Woelratten kun je vangen met een speciaal daarvoor bestemde woelrattenklem. De woelrattenklem plaats je in de ondergrondse gang. De klem werkt onder spanning en klapt dicht zodra de woelrat de klem aanraakt, als de klem goed staat afgesteld is de woelrat op slag dood.
Woelratten bestrijden kun je doen met een speciale woelratklem. De woelrat komt op zijn weg door de gang de klem tegen en loopt erin. Zodra de woelrat de klem raakt, slaat de klem dicht. De woelrat wordt hierbij op slag gedood.
Zie je kans om de woelrat toch eens wat nader te bekijken, dan moet je op de volgende kenmerken letten: Stompe snuit. Oren en ogen zijn verscholen in vacht. Grijsbruin tot zwart lijf van 14 tot 22 cm lang.
Woelmuizen hebben veel natuurlijke vijanden. Vaak zijn dit roofvogels (zoals de kerkuil, ransuil, bosuil, torenvalk en sperwer) of kleine roofdieren (zoals de wezel, hermelijn, vos en (huis)kat).
Een woelrat en woelmuis knaagt aan de zachte ondergrondse plantendelen van bijvoorbeeld bloembollen, groenten en vruchtbomen. Woelmuis, mol, woelrat,... Al die ondergrondse gravers verluchten je bodem en verspreiden ook sporen van nuttige bodemschimmels.
De woelrat graaft aan de slootkant schuin oplopend holen bestaande uit een zeer uitgebreid ondergronds gangenstelsel, van soms wel 100 meter lang en tot 1 meter diep. Dit doet hij met zijn poten en voortanden.
De woelrat leeft voornamelijk langs de waterkant, langs sloten, beken en stilstaand water met een bij voorkeur ruige oever. Vaak komen ze ook voor in hopen uitgebaggerde waterplanten.
Territorium en verblijfplaats
Er leven zo'n 10 tot 20 individuen per 100 m2. De ondergrondse woelmuis graaft in een dichte gras- of strooisellaag oppervlakkige en tot 40 cm diepe gangen. Ook maken ze gebruik van gangen van andere woelmuizen en mollen. Het gangenstelsel bevat nest- en voorraadkamers.
Noordse woelmuizen
De muis heeft een brede kop en een lange staart. De vacht is donkerbruin of donkergrijs en de oren van de muis vallen niet op. De achterpoten hebben witte nagels, daaraan is de Noordse woelmuis goed te herkennen.
Woelmuizen en woelratten zijn vegetariërs
Ze eten lang niet alles, maar zeker wel voldoende om grote schade aan te richten in je tuin. Ze eten bij voorkeur de zachte vlezige knol- en wortelvezels van verschillende plantensoorten zoals: grassprieten. aardpeer.
Heeft u toch al last van woelmuizen in uw tuin, dan kunt u ze ook nog proberen te verdrijven met een geuroffensief. Zo kunt u mottenballen of kamferballen in de woelmuizengang plaatsen, maar u kunt ook een aantal teentjes knoflook kneuzen en in de gang leggen.
De woelrat is 12 tot 23 cm en vaak kleiner dan de bruine rat. Daarnaast is zijn staart ongeveer 50% van z'n lichaamslengte. De woelrat weegt ook een stuk lichter namelijk tussen de 60 en 300 gram. In de winter kunnen ze iets zwaarder zijn.
Ze komen vooral in het Friese merengebied, het Noord- en Zuid-Hollandse veenweidegebied, het Deltagebied en op het eiland Texel voor. Daar voeden ze zich met scheuten van waterplanten, zaden en soms insecten. Eerder dan andere muizen zijn de noordse woelmuizen in staat snel een nieuw leefgebied te koloniseren.
Zorg ervoor dat ze echt helemaal volgezogen zijn. Doe met je handschoenen aan in elke opening van de rattenholen 8 doordrenkte oase blokjes. Duw de oase blokjes met een stokje wat verder het rattenhol in. Laat de Tupoleum zijn werk doen.
Bruine ratten komen af op voedsel (zoals vogelvoer of andere dierenvoeding). Als er veel voedsel in je tuin te vinden is zullen ze zich meestal vaker laten zien. Ratten graven vaak een burcht. Daarnaast kunnen ze ook kleine gaten of hele ondergrondse tunnels maken.
Bij het zien van een rat in de tuin is het belangrijk om op zoek te gaan naar het rattenhol. Dit bevindt zich ondergronds en heeft een ronde toegang van 6 tot 8 cm. Het nest is doorgaans dicht bij een voedselbron te vinden en in onze tuinen is dat vaak een composthoop, een kippenren of een duivenhok.
Vaak hebben muizen, mieren, vogels of mollen zich in je tuin gevestigd en verraden ze hun aanwezigheid met verschillende gaten in het gazon. Ook grotere dieren zoals dassen, konijnen, egels of ratten kunnen verantwoordelijk zijn voor deze gaten.
De plant tegen woelmuizen en mollen: Keizerskroon
De Keizerskroon (Fritillaria) is bijzonder geschikt. De geur van deze planten is voor dieren niet te onderscheiden van de geur die door een vos wordt verspreid en wordt daarom door woelmuizen gemeden.
Een volwassen woelrat is ong. 12 à 23cm lang, heeft een behaarde staart die tot 14cm lang kan worden. Hij kan tot 250 gram wegen. De dikke en ruige vacht van de muskusrat is grijsbruin tot zwart en glanst.
Egels graven vooral 's nachts maar in het najaar duiken de jonge egels ook overdag op, opzoek naar voedsel om hun eerste winterperiode te overleven. Help hen de winter door met extra schuilplaatsen en voedsel te voorzien.
Hoewel ratten vooral 's nachts actief zijn, gaan ze soms ook overdag op pad. Dat doen ze vooral als het voedsel ergens schaars is. Zitten ze in een woning of bedrijf, dan kun je ze dus overdag tegenkomen. Bijvoorbeeld in de keuken of in een voorraadruimte.
Katten en heel wat honden (Fox Terriër) jagen graag op ratten. Woon je in landelijk gebied, dan kan je ook nestkastjes ophangen voor roofvogels zoals torenvalken en uilen. Deze vogels zijn de natuurlijke vijanden van ratten en houden de rattenpopulatie mee onder controle.
Ratten planten zich razendsnel voort. Bruine ratten kunnen wel 15 nesten per jaar werpen. Uit elk nest kunnen 7-10 jongen komen.
Waarschijnlijk ratten, deze graven vrij ondiepe gangen. De gangen worden ook vaak onder tegels, rij-platen of betonplaten gegraven. Het is een misverstand dat ratten alleen in de buurt van water zitten.
Neem contact op met de gemeente en buren om de ratten samen te bestrijden. Alleen op eigen terrein mag je zelf op ratten jagen, mits je toegestane middelen gebruikt zoals een klem of val. Ratten met gif doden is verboden. Vermijd onnodig lijden en gebruik alleen goed geplaatste klemmen en vallen.