Margarine. Het bewaaradvies voor margarine in de koelkast is hetzelfde als boter, namelijk één maand. Je kunt het één tot twee maanden in de vriezer bewaren. In een gesloten verpakking kun je het tot twee maanden (en soms zelfs langer) na de THT-datum eten.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Als de margarine heel erg verkleurd is of korrelig wordt, kun je deze het beste niet meer gebruiken. Bij verkleuren gaat het erom dat de margarine in zijn geheel verkleurt, dus niet alleen het bovenste laagje, dat kan je eraf schrapen.
Om te weten hoe lang je een margarineproduct kunt bewaren, kijk je in de eerste plaats op het etiket. Margarines, halvarines en bak- en braadproducten zijn ongeveer 3 maanden houdbaar. Margarineproducten kun je het best in de koelkast bewaren. De temperatuur in de koelkast is constant en laag.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Wanneer is het niet goed meer? Of de boter nog eetbaar is kunt u zien en ruiken. Als het niet goed meer is, dan wordt het ranzig, ruikt en smaakt het zuur of verkleurt het donker.
Op het aanrecht
Pas op, door contact met zuurstof kan de boter geel verkleuren en oxideren. Dat betekent dat je boter ranzig wordt, en da's niet lekker om te eten.
Zo lang is boter houdbaar
In de koelkast kun je ongezouten roomboter ongeveer een maand bewaren. In een dichte verpakking is het tot ongeveer twee maanden na de THT-datum houdbaar. Tenminste, als het er goed uitziet en normaal ruikt. Gezouten roomboter is ongeveer twee weken houdbaar in de koelkast.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
De producten worden voornamelijk gemaakt om het dierenwelzijn en het milieu te verbeteren. Plantaardige boter of margarine is geopend veel langer te bewaren dan de drinks. Ze zijn in de koelkast 1 maand houdbaar en soms wel 2 maanden in de vriezer. Voor de yoghurt geldt hetzelfde als de drinks.
Wanneer je margarine gebruikt om vlees mee te bakken, dan is het belangrijk om tijdens het verhitten het schuim weg te laten trekken voordat je het vlees in de pan doet. Omdat margarine ongeveer 80 procent vet bevat, en daarnaast water, bestaat de kans dat het product gaat spetteren tijdens het verhitten in een pan.
Een manier om ons boterhammetje ermee te kunnen smeren is om deze te harden. Het bijproduct hiervan zijn transvetten, erg schadelijk voor de gezondheid. In 1990 kwam men erachter dat transvetten het cholesterolgehalte verhogen en dat zij de kans op hart- en vaatziekten vergroten.
Zuivel. Het antwoord is: ja. De meeste soorten boter kun je prima op het aanrecht bewaren. Er is wel een maar: liever niet langer dan een week en niet op een kamertemperatuur hoger dan 21 graden.
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten.
Rijst. Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren.
Voorbeelden van producten met een THT-datum zijn melk, droge koekjes, sinaasappelsap, pasta, rijst en conserven. Kwaliteitsverlies merk je aan de kleur, geur en smaak. Gebruik dus je zintuigen om te beoordelen of een voedingsmiddel over de THT-datum nog veilig eetbaar is of niet.
Boter bederft niet door bacteriën, maar door zogeheten vetoxidatie. Het vet reageert op het zuurstof in de lucht, een proces dat je niet kunt tegenhouden. Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek.
Kun je Blue Band ook invriezen? Blue Band margarine in pakjes kun je in de originele verpakking maximaal 12 maanden ingevroren bewaren. Het brood en de bolletjes van Blue Band Goede Start! kun je 1 maand in de vriezer bewaren met behoud van de kwaliteit.
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Zit de boter niet meer in de originele verpakking (bijvoorbeeld een restje kruidenboter na een barbecue), verpak ze dan in porties in vershoudfolie, en stop die in een luchtdicht zakje of doosje. Boter is 3 tot 6 maanden houdbaar in de diepvriezer.
Boter invriezen is mogelijk, maar het is verstandig dit niet in één blok te doen maar in stukken gesneden en portiegewijs. Als je de boter na het ontdooien voor bijvoorbeeld bakken wilt gebruiken kun je beter meteen de juiste hoeveelheid invriezen. Daarmee voorkom je dat de boter overstuur raakt.
Hoe lang precies hangt volgens het Voedingscentrum af van hoe de boter eruit ziet, smaakt en ruikt. Boter hoort een neutrale geur te hebben, dus als het plotseling niet meer zo fris ruikt, dan kun je 'm het beste weggooien. Als het zuur smaakt of donker verkleurd is, dan is het ook niet meer goed.
Het beste antwoord. Dat heet rans, oftewel ranzig worden van vet. Het rans worden is de afbraak van vet door hydrolyse en oxidatie.
Cake met margarine
De margarine laat zich goed verwerken in het cakebeslag en kan mooi romig geklopt worden met de suiker. Dit resulteert in de hoogste cake van de vier. Bij navraag blijkt dit te komen door de verschillende smeltpunten van de vetzuren in margarine.
In de meeste bakrecepten wordt boter gebruikt, maar als je wilt kan je dat ook vervangen door margarine.