Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.
Keelpijn gaat meestal vanzelf over binnen 10 dagen. Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak. Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn.
Soms is Covid-19 (corona) de oorzaak van een keelontsteking of keelpijn.
De meeste mensen zijn na corona snel weer beter. Soms houden mensen langer dan 6 weken klachten na corona. Die klachten kunnen veel invloed hebben op de dingen die u elke dag doet.
Om beter te worden na corona gebruikt uw lichaam veel energie. U kunt zich hierdoor bijvoorbeeld langere tijd moe voelen of benauwd zijn. Door corona heeft u misschien ook veel emoties gehad. Daarmee omgaan kost ook energie.
Bij ernstige ziekte waarvoor opname in het ziekenhuis nodig was, wordt er na 10 dagen nog bij sommige patiënten levend virus uitgescheiden, waarbij incidenteel tot 14 dagen of langer virus kon worden gekweekt.
Goede voeding en beweging zijn belangrijk bij het herstel van COVID-19. Als u ziek bent heeft uw lichaam extra eiwit en voldoende energie nodig om in een goede conditie te blijven en verlies van spieren te voorkomen.
Bij immuun competente personen wordt bij het merendeel na 8-10 dagen geen kweekbaar virus meer gevonden (Bullard 2020, Wölfel 2020, Van Kampen 2021, Owuso 2021).
Het is nog onduidelijk hoe lang patiënten besmettelijk blijven na verdwijnen van de symptomen. Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).
Sommige mensen houden langdurig klachten nadat ze COVID-19 hebben gehad. Dat wordt 'Long COVID' of Post-COVID genoemd. Voorbeelden van langdurige gezondheidsklachten na corona zijn vermoeidheid, benauwdheid en pijn.
paracetamol. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
De hoofdsymptomen van COVID-19 met de omikronvariant zijn vergelijkbaar met de bekende eerdere virusvarianten, te weten: luchtwegklachten en koorts. Verlies van reuk/smaak wordt bij een infectie door de omikronvariant minder vaak gerapporteerd dan bij eerdere virusvarianten en keelpijn lijkt juist vaker voor te komen.
's Nachts lig je en kan slijm moeilijker weglopen uit je keel. Vaak worden keelklachten als hoesten hierdoor 's nachts erger. 's Ochtends kun je soms wakker worden met een hele droge mond en keel. Je hebt dan 's nachts door je mond geademd, omdat je neus verstopt zat misschien.
Warme drank. Een warme drank heeft een verzachtend effect. Daardoor heeft het een positief effect op je pijnlijke keel. Doe er een lepeltje honing bij, het sap van een citroen en voeg er nog wat kaneelpoeder aan toe voor de smaak en voor z'n ontstekingsremmende werking.
Je kunt beter op je rug en wat meer rechtop slapen. Hierdoor valt de druk gedeeltelijk weg en is het makkelijker om te ademen. Let op dat niet alleen je hoofd hoger ligt: dit kan nekklachten geven. Laat je bovenlichaam (rug, schouders, nek en hoofd) in 1 lijn liggen.
Drink thee bij keelpijn voor een verzachtend gevoel
Warme thee kan verzachten, vooral in combinatie met honing of kruiden. Probeer bijvoorbeeld eens Rooibos Honey of Camomile Honey. Ook thee met zoethout of munt kan een verlichtend gevoel geven.
We nemen aan dat de kans om andere mensen te besmetten blijft bestaan tot drie dagen na het stoppen met hoesten of drie dagen na het verdwijnen van de koorts. We gaan er van uit dat je veertien dagen na het begin van de symptomen niet meer besmettelijk bent, op voorwaarde dat je geen symptomen meer hebt.
Als je 24 uur klachtenvrij bent, kun je weer aan het werk, tenzij een huisgenoot/gezinslid klachten heeft die erger worden (met koorts en/of benauwdheid). Dan moet je – ook als je geen klachten (meer) hebt – thuisblijven gedurende 14 dagen na het laatste onbeschermde contact met de zieke persoon.
Je hoeft niet meer in isolatie te gaan als je positief test op corona. Ook de richtlijn voor een zelftest bij klachten is komen te vervallen per 10 maart 2023.
Voor de algemene bevolking is verplichte isolatie in geval van respiratoire symptomen of een positieve COVID-19-test niet langer van toepassing. De kenmerken van SARS-CoV-2 zijn echter niet veranderd en besmette personen kunnen tot 10 dagen na de diagnose besmettelijk zijn.
Je meet namelijk ook 'los' genetisch materiaal, of kapotte virusdeeltjes. Dat betekent dat een patiënt met die test wekenlang 'positief' kan scoren, zonder dat de patiënt besmettelijk is. Zelfs patiënten die zijn opgeknapt kunnen met de pcr-test positieve testresultaten laten zien.
Zowel na vaccinatie als na een eerder doorgemaakte infectie, neemt de immuniteit af, waardoor mensen opnieuw kwetsbaar worden en opnieuw covid-19 kunnen doormaken (1).
Remdesivir. Veklury (remdesivir) is een antiviraal middel en is op basis van een positieve balans tussen werkzaamheid en risico's door de Europese medicijnautoriteiten in 2020 goedgekeurd als eerste medicijn tegen COVID-19.
Van alle mensen met klachten na corona, heeft ongeveer de helft na 3 maanden geen klachten meer. Dit is zo voor alle soorten klachten na corona. Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna. Weinig mensen houden langer dan 6 maanden klachten.
Na een besmetting met omikron heeft 1 op de 10 mensen na 3 maanden nog steeds klachten.