Ook bij baby's en peuters kun je al tekenen van hoogbegaafdheid ontdekken, mits je weet waar je op moet letten. Karakteristieken van hoogbegaafde baby's: Extreem waakzaam – altijd aan het observeren, al kort na de geboorte. Er is al snel sprake van oogcontact.
Hoogbegaafde kinderen ontwikkelen zich vaak al vanaf hun babytijd anders dan andere kinderen. Veelvoorkomende kenmerken van hoogbegaafde baby's zijn: Snel gaan lopen (bijvoorbeeld met 10 maanden) Vroeg praten en over een grote woordenschat (met 1,5 jaar al 200 woorden of meer) beschikken.
Hoe herken je een ontwikkelingsvoorsprong bij baby's? Kenmerken dat een kind in aanleg zeer intelligent is, zijn samen te vatten in een zeer grote mate van leergierigheid, de snelheid waarmee nieuwe dingen worden geleerd en een groot vermogen om zich te concentreren.
Vanaf welke leeftijd kan je merken dat een kind hoogbegaafd is? "Dat kan al goed bij kinderen vanaf drie jaar. Die kunnen extreem veel weten over hun interesses en verdiepen zich echt in onderwerpen.
Hoogbegaafdheid is een gevolg van één of meer aangeboren bekwaamheden of potenties en interactie met de omgeving.
Maar hoogbegaafdheid komt niet altijd naar voren in een IQ-test. Sommige hoogbegaafden scoren zelfs laag op een IQ-test, ook al hebben ze een hoog IQ. Intelligentie is namelijk meer dan de IQ-score die uit een IQ-test komt. Een IQ-test is ook een momentopname.
Hoogbegaafde kinderen zijn intens, hooggevoelig en ze ontwikkelen asynchroon. Ze relateren zich tot de wereld op een andere manier, ze denken supersnel en abstract en ze hebben een bijzonder goed geheugen. Ze scoren over het algemeen niet uitmuntend op de standaard schooltoetsen.
De negen kenmerken van hoogbegaafdheid bij kinderen zijn in ieder geval: Nieuwsgierig en kritische ingesteld; Stellen heel veel vragen, willen graag weten hoe en waarom iets gedaan wordt of moet worden. Wijzen mensen op inconsistenties en 'fouten' en stellen soms onbewust onbeleefde vragen.
Dit type baby wil vooral rust, een mama of papa dichtbij met sabbelmogelijkheden en regelmaat. De pittige baby weet vanaf zijn geboorte precies wat hij wil en hij zal alles doen om dat aan jou duidelijk te maken. Soms lijken deze baby's zelfs agressief en ze gebruiken hun stem veel.
Bij een IQ tot 120 spreekt men van een bovengemiddeld intelligentieniveau en bij een IQ tot 130, spreekt men van een begaafd intelligentieniveau. Een hoogbegaafd kind heeft een IQ dat hoger is dan 130. Desalniettemin is hoogbegaafdheid meer dan intelligentie, want dat is slechts de score uit een intelligentieonderzoek.
De baby beweegt druk en de ouders krijgen door de alerte blik het idee dat hij wil spelen. De baby jengelt en zijn ouders denken dat hij honger heeft. Daardoor blijft de baby veel lan- ger wakker dan hij aankan. Hij raakt oververmoeid en daardoor gaat hij steeds korter en slechter slapen.
Een baby rolt op zijn buik, en weer terug naar zijn rug, als hij zo'n negen maanden oud is. Vanaf dat moment kan hij ook gaan tijgeren: het kindje trekt zich met arm of armen vooruit (eerst een poosje achteruit) op de buik. Daarna volgt meestal al vrij snel ook kruipen op handen en knieën.
Hoogbegaafdheid is zeldzaam: slechts twee op de honderd mensen heeft een IQ boven de 130. Een IQ boven de 145 komt zelfs maar bij één op de duizend mensen voor. Hoogbegaafde individuen voelen zich daardoor vaak de vreemde eend in de bijt.
ernstige verstandelijke beperking (IQ 20-34 / ontwikkelingsleeftijd tussen de 3 en 5 jaar); matige verstandelijke beperking (IQ 35-49 / ontwikkelingsleeftijd 6-9 jaar; milde verstandelijke beperking (IQ 50-70 / ontwikkelingsleeftijd 9-12 jaar).
Onderwijs aan hoogbegaafde kinderen valt binnen het basisaanbod van een school. Maar scholen bepalen zelf welke speciale programma's zij hebben. Zoals de plusklas of extra lesstof.
Voor hoogbegaafdheid onder kinderen is niet een duidelijke eenduidige oorzaak. Vaak wordt het in verband gebracht met erfelijkheid. Daarnaast speelt ook mee hoe en in welke mate de ouders ondersteuning bieden in het creëren van een voldoende stimulerende omgeving voor een kind.
Hoogbegaafden zijn kritische denkers en nemen niet snel iets voor waar aan. Je zult wellicht herkennen dat je graag wilt weten waarom iets op een bepaalde manier is of gedaan wordt. Je vraagt door naar de achtergronden en bronnen. Daarom kun je nog weleens als lastig gezien worden.
Verschillen hoogbegaafdheid en ASS
Hoogbegaafde kinderen zijn met hun speciale intense interesse gericht op verdieping. Het onderwerp verandert na verloop van tijd in een nieuwe interesse. Kinderen met ASS zijn repetitief in hun interesse en gericht op slechts één aandachtsgebied.
Kan uitzonderlijke begaafdheid verdwijnen? Nee. Uitzonderlijk begaafde kinderen groeien op tot uitzonderlijk begaafde volwassenen (zoals hoogbegaafde kinderen dat ook doen overigens). Maar op weg naar volwassenheid kan de hoogbegaafdheid zich “verstoppen”.
Researchers aan de University of Washington en in Glasgow zijn het er na uitgebreid onderzoek over eens: de intelligentie van een kind wordt bepaald door het genetisch materiaal langs moeders kant. Het genetisch materiaal van de vader heeft geen invloed.
Creativiteit en verbeeldingskracht: Hoogbegaafde volwassenen hebben vaak een grote verbeeldingskracht en kunnen originele ideeën produceren. Een groot inlevingsvermogen en gevoeligheid voor anderen: Hoogbegaafde volwassenen kunnen zich vaak goed inleven in andere mensen en hun gevoelens begrijpen.
Een hoogbegaafd brein
Bij hoogbegaafden gaat de prikkelgeleiding vaak sneller, waardoor ze meer informatie kunnen verwerken dan anderen. Daarnaast hebben mensen met een hoger IQ een lager hersenmetabolisme, wat wil zeggen dat ze efficiënter werken met het brein dan mensen met een lager IQ.