Volgens de christelijke traditie zijn er 7 doodzonden. Dit zijn 7 negatieve karakter eigenschappen of ondeugden die zullen resulteren in vele andere zonden en uiteindelijk in de dood van iemands ziel. De 7 doodzonden worden beschouwd als de basis zonden die de mensheid kwelt.
Sinds de Middeleeuwen worden naast Zeven Hoofdzonden óók Zeven Deugden onderscheiden. In de wereld van 2021 geven ze alle veertien nog acte de présence.
In deze cursus verkennen we de betekenis van de zogenaamde 'zeven deugden' (matigheid, moed, verstandigheid, rechtvaardigheid, geloof, hoop en liefde) en 'zeven hoofdzonden' (jaloezie, hoogmoed, onmatigheid, hebzucht, wellust, woede, luiheid), zoals die in de klassieke Oudheid en in de christelijke traditie zijn ...
De deugden: geloof, hoop, liefde, voorzichtigheid, rechtvaardigheid, standvastigheid en matigheid. De eerste drie worden de goddelijke, de laatste vier de kardinale deugden genoemd. Geloof, hoop en liefde worden voorgesteld door het kruis, het anker en het hart.
De hoofdzonden staan in hun huidige vorm niet in de Bijbel, maar de Brief aan de Galaten in het Nieuwe Testament somt een aantal ondeugden op die christenen moeten mijden, waaronder egoïsme, woede en afgunst.
De grootste zonde is dat de mens zijn eigen wil wil doen, en niet naar God vragen wil, zich zo gedraagt alsof hij God helernaal niets schuldig is. Dat is de grootste zonde want hieruit komen alle overige zonden voort! De Bijbel zegt in 1 Johannes 3 vers 4: 'De zonde is de wetteloosheid'.
Superbia, de Latijnse benaming voor hoogmoed of ijdelheid. Het wordt beschouwd als de ergste van de zeven zonden en eveneens de eerste: alle andere zonden komen uit superbia voort. Met superbia wordt het verlangen om belangrijker of aantrekkelijker te zijn bedoeld, of een liefde voor zichzelf.
Zeven hoofdzonden
Paus Gregorius de Grote (590-604) onderscheidde zeven hoofdondeugden: hoogmoed, hebzucht, jaloezie, woede, wellust, gulzigheid en traagheid. Die worden vaak 'hoofdzonden' genoemd. Maar een ondeugd is iets anders dan een zonde.
Ook in de woorden van de apostel Johannes: 'Een ieder, die uit God geboren is, doet geen zonde; want het zaad Gods blijft in hem en hij kan niet zondigen, want hij is uit God geboren' (1 Joh. 3:9), wordt zonde in zijn diepste betekenis genomen, namelijk als het verbreken van de relatie met God.
Je niet aan de wet houden, stelen, roven, doodslaan, hoogmoed, gierigheid, trots, dronkenschap en afgoderij. Afijn, je kunt dat rijtje zelf wel aanvullen. De Bijbel geeft geen willekeurige antwoorden. Zonde is in principe wetteloosheid; leven zonder je aan de voorschriften van God te houden (1 Johannes 3:4).
Imaam Ah'med leverde over dat 'Abdoellaah ibn 'Amr (moge Allah tevreden over hem zijn) zei dat de profeet (salallaahoe 'alayhie wa sellem) gezegd heeft (Nederlandstalige interpretatie): “De grootste zonden zijn: het aanbidden van anderen naast Allah, het ongehoorzaam zijn tegenover de ouders – of het nemen van een ...
God heeft ons namelijk vergeven doordat Jezus voor onze zonden gestorven is. Alle fouten, ook degene waarvan je jezelf misschien nog niet hebt vergeven, wil Hij vergeven. Vergeven betekent in feite dat het je niet meer kwalijk wordt genomen. Naast dat God alles kan vergeven, kan Hij het ook vergeten.
De zonde tegen de heilige Geest is dus het werk van de heilige Geest ontkennen of zelfs aan het kwaad toeschrijven. Terwijl je eigenlijk weet dat het God is, die aan het werk is. Jezus toonde de farizeeën steeds weer met wonderen en door zijn onderwijs dat God met Hem was, en toch weigerden ze in Hem te geloven.
Jurjen ten Brinke is oprichter en voorganger van de multiculturele kerk 'Hoop voor Noord' in Amsterdam. Daarnaast werkt hij bij de Evangelische Omroep als televisiepresentator. We spraken met hem over de NBV21, de herziene versie van de NBV uit 2004.
[30] Als God nu het gras op het veld, dat er vandaag staat en morgen in de oven wordt gegooid, zo kleedt, hoeveel te meer kleedt Hij dan jullie, kleingelovigen? [31] Vraag je dus niet bezorgd af: Wat zullen we eten? Wat zullen we drinken? Wat zullen we aantrekken? [32] Want naar dat alles zijn de heidenen op zoek.
De zeven zonden zijn al eeuwen oud, maar nog altijd hebben ze geen goede naam: ijdelheid, luiheid, hebzucht, wellust, jaloezie, gulzigheid en woede.
De deugd die in deze les centraal staan is respect. Vormen van respect De deugd respect is verwant met tolerantie, maar is niet hetzelfde. Tolerantie gaat vooral om het toestaan van andere opvattingen en leefwijzen. Bij respect gaat het om erkenning en waardering van de ander als mens.
` iets dat goed is in zedelijk opzicht. goede eigenschap vb: vriendelijkheid is zijn grootste deugd het doet me deugd [ik vind het fijn] lieve deugd!
In onze traditie worden geloof, hoop en liefde de 'goddelijke of theologale deugden' genoemd.