Klimaat: Konijnen zijn gevoelig voor extreme temperaturen, vooral hitte. Buitenkooien moeten in de zomer voldoende schaduw bieden en in de winter geïsoleerd zijn tegen de kou. Binnenkonijnen moeten in een kamer worden gehouden waar de temperatuur niet te warm of te koud is.
Het konijn heeft geen wintervacht en heeft het dus erg snel koud. Een konijn dat binnen heeft gestaan in de winter kan je weer naar buiten doen als het niet meer vriest in de nachten, als het overdag warm is maar 's nachts nog vriest dan zal je even moeten wachten.
Een konijn kan tot ca -15 -20 graden buiten blijven. Voor jonge, zieke en oudere dieren zijn dit te lage temperaturen. Plaats het hok dan bijvoorbeeld in de schuur. Is het erg koud dan kun je eventueel iets meer droogvoer (krachtvoer) geven, regelmatig wegen en ontlasting checken is belangrijk.
Een droog, warm en donker nachthok waarin je konijn zich veilig voelt en heerlijk kan slapen. Het andere deel is aan de voorkant open met gaas ervoor. Onder het hok is ruimte voor een ren. Ook is het mogelijk een ren los te kopen zodat je konijn regelmatig lekker kan bewegen.
Konijnen zijn sociale diertjes en zijn daarom ook erg geschikt om binnen te houden. Maar: waar moet je dan op letten als je konijnen binnen houdt? Zorg bijvoorbeeld voor een geschikt konijnenhok/konijnenkooi en voldoende bewegingsvrijheid. Richt je huis konijnen-proof in en zorg altijd voor minimaal twee konijnen.
Konijnen zijn over het algemeen crepusculair/schemeractief - wat inhoudt dat ze het actiefst zijn rond zonsondergang en zonsopgang. Als u uw konijnen vaak slapend aantreft terwijl u met ze wilt spelen, dan is het beter om dit vroeger op de dag te doen of juist 's avonds.
Een gevaccineerd, gecastreerd (ras)konijn kost tussen de 45 en 100 euro. Hou er rekening mee dat je konijnen niet alleen mag houden, je zal er dus minstens twee moeten kopen. De aankoop van een hok en ren, de nodige inrichting en het voeder kost ongeveer 200 euro. Het onderhoud kost ongeveer 30 euro per maand.
Zorg altijd voor schaduw bij een zonnig raam. Als het konijn afgezonderd wordt in bijvoorbeeld een slaapkamer, heeft hij geen contact met het gezin of met de rest van het huis. Hoe meer contact je hebt met je konijn, hoe meer plezier je aan elkaar hebt.
Wanneer je net nieuwe konijntjes hebt opgehaald kun je beter eerst 2-3 dagen wachten voordat je ze uit hun hok haalt. Op deze manier laat je je konijnen eerst wennen aan hun nieuwe omgeving.
Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden mits het buitenhok bescherming biedt tegen regen, zon en wind. Als u het konijn buiten houdt dan is een buitenhok met een ren het leukste voor het konijn.
Konijnen zien er heel schattig en kwetsbaar uit. Toch kunnen ze beter tegen koude temperaturen dan we vaak denken. Ze hebben een dikke vacht en verharen tot 4 keer per jaar. Met hun dikke pels kunnen konijnen zelfs beter tegen de koude dan tegen de hitte en ze kunnen perfect het hele jaar door buiten blijven.
Konijnen zullen in de winterkou ijskoude oren hebben. Hoe weet je of ze het te koud hebben? Controleer of de lichaamstemperatuur goed is, door in het kuiltje in de nek te voelen, vlak onder het achterhoofd, daar moet het warm zijn.
Konijnen kunnen niet zweten, waardoor zij heel snel oververhit geraken. De ideale temperatuur voor een konijn is 15°-21°C. Binnenkonijnen leven dus het liefst in een koele ruimte met een lage vochtigheidsgraad.
Dit vinden konijnen vaak niet fijn en het is ook niet nodig. Al denk je dat het warm genoeg is voor een bad, een konijn vat snel kou omdat zijn vacht niet makkelijk droogt. Omdat de ondervacht lang nat blijft is een konijn dan extra gevoelig voor tocht. Zelfs met warm weer kan een konijn dan kou vatten!
Leg voldoende stro in het hok, zeker als de konijnen buiten zitten. In de ren is bodembedekking niet noodzakelijk, maar hier en daar wat aarde, gras, zand of schors houdt de omgeving interessant voor het konijn. Voorzie extra zaagsel, vlas of stro in de hoek waar het dier plast.
Zorg voor voldoende daglicht (maar geen direct zonlicht). Konijnen hebben dit nodig voor de aanmaak van vitamine D. Een garage of schuur is dus geen goede plek. Ook met drukke plekken maak je konijnen niet blij.
Wanneer een konijn van een koppel overlijdt, is het belangrijk om het achtergebleven maatje afscheid te laten nemen. Wat je kan doen, is het overleden konijn even bij het maatje neerleggen. Een konijn weet wel dat het andere konijn niet meer leeft en hij heeft dan de tijd om afscheid te nemen.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken.
Een konijn jonger dan 7 maanden mag zoveel droogvoer eten als hij wil. Konijnen ouder dan 7 maanden mogen maximaal 25 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, verdeeld over 's morgens en 's avonds. Dit lijkt heel weinig, maar is meer dan voldoende voor een gemiddeld konijn.
Hoe lang kan je een konijn alleen laten? Ik zou niet langer dan 1 nacht wegblijven als je niemand voor de konijnen hebt en anders iemand regelen die komt voeren of iemand bij wie je je konijn kan brengen. Als je konijn ziek wordt ben je ook te laat na 3 dagen, ik zou dat risico niet durven lopen.
Dat wil zeggen dat jouw langoortje een topdag heeft. Zo'n sprongetjes heten 'binkies' en je kan ze terecht vreugdesprongen noemen. Jawel, konijnen springen letterlijk van vreugde een gat in de lucht! Wil je je konijn altijd zo gelukkig houden, zorg dan dat je hem genoeg uitdagingen geeft.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Konijnen zijn slimmer dan veel mensen denken en het is zelfs mogelijk om hen dingen aan te leren. Bovendien kunnen konijnen zowel in huis als in de tuin gehouden worden en heeft u de keus uit allerlei rassen en maten. Wie konijnen wil gaan houden, moet echter wel goed weten waar men aan begint.
Het is lastig om uitspraken te doen voor individuele gevallen, maar gemiddeld genomen kunnen ze maximaal 10 tot 14 jaar worden. De gemiddelde leeftijd van konijnen ligt hierbij tussen de 6 en 10 jaar. Om maximaal te kunnen genieten van uw konijntje, moet u goed voor uw konijntje zorgen.
“Konijnen zijn lieve dieren, maar ze kosten veel werk, vooral in het begin”, vertelt Manon. Hoewel zij en haar gezin uitkeken naar de komst van twee jonge hangoren en ze met veel liefde voor het duo zorgen, valt het haar achteraf tegen.