf de dag van het overlijden tot en met de dag van de begrafenis of crematie. Het verlof bij overlijden in de tweede graad is in de meeste gevallen 2 dagen.
In de wet staat wie jouw koophuis erven als je komt te overlijden. Wil je liever dat je koopwoning naar iemand anders gaat? Dan moet je een testament of een samenlevingscontract opstellen.
Als iemand zelf kinderloos overlijdt, dan komen de ouders en de broers en zussen in aanmerking om te erven. Zij erven in tweede orde. De ouders erven elk 1/4de van de nalatenschap. Leven ze beiden nog, dan gaat de helft van de erfenis dus naar hen.
Bij een overlijden worden de (gemeenschappelijke) rekeningen van een overledene geblokkeerd. Het kan maanden duren vooraleer banken die rekeningen weer vrijgeven. Dat blijkt uit verschillende getuigenissen die De Inspecteur ontvangt.
Alle verplichtingen die bestaan op het moment van overlijden zullen door de erfgenamen moeten worden voldaan, als zij zuiver aanvaarden. Het gaat hier onder andere over belastingschulden, schadeclaims, leningen die moeten worden terugbetaald en bijvoorbeeld openstaande energienota's.
Kinderen jonger dan 18 jaar kunnen niet zelf een erfenis verwerpen. Wilt u voor uw minderjarige kind een erfenis verwerpen? Dan kan dat als u ouderlijk gezag heeft. U heeft hiervoor toestemming van de kantonrechter nodig.