De leeftijd waarop je haar dunner wordt en de snelheid waarin dit gebeurt is – net als bij haarvergrijzing – genetisch bepaald. Rond de leeftijd van 50 heeft ongeveer de helft van de mannen al wat haarverlies. Voor vrouwen begint haarverdunning meestal in of na de menopauze, rond de leeftijd van 50 à 60 jaar.
Want kan je haar wel weer dikker worden? Je haardikte is genetisch bepaald, waardoor het niet mogelijk is om je haar écht dikker te maken. Je kan het wel dikker laten lijken door middel van verzorging, geduld en de juiste producten.
Dat start natuurlijk met gezond en gevarieerd eten. Maar er zijn er ook nog echte haarvitamines; Vitamine B5 (pantotheenzuur) – deze vitamine kan het haar iets dikker maken. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan pantotheenzuur zijn volkoren graanproducten, aardappelen, eieren, zuivelproducten, vlees en vis.
Gemiddeld was je je haar dus twee keer per week. Hierbij gebruik je een shampoo en een conditioner. Een shampoo is primair bedoeld om je haar te reinigen en de conditioner voedt je haar. Daarnaast kun je een haarmasker gebruiken voor een extra boost.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
In het kort. Je verliest meer haren dan normaal. Hierdoor wordt het haar op je hoofd dunner. Dit kan bijvoorbeeld komen door stress, een bevalling, een ziekte, operatie of medicijnen.
De belangrijkste voedingsstoffen voor gezond haar en haargroei zijn: Vitamines A, C, D en E, zink, B-vitamines, ijzer, biotine, proteïne en essentiële vetzuren. Een tekort aan deze stoffen kan de haargroei vertragen of zelfs haaruitval veroorzaken.
Rond de leeftijd van 35 jaar heeft tot twee derde van de mannen een zekere mate van haaruitval, oplopend naar 85% rond de 50 jaar. Tekenen van kaalheid kunnen al optreden op jonge leeftijd, soms al in de tienerjaren.
Veel mannen beginnen kaal te worden in hun twintigerjaren, maar het duurt gemiddeld zo'n 15-25 jaar om helemaal kaal te worden. De helft van de vijftigers is redelijk kaal. Toch kunnen sommige mannen in minder dan 5 jaar kaal worden. Het is bijna onmogelijk om een vinger te leggen op hoe lang het proces zal duren.
Vitamine D is cruciaal voor je gezondheid – en daarbij ook je haar – maar volgens onderzoek kampt maar liefst 50% van de wereldbevolking met een vitamine D tekort. Zorgelijk, want heb je een tekort dan kan dit haaruitval veroorzaken. Hiernaast speelt vitamine een belangrijke rol bij het gezond houden van je botten.
Biotine (Vitamine B8)
Biotine is één van de belangrijkste vitamines tegen haaruitval. Vitamine B8 is nodig voor het behoud van gezond haar. Biotine levert een bijdrage aan de productie van keratine, belangrijk voor gezond haar, hoofdhuid en nagels. Tevens kan Biotine het grijs worden van het haar voorkomen.
Stress, levensstijl, dieet, erfelijkheid, de omgeving, hormonale veranderingen en medische problemen kunnen allemaal bijdragen tot het uitvallen of dunner worden van het haar. Het is normaal voor mannen en vrouwen om dagelijks een kleine hoeveelheid haar te verliezen (ongeveer 100 haren).
Ja, het is geen fabeltje – haarverlies en dunner wordend haar kan erfelijk zijn. Maar als je opa van moederskant kaal is, wil dat niet automatisch zeggen dat jij ook last zult hebben van haarverlies; verder kan het haarverlies ook van vaderskant komen.
De bewezen haargroeimiddelen
De drie producten die werken zijn: Finasteride (Propecia) Minoxidil & Nanoxidil. de HairMax Laserkam.
Wanneer je haar niet beschadigd is, liggen de haarschubben aaneengesloten tegen elkaar aan. Je haar glanst en voelt zacht aan. Wanneer je haar beschadigd is, gaan de schubben openstaan en ziet je haar er dof uit. Het haar heeft dan ook niet meer de soepelheid die het hoort te hebben en het voelt stug en droog aan.
De vooruitzichten voor patiënten met acuut telogeen haarverlies zijn uitstekend. De haaruitval stopt meestal binnen 3-6 maanden (maximaal een jaar) als de uitlokkende factor zich niet herhaalt. Hierna herstelt de haardos zich met volledige uitgroei van nieuwe haren.
Ook bij veel stress vindt haaruitval plaats. Dit komt door een grote aanwezigheid van stresshormonen cortisol en adrenaline. "De eiwitten in de haren worden dan aangetast.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Als jij je haar de eerste keer wast, zal je merken dat je shampoo minder schuimt. Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen.
In normale omstandigheden verliezen mensen zo'n 100 haren per dag. De uitgevallen haren worden vervangen door nieuwe. Dus krijg je normaal gezien 100 haren bij per dag.
Het wassen van onze haren zorgt ervoor dat we een grote hoeveelheid product-ophoping verwijderen en dat we dermatitis (huidontsteking) voorkomen. Was je je haar niet? Dan kan je hoofdhuid uitdrogen, je haren kunnen gaan klitten, je haar stopt met groeien en uiteindelijk kun je zelfs last krijgen van haaruitval.
Als de haaruitval wordt veroorzaakt door medicijnen, kan het stoppen van de medicatie ervoor zorgen dat de haaruitval stopt. Als de haaruitval wordt veroorzaakt door hormonen, kan medicatie zoals finasteride helpen om de haaruitval te stoppen.