In de buik liggen meerdere organen die bij een ongeval beschadigd kunnen raken. Het meest voorkomend zijn letsels van de lever en milt, maar ook letsels van de nieren komen veelvuldig voor.
Spijsverteringsstelsel (o.a. slokdarm, maag, darmen) Ademhalingsstelsel (o.a. neus, luchtpijp, longen) Zenuwstelsel (o.a. hersenen, ruggenmerg, zenuwen) Voortplantingsstelsel (o.a. teelballen, eierstokken)
De thymus ligt achter het borstbeen en is van belang voor de ontwikkeling van het afweersysteem. Na de puberteit gaat de thymus 'met pensioen'. Het orgaan dat eens zo prominent aanwezig was (met een gewicht van ongeveer 40 gram), verschrompelt tot het nauwelijks nog zichtbaar is.
Maar zijn er nog meer organen waar we zonder kunnen? Dat zijn er nogal wat, zo blijkt. Om te beginnen is het best goed te doen met slechts één nier, long, oor of oog. Daarnaast kun je zonder al te veel problemen leven zonder neus- en keelamandelen, galblaas en blinde darm.
Het middenrif is een dun, koepelvormig laagje spier die horizontaal langs de onderkant van de ribbenkas loopt. Zijn vorm dankt het diafragma aan de plekken waar het aanhecht, te weten de onderste ribben, het borstbeen en de wervelkolom, en ook door de organen eromheen, met name het hart, de longen en lever.
De functies van de huid
De belangrijkste taak van de huid is, als het grootste, zintuiglijke orgaan van het lichaam, het lichaam beschermen tegen externe factoren.
Waar liggen de nieren? De nieren hebben de grootte van een vuist en bevinden zich onder de ribben achter in de buikholte. Ze zijn verbonden met de bloedbaan. De nierslagader brengt het bloed naar de nieren, waar het gefilterd wordt.
Vaak begint het met een vage, weinig opvallende pijn in de onderrug (flanken). Geleidelijk wordt de pijn feller en komt in steeds hevigere aanvallen, meestal aan de zijkant van de buik.
Door nierschade kun je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen. Het verschilt per persoon welke klachten optreden. Hoe meer schade aan de nieren, hoe meer klachten kunnen ontstaan. Bij nierfalen werken de nieren bijna niet meer.
Huid. Het zwaarste orgaan is de huid, die bij een volwassene zo'n 3,6 kilo weegt. Hij schermt de inwendige organen af van de buitenwereld en houdt het milieu in het lichaam stabiel. De dunne darm heeft een 15 keer zo groot oppervlak als de huid.
Bij de mens is de huid het grootste orgaan, omdat het geheel meer weegt dan elk van de andere organen. Bij volwassenen kan de doorsnede van de huid wel 1,5 tot 2 m² zijn en 15 tot 20 kilo wegen.
Bijvoorbeeld een pijnlijk of branderig gevoel in de buurt van het borstbeen. Deze pijn kan uitstralen naar de rug. Ook een geïrriteerde keel, hoestklachten en oprispingen komen voor. Als maaginhoud vaak of langdurig omhoog stroomt in de slokdarm kan een slokdarmontsteking ontstaan.
Denk aan een zeurend of ongemakkelijk gevoel op de borstkas, zeurende pijnen tussen de schouderbladen, lage ribben en/of wervels. Ook kunnen spanningen van het middenrif zich uiten in hyperventilatieklachten, door de functie als hoofdademhalingsspier.
Oorzaken van middenrifpijn
Deze spier speelt een hele belangrijke rol bij het ademhalingsproces. Eigenlijk is de oorzaak van middenrif pijn vaak onbekend. Het kan ontstaan wanneer u te zwaar getild heeft, uw rug heeft verdraaid of wanneer u een vreemde beweging heeft gemaakt.
Je lever is het meest waard
Het suggereert dat een deel van de lever drie keer zoveel waard is als een nier. Daarmee komt de theoretische verkoopwaarde op 300.000 euro.
'Gray's Anatomy', 's werelds meest bekende anatomielesboek, werd intussen geüpdatet met de nieuwe definitie van het mesenterium. Daarmee komt het totaal aantal organen in het menselijk lichaam op 79.
De huid weegt zo'n tien kilo en is daarmee het zwaarste menselijke orgaan.
Je hoofd is het zwaarste deel van je lichaam. Het is lastig om dit in kilo's uit te drukken, aangezien het ook met je verhoudingen te maken heeft. Gemiddeld genomen geldt voor baby's dat het hoofd maar liefst een derde van het totale lichaamsgewicht bedraagt.
Zou je onze organen, ons huidweefsel, DNA en zenuwcellen steeds verder uit elkaar halen, dan zie je dat de mens voor 95% opgebouwd is uit slechts vier verschillende deeltjes: de atomen koolstof (C), zuurstof (O), waterstof (H) en stikstof (N).
Om vast te stellen hoe goed de nieren werken, vindt er als eerste onderzoek plaats van het bloed. Het bloed wordt met name onderzocht op kreatinine en ureum. Kreatinine is een afvalproduct van de spieren, ureum komt vrij bij de afbraak van eiwit. De nieren zuiveren deze stoffen uit het bloed.
Koffie is goed voor je nieren
Het bevat veel antioxidanten en vermindert het risico op veel ziekten. Zo blijkt bijvoorbeeld dat van de mensen met nierproblemen koffiedrinkers langer leven dan de personen die weinig tot geen koffie drinken.