In het begin is diabetes type 2 lastig te herkennen. Mogelijke symptomen zijn dorst, veel plassen, vermoeidheid, stemmingswisselingen en slecht genezende wondjes. Op de lange termijn vergroot diabetes type 2 de kans op verschillende ernstige aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten.
Als u diabetes type 2 heeft, gaat dat niet goed. Er blijft te veel suiker in het bloed. Dat is slecht voor uw lichaam. Als het lang duurt krijgt u schade aan bijvoorbeeld uw ogen, hart en nieren.
Dit verschil wordt kleiner naarmate ze ouder worden, omdat ook mensen zonder diabetes dan steeds vaker een of meer ziekten krijgen met meer kans op sterfte. Bij diabetes type 2 is de sterftekans voor mensen van 45 jaar tot 60 jaar ongeveer twee keer zo groot als voor mensen zonder diabetes.
Diabetes is een aandoening die wordt gekenmerkt door terugkerende hoge bloedsuikerspiegels. Als diabetes niet wordt behandeld, kan dit langdurige complicaties veroorzaken zoals voetzweren, oogbeschadiging, chronische nieraandoeningen en hart- en vaatziekten.
Diabetes type 2: risicofactoren, symptomen en behandeling
Diabetes type 2 is een ziekte waarbij je lichaam te weinig van het hormoon insuline aanmaakt of niet meer reageert op insuline. Een gezond leefpatroon helpt bij het voorkomen en de behandeling van diabetes type 2.
DM2 ontstaat door overgewicht, te veel en te vet eten en/of te weinig bewegen, in combinatie met erfelijke aanleg. Of iemand de aanleg heeft om DM2 te krijgen kan vaak worden afgelezen aan de familie: meestal (maar zeker niet altijd) zijn er anderen die ook DM2 hebben.
Bij diabetes type 1 wordt er geen eigen insuline meer gemaakt. Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier nog insuline maar dit is te weinig of deze werkt niet goed, hiermee is de kans op acute ernstige ontregeling heel klein. Diabetes type 1 wordt altijd behandeld met insuline, diabetes type 2 vaak ook met tabletten.
Diabetes type 1 is op dit moment helaas nog niet te genezen. Wel kun je insuline spuiten om de ziekte onder controle te houden, of in zware gevallen een transplantatie overwegen om de ziekte te verlichten. Op deze pagina lees je welke behandelingen er zijn, en waarom niet iedereen dezelfde behandelingen kan ondergaan.
Eet veel groente, volkoren producten, fruit, peulvruchten, vette vis en noten. Drink vooral water, thee en koffie zonder suiker. Bespreek het altijd eerst met uw arts, praktijkondersteuner of diëtist als u anders gaat eten. Bespreek het ook altijd als u een dieet wilt volgen.
Diabetes is niet te genezen en vereist een levenslange behandeling, die de nodige inspanningen vergt van de patiënt en zijn omgeving.
Genezen van diabetes type 2 is niet mogelijk maar volgens wetenschappers kan je het wel omkeren met een dieet.
Klachten bij diabetes type 2 zijn: vaak dorst en veel plassen. vaak vermoeid zijn. last van de ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbelzien of slecht zien.
Het soort diabetes waarbij erfelijkheid de grootste rol speelt, is diabetes type 2. Je erft overigens niet de ziekte zelf, maar de aanleg om het te kunnen krijgen. Dus als diabetes type 2 in de familie voorkomt, heb je een grotere kans om het ook te krijgen.
Type 1 diabetes komt veel minder vaak voor dan type 2, maar heeft veel grotere gevolgen voor iemands leven en dat van zijn naaste omgeving. Naar schatting hebben 100.000 mensen in Nederland type 1 diabetes, daarvan zijn naar schatting 7.000 kinderen en jongeren van 0 t/m 20 jaar type 1 diabetes.
Keer Diabetes2 Om is een leefstijlinterventie gericht op het omkeren van diabetes type 2. Deelnemers worden gedurende twee jaar door een multidisciplinair team begeleid op belangrijke leefstijlfactoren als voeding, beweging, slaap en ontspanning. Na het programma volgt een nazorgs- en inspiratietraject van 18 maanden.
Fruit is een integraal onderdeel van een gezond, evenwichtig dieet [1,2,3]. Als je diabetes hebt, kun je elk soort fruit eten.
Mensen met diabetes type 2 hebben vaker overgewicht, een verstoorde vetstofwisseling en chronische ontstekingen. Deze processen kunnen bloedvaten beschadigen en slagaderverkalking verergeren.
Diabetes mellitus ontstaat als uw lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline óf doordat uw lichaam te weinig insuline maakt. De belangrijkste lange termijn complicaties van diabetes zijn problemen met de grote bloedvaten (in hart, brein en benen) en de kleine bloedvaatjes (in ogen, nieren en zenuwen).
Wie diabetes type 2 heeft kan in veel gevallen door gezonder te eten, te bewegen en af te vallen ervoor zorgen dat het lichaam weer beter reageert op insuline. De bloedsuiker wordt dan lager en stabieler. Er zijn zelfs mensen die daardoor helemaal geen insuline of medicijnen meer nodig hebben.
Mensen met diabetes overlijden gemiddeld eerder dan mensen zonder diabetes. Bij diabetes type 1 ligt de gemiddelde levensverwachting dertien jaar lager en bij type 2 vier jaar lager. De levensverwachting hangt samen met de mate waarin mensen complicaties krijgen.
Meestal is diabetes type 2 goed te behandelen met gezond leven, metformine, gliclazide (of een ander sulfonylureumderivaat) en insuline (of DPP-4-remmers/ GLP-1-agonisten). Er zijn nog meer medicijnen bij diabetes type 2. Soms zijn die nodig als de bloedsuiker met andere medicijnen niet goed in te stellen is.
Bij diabetes mellitus type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline of maakt uw alvleesklier te weinig insuline aan. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Daardoor blijft er te veel glucose (suiker) in het bloed zitten. Dit geeft hoge bloedglucosewaarden.
Mensen met veel stress kunnen vatbaarder zijn om diabetes te krijgen. Dat gebeurt niet bij iedereen, maar mogelijk wel bij mensen die er al aanleg voor hebben.