Stoppen met coke lukt meestal niet alleen. Een professionele behandeling verhoogt de slagingskans om blijvend af te kicken. Mensen die naar een kliniek gaan om te stoppen met cocaïne vallen na verloop van tijd vaak terug. De geestelijke afhankelijkheid van coke is heel sterk.
Mensen kunnen zelf proberen om te stoppen. Het is belangrijk dat ze dan goede afspraken met zichzelf maken. Iemand kan ook om hulp van een vriend of vriendin vragen. Wanneer dit niet werkt, dan is het goed wanneer iemand zoekt naar andere hulp.
Bij het afkicken van cocaïne kunnen ontwenningsverschijnselen optreden. Het maakt stoppen moeilijk en de kans op een terugval groter. Afkickverschijnselen ontstaan wanneer er een langere periode tussen cocaïne inname zit of wanneer iemand helemaal stopt.
Het lichamelijk afkicken van cocaïne duurt vaak een paar dagen, maar kan soms ook weken in beslag nemen.
Zorg voor voldoende lichamelijke ontspanning. Wandelen, zwemmen en fietsen. Beloon jezelf met het geld dat je uitspaart. Ga leuke dingen doen of geef jezelf iets.
Stoppen met snuiven kan lastig zijn als je verslaafd bent aan cocaïne. Toch is het belangrijk om op tijd te stoppen. Want als er eenmaal gaten in het tussenschot of andere delen van de neus zijn, dan kan je neus niet meer zelf herstellen. Herstellen kan dan alleen nog met een operatie door een KNO-arts.
Ben je verslaafd geraakt aan harddrugs als cocaïne, heroïne of GHB? Ook dan kun je thuis afkicken. Soms is een korte opname in een kliniek nodig, bijvoorbeeld voor een detoxbehandeling om lichamelijk van het verslavende middel af te komen. Wij kunnen je dan verwijzen naar een geschikt centrum.
En door het vele opsnuiven beschadigt je neus en neusslijmvlies. Wanneer je jarenlang elke dag coke snuift is er een kans dat (door ontstekingen en verminderde bloedtoevoer) je neustussenschot afsterft. Voor vrouwen is verminderde ongesteldheid een bijwerking en bij langdurig gebruik ontstaat bij mannen impotentie.
Coke is een pepdrug die maar kort werkt. Je hoeft niet lang te wachten voordat je weet hoe lang het duurt voor de coke effect heeft. Je merkt al binnen enkele minuten na het snuiven dat je je opgewekt en alert voelt. Maar na een half uur tot een uur neemt het effect af en voel je je moe en somber.
Als je cocaïne gebruikt heeft je hart meer zuurstof nodig, maar doordat je bloedvaten vernauwen krijgt het juist minder zuurstof. Je bloed stroomt langzamer dan gebruikelijk, waardoor bloedpropjes kunnen ontstaan, met mogelijk fatale gevolgen. Epileptische aanvallen.
Tijdens het gebruik van cocaïne (coke) worden bepaalde stoffen in de hersenen langzamer afgebroken, zoals dopamine, noradrenaline en serotonine. Deze stoffen moeten echter wel weer aangevuld worden en dat duurt gemiddeld 24–48 uur. Daarom voelen veel gebruikers zich na het weekend extra moe en somber.
Bij het stoppen kan je last krijgen van onrust, angsten, slaapproblemen, beven, zweten, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Die klachten lijken erg op lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Naarmate je langer gestopt bent, nemen de klachten verder af.
Beter is het om terugval te zien als een moment waar u iets van kunt leren. Ga na in welke situatie het gebeurde en bedenk een manier om de volgende keer op een andere manier met die situatie om te gaan. Dan bent u weer wat sterker geworden. Jammer is dat na een terugval sommigen de moed opgeven.
Op het moment van gebruik kunnen hartkloppingen, bloeddrukstoornissen en zelfs een hartaanval optreden. Cocaïne kan roekeloos gedrag veroorzaken, met risico's in het verkeer, onveilig vrijen,… tot gevolg. Gebruik geen cocaïne als je zwanger wil worden, tijdens je zwangerschap of borstvoedingsperiode.
De meeste mensen nemen een kwart tot een halve gram cocaïne (4 of 5 lijntjes) per avond. De hoeveelheid varieert van persoon tot persoon. Een veilige dosis is er niet. Hoe vaker en meer je gebruikt, hoe meer risico's.
Eén keer coke gebruiken is geen garantie dat je verslaafd raakt aan deze drug, maar wees je wel bewust van de risico's. Bij ongeveer 10% tot 15% van de bevolking kan eenmalig cocaïne gebruik tot een verslaving leiden.
Wat is junkiegedrag? Typische kenmerken van junkiegedrag zijn: manipuleren, liegen en bedriegen, sociale contacten verwaarlozen en weinig oog hebben voor de eigen gezondheid. Ook het ontkennen van de verslaving komt vaak voor. Je kunt dit gedrag ook in een breder verband plaatsen.
Voorbeelden zijn buprenorfine en methadon. Deze geneesmiddelen zorgen ervoor dat de behoefte aan alcohol of opiaten, zoals heroïne en morfine afneemt. Meestal wordt er na de ontwenningskuur met deze middelen gestart, om terugval te voorkomen. Voorbeelden zijn acamprosaat, baclofen, disulfiram, naltrexon en nalmefeen.
'Cold turkey' is een manier van afkicken. Cold turkey stoppen met een middel betekent dat iemand in één keer stopt met het gebruik. Zonder het middel geleidelijk af te bouwen of middelen te gebruiken die ontwenningsverschijnselen kunnen tegengaan.
Cokegebruikers zien vaak bleek en hebben soms wijde pupillen
Gebruikers van coke hebben vaak strak gespannen spieren, zien bleek en hebben soms grote pupillen. Door de verwijde pupillen kunnen gebruikers van cocaïne overgevoelig worden voor licht en dragen ze daarom graag een zonnebril.
Om de neus goed te reinigen moet u spoelen met relatief veel volume: ca. 150-250 ml zout-wateroplossing per keer. Pas dan lukt het om zoveel mogelijk korsten en/of overtollig slijm of pus goed uit de neus te krijgen en de neus goed te reinigen. Spoel uw neus met een (licht) “positieve druk”.
Wanneer u stopt met het gebruik van cocaïne voelt u zich waarschijnlijk erg moedeloos, heeft u een leeg gevoel van binnen en bent u erg uitgeput. Daarnaast kunnen er ook stemmingswisselingen optreden, kunt u gaan hallucineren en kunnen er ook problemen met het geheugen en uw concentratievermogen optreden.