Moet u vaak opeens heel nodig plassen? Dan is uw blaas te actief. Ook dan kan afvallen helpen. En u kunt uw actieve blaas trainen om plas langer op te houden.
Dit kan spontaan gebeuren, maar ook uitgelokt worden door kou, een volle blaas of inname van bepaalde producten zoals cafeïne. Soms is er een achterliggende oorzaak voor deze klachten, zoals een vergrote prostaat, irritatie van de blaaswand, een sluimerende blaasontsteking of een neurologische ziekte.
Bel ook uw huisarts als u 1 of meer van deze dingen heeft: U moet heel veel of heel vaak plassen. U heeft pijn of een branderig gevoel als u plast. Er zit bloed bij uw plas.
Bij volwassenen kan de blaas gemiddeld 400 ml urine bevatten. Als de blaas helemaal gevuld is, ontstaat door de rekking van de blaaswand een prikkel tot plassen. De sluitspier van de blaas verslapt en de urine wordt door samentrekking van de blaasspier via de plasbuis uit het lichaam geloosd.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Wanneer u denkt dat u een blaasontsteking heeft, kunt u dit zelf testen. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit zoals uitgelegd op de gebruiksaanwijzing van de testen.
Het gevoel te moeten plassen kan al pijn doen. U kunt ook pijn hebben in uw onderbuik of rug. De plas ziet er anders uit (troebel) of er kan bloed in zitten. De plas kan sterk ruiken of slecht ruiken.
Als je meer dan 3 liter per 24 uur plast, lijd je mogelijk aan polyurie. In extreme gevallen kun je tot 20 liter per dag plassen! Je moet ook 's nachts vaak plassen. Soms gaat het overmatig plassen gepaard met een droge mond en een groot dorstgevoel.
Naarmate we ouder worden, moeten we 's nachts vaker plassen. Als iemand twee keer of vaker moet opstaan om te plassen, kunnen we van een plasprobleem gewagen. Dat wordt ook nycturie of nocturie genoemd.
Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer. Wanneer u al aandrang krijgt als er minder dan 200 ml urine in uw blaas zit en u hier regelmatig aan toe geeft door dan te gaan plassen, verliest de blaas de normale blaascapaciteit. Vaak plassen is vaak heel hinderlijk.
Blaasretentie niet goed leeg kunnen plassen: blaasretentie
Steeds mindere straal. De urine komt niet meteen als je wilt plassen. Het gevoel dat je blaas niet leeg is. Vaak moeten plassen.
Bij blaaskanker groeit er een kwaadaardige tumor in de blaas. De meest voorkomende vorm van blaaskanker is het urotheelcarcinoom. Symptomen van blaaskanker zijn bloed in de urine, vaak moeten plassen of pijn bij het plassen.
Symptomen bij urineretentie
Buikpijn, • Pijnlijke zwelling in de onderbuik, • Niet of druppelsgewijs plassen, • Ongewild urineverlies, • Slappe urinestraal, • Vaak kleine beetjes plassen, • Snel een terugkerende aandrang om te plassen.
Stress als oorzaak
Iemand die stress ervaart zal waarschijnlijk een verhoogde hartslag hebben, wat ervoor kan zorgen dat de nieren harder gaan werken en dus meer urine produceren. Ook is er een theorie die meer plassen in stressvolle tijden toeschrijft aan de verhoogde aanmaak van het stresshormoon cortisol.
Bij urineretentie wordt de plas opgehouden in de blaas. Dit is niet per se bewust. De blaas raakt wel vol en je hebt soms zelfs het gevoel dat je moet plassen, maar komt er geen of slechts een beetje urine vrij. Dit gaat soms ook gepaard met pijn bij het plassen of in de buik.
Bij een overactieve blaas heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen. Door vaak naar de wc te gaan, blijven de klachten. U kunt de blaas trainen om meer urine op te slaan. U stelt het plassen steeds iets meer uit.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Er kan urineverlies optreden op momenten dat uw blaas onder druk staat, bijvoorbeeld bij niezen of lachen. Ook pijn in onderrug, pijn bij het vrijen en het vaak hebben van een blaasontsteking kunnen een symptoom zijn van een blaasverzakking.
Tijdens de operatie krijgt u een speciale tampon in uw vagina. Deze verwijderen we dan de eerste dag na de operatie. Na 3 tot 5 dagen verwijderen we de blaaskatheter.
In de nacht produceert ons lichaam normaal gesproken minder urine. Maar dit is niet altijd het geval. Wanneer iemand 2 keer of vaker per nacht moet plassen, wordt dit nycturie genoemd. Dit kan komen door een overactieve blaas, waarbij sneller aandrang om te plassen komt dan er urine aangemaakt wordt.
Elke dag produceren de nieren 180 liter voorurine, waar maar 1,5 liter urine van overblijft. Dit komt vooral omdat 99 procent van het water in de voorurine geresorbeerd wordt. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben.
Normaal gesproken is je urine helder en licht- of felgeel van kleur, maar door een onderliggende aandoening, veranderingen in je eetpatroon of medicijngebruik kan de kleur veranderen.
Troebel en grijs kan een waarschuwingssignaal zijn. Nierstenen bijvoorbeeld kunnen je urine grijs kleuren en ook ontstekingen aan je blaas of urinewegen maken je plas vaak troebel en grijs. Troebel en grijs is altijd een teken om even contact op te nemen met de huisarts.
Doorzichtig en strokleurig zijn gezonde urinekleuren als het op hydratatie aankomt. Dit is juist meestal niet het geval als je plas donkerder is. Uitdroging kan de oorzaak zijn van donkere urine. De 'bruinige' en 'oranje' kleuren op onze urinekleurenkaart geven aan dat je gedehydrateerd bent.
Soms heb je bij een urineweginfectie geen klachten: dit wordt een asymptomatische urineweginfectie genoemd. Je weet dan niet dat je een infectie hebt.