In Nederland (en Europa) begon de geschiedenis van het internet in 1982 op het CWI in Amsterdam, van waaruit het EUnet en NLnet het internet in Europa vorm gaven. Later werd ook het onderzoek- en onderwijsnetwerk SURFnet via NLnet aangesloten op het internet.
De oorsprong van het internet is terug te voeren tot ARPANET, een in 1969 in de Verenigde Staten gebouwd netwerk.
1988: internet in Nederland en wifiplannen bij de Mac
Op 17 november 1988 krijgt het CWI in Amsterdam toegang tot NSFNET – en dus internet. Daarmee is Nederland, na de VS, het tweede land dat op de digitale snelweg wordt aangesloten.
Op 29 oktober 1969, vandaag precies 50 jaar geleden, werd het eerste bericht via ARPANET verstuurd. Dit netwerk was de voorloper van internet. Het web bestaat dus 50 jaar!
Internet is begonnen als ARPANET. Dit was een militair netwerk, dat in 1969 in de Verenigde staten is gebouwd. In eerste instantie was dit netwerk alleen beschikbaar voor de overheid en voor het onderwijs. Vanaf 1993 hebben consumenten echter ook toegang tot internet.
Dit was de voorganger van het internet dat we nu kennen. Het heette Arpanet.
En toen wifi vroeger werd uitgevonden heet het eerst 'IEEE802. 11'. Dat is een beetje ingewikkeld en omdat steeds meer mensen het gingen gebruiken dachten ze: we hebben een makkelijkere naam nodig en toen werd het dus gewoon wifi. Of wifi.
Ze waren gebouwd door drie 'vaders van het internet: Bob Kahn, Leonard Kleinrock en Vint Cerf. De wetenschappers werkten aan een project van het Amerikaanse ministerie van Defensie, ARPAnet genaamd. Hun student Charley Kline was degene die de eerste online boodschap stuurde.
De term internet werd voor het eerst gebruikt in 1974 in een document van Vinton Cerf en zijn manager Bob Kahn. De uitvinder van het world wide web is Tim Berners-Lee. Hij voegde twee technieken samen, namelijk internet en hypertext. Zo maakte hij de eerste website.
Computerwetenschapper Sir Tim Berners-Lee is de uitvinder van het World Wide Web, het HTTP-protocol en HTML-opmaaktaal voor webpagina's, waarvoor hij de ideeën vanaf 1989 ontwikkelde bij CERN. Daarnaast is hij CTO van Inrupt.
Eerste browser en website
In 1990 bouwde Berners-Lee de eerste browser ter wereld en in augustus 1991 zette hij de eerste website ter wereld online, info.cern.ch. Die is nog steeds in de lucht.
Nederland hoort met een gemiddelde internetsnelheid van 15,3 Mbps (1,9 megabyte per seconde) bij de top vijf landen met de snelste verbinding wereldwijd.
CAIW was de eerste aanbieder van kabelinternet in Nederland. Sinds 1995 is hun kabeltelevisienetwerk niet alleen in gebruik voor radio en televisie, maar wordt het ook gebruikt voor internet via de kabel. Dat was overigens geen "breedband" maar maximaal 64kb/s.
Naam. Internet is een afkorting van het Engelse woord Interconnected Networks. Dit betekent aan elkaar verbonden netwerken.
De allereerste website werd op 6 augustus 1991 gepubliceerd door de Britse wetenschapper Tim Berners-Lee. De website vormde de basis voor het world wide web (www) dat we dertig jaar later nog steeds gebruiken. Berners-Lee staat inmiddels bekend als de grondlegger van het www.
In 1991 werd in Nieuwegein het IEEE 802.11 netwerk-protocol uitgevonden. Dat protocol was de basis voor alle draadloze communicatie op korte afstand tussen computers en dus ook aan de basis van wifi.
Wat is een SSID en waar staat de afkorting voor? SSID staat voor Service Set IDentifier en is simpelweg de naam van je netwerk. Als je de lijst met wifi-netwerken op je laptop of telefoon opent, wordt er een lijst met SSID's weergegeven.
De geschiedenis van wifi begint op Hawaii. In de jaren '70 werd daar het draadloze ALOHA-netwerk ontwikkeld om communicatie tussen de eilanden te vergemakkelijken. Wifi is gebaseerd op deze technologie. Een grote rol bij de ontwikkeling is weggelegd voor een groep Nederlandse ingenieurs, onder leiding van Cees Links.
Een van de projecten van dat onderzoekbureau was het ontwikkelen van een veilige manier om te communiceren met universiteiten die voor het bureau aan het werk waren. Ze bedachten een computernetwerk dat stabiel en niet afluisterbaar was. In 1969 was het eerste internet een feit.
In het Nederlands wordt wifi meestal uitgesproken als [wiefie]. De klemtoon ligt dan op [wie]. Wifi kan ook op zijn Engels worden uitgesproken als [waajfaaj]. Bij die uitspraak kan de klemtoon op [waaj] of op [faaj] liggen.
Gratis wifi zonder inlog
In openbare gebouwen, winkels en veel andere plekken is tegenwoordig vaak gratis wifi beschikbaar. Soms hoeft u alleen het netwerk te selecteren om online te komen. Andere keren moet u, op een website die opent, aangeven dat u akkoord gaat met de voorwaarden, zoals in de trein.
Wifi is een vorm van internet en betekent dus draadloos internet, maar je kunt ook bedraad internetten. Dan sluit je bijvoorbeeld je modem via een kabel aan op je laptop of een ander apparaat. Dergelijke kabels worden ook wel ethernet-kabels genoemd.
De eerste vorm van social media zoals we deze nu kennen begon in 2003 met het zakelijke platform LinkedIn. Hierdoor veranderde het social media zoals voorheen bekend was van enkel informatie delen naar ook connecties maken om zo jouw netwerk te vergroten.
De Colossus was zo'n apparaat en werd gezien als de eerste elektronische computer. Hij werd in Engeland gebouwd in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Colossus werd gebruikt om geheime codes te ontcijferen. De Colossus (de naam zegt het al) was kolossaal groot.