Kristalglas moet bij het restafval, want het bevat loodoxide. Dat zou bij recycling in het nieuwe glas terechtkomen, en dat mag niet. Gloeilampen en halogeenlampen hebben gehard glas en horen bij het restafval. Spaarlampen, ledlampen en tl-buizen kun je inleveren in speciale bakken bij de supermarkt.
U kunt oude lampen altijd inleveren bij de winkel waar u een nieuwe lamp koopt. Steeds meer winkels zetten bovendien inzamelbakken neer, waar u altijd uw oude lampen in kwijt kunt ook als u geen nieuwe koopt.
De regel is: gooi geen lampen zoals spaarlampen, TL-buizen enzovoort in de gewone glascontainer of bij het restafval, maar breng ze samen met afgedankte armaturen naar het containerpark. Lampen bevatten kwik en zijn dus Klein Gevaarlijk Afval (KGA).
In principe mogen alleen gloeilampen en halogeenlampen bij het restafval en moeten alle overige lampen (ledlampen, spaarlampen, tl-lampen en andere gastontladingslampen) én alle bijbehorende armaturen ingeleverd worden voor recycling.
Gloei- en halogeenlampen mogen bij het restafval. Bij het recyclen worden het glas, de metalen, het kwik en het fluorescerende poeder uit de lampen teruggewonnen en hergebruikt. Ongeveer 92 procent van de grondstoffen van de lampen komt in aanmerking voor hergebruik.
Per 1 september 2018 is het gedaan met de halogeenlamp. Het verbod geldt voor ongerichte lampen die op halogeen branden. Lampen die soms tot wel 5x meer stroom verbruiken dan nodig is om een vergelijkbare led-lamp te doen branden.
Een halogeenlampje mag niet aangeraakt worden met blote handen, omdat de huid vaak wat vettig kan zijn. Dit vet zou dan verbranden zodra u de lamp aan zet. Hierdoor kan het halogeenlampje beschadigen.
Een buisvormige halogeenlamp van 300 watt bereikt al snel een temperatuur van meer dan 500 graden, een gewone gloeilamp van 500 watt werkt aan een temperatuur van 180 graden en een gewoon lampje van 75 watt wordt zo'n 130 graden warm.
Drinkglazen, maar ook servies en ovenschalen mag je dus niet in de glasbak gooien. Dat heeft een reden. Ook al is het glas, het is toch van een iets ander materiaal gemaakt. Wanneer je een long drink in de glasbak gooit, veroorzaakt dat materiaal fouten in het produceren van nieuw verpakkingsglas.
Wijnglazen, bijvoorbeeld van kristal, kunnen namelijk lood bevatten en dat spul mag niet in nieuw – gerecycled – glas terechtkomen. En er zijn meer soorten glas die niet in de glasbak horen. Vuurvast glas (je ovenschaal dus bijvoorbeeld) en vensterglas mogen er ook niet in.
Deksels, (maal)doppen, schenkopeningen, etiketten en kurken mogen ook op glazen potten en flessen blijven zitten die de glasbak ingaan. Een klein restje in een glazen verpakking is geen probleem, maar zorg dat de verpakking zoveel mogelijk leeg is (schraapschoon).
Oude lampen inleveren bij gemeente
U kunt oude energiezuinige lampen wegbrengen naar de milieustraat of het milieustation van uw gemeente. Daar kunt u dit afval gescheiden achterlaten.
De verkoop van gloeilampen voor consumenten werd in 2009 met de invoering van Europese regels verboden, omdat hij slecht voor het milieu is en maar heel weinig licht oplevert. Van de energie die de lamp verbruikt, wordt maar 5 procent omgezet in licht, de rest gaat op aan warmte.
De Europese Unie stelt steeds strengere eisen aan de energiezuinigheid van apparaten, waaronder verlichting. Dit heeft te maken met de Europese Ecodesign richtlijn voor lampen. Sinds 2012 mogen gloeilampen niet meer in handel worden gebracht.
Ben je op zoek naar een sfeervolle vloerlamp, die warm licht geeft in huis? Dan is een vloerlamp met rookglas een aanrader. Een staande lamp met een kap of lichtbron van rookglas geeft namelijk prachtig en warm licht.
Dit kan te wijten zijn aan een kleine fout in het fabricageproces, bijvoorbeeld dat een of andere interne verbinding niet correct is of dat de thermische pasta tussen de diodes en het koellichaam niet goed is aangebracht, waardoor een te hoge temperatuur ontstaat die de lamp blijvend kan beschadigen.
De lampen zijn te herkennen aan de vorm, de temperatuur en de fitting. Een lamp met een peer of bolvorm kan een gloei- of spaarlamp zijn. Een gloeilamp wordt altijd heel heet. Een spaarlamp herken je aan het feit dat de lamp niet zo heet wordt en het even duurt voordat de lamp volledig brandt.
Plafondlampen van staal, metaal, glas of kunststof zijn het meest geschikt voor in de keuken. Deze materialen kunnen gemakkelijk schoon gemaakt worden en nemen geen geur van kookdampen over. Felle, verblindingsvrije lampen zijn belangrijk voor de basisverlichting.
Heb je net zoals wij, ze allemaal zonder doosje in een verzamelbak liggen, dan kun je het verschil misschien niet zo snel zien. Neem dan een lamp en houdt deze tegen het licht aan. Bij een spaarlamp kun je de 'tl'buisjes in de lamp zien zitten. Een Ledlamp heeft deze niet.
Waarom is er een verbod op gloeilampen? Gloeilampen zijn milieuonvriendelijk terwijl led- en spaarlampen veel zuiniger licht geven. Daarom is sedert september 2009 de verordening EG 244/2009 van de Europese ecodesign richtlijn van kracht gegaan.
Gebaks- en pizzadozen mogen bij het oud papier als deze schoon en droog zijn. Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten.
In uw restafval container mag enkel afval dat rest nadat de recycleerbare materialen eruit zijn gesorteerd zoals in de wetgeving is bepaald. Wat dus zeker niet in het restafval hoort zijn papier en karton, PMD, glas, voedingsafval, kunststoffen, EPS, gevaarlijk afval, hout, groenafval, …
Een tuinafvalzak mag max. 15 kg wegen. Per ophaalbeurt mag u max. 8 groene tuinafvalzakken buitenzetten.