Washandjes dienen te worden vervangen nadat ze eenmaal zijn gebruikt. Handdoeken moeten dagelijks worden verschoond en
Een washandje is daarentegen een ander verhaal. Een washandje blijft namelijk veel langer nat en is daarom de perfecte plek voor de bacteriën om zich supersnel uit te breiden. Gooi je washandje daarom na elke wasbeurt in de wasmachine.
Wil je er echt een tijdspanne aan hangen? Dan kun je bij een handdoek uitgaan van een levensduur van twee tot vijf jaar, afhankelijk van de kwaliteit. Washandjes moeten daarentegen volgens Winch elk jaar vervangen worden.
Zo'n 20 procent van de mensen wast zich slechts vier keer per week. Vooral oudere mensen blijken zich niet elke dag te wassen. Het washandje word steeds minder gebruikt. Slechts 29 procent van de ondervraagden gebruikt een washandje.
Hoe krijgt u stinkende handdoeken
Als wasgoed nog steeds stinkt na het wassen, komt dit meestal doordat het te lang vochtig in elkaar heeft gezeten. Of u heeft ze te vaak gebruikt of niet goed laten drogen na het gebruik Er ontstaan dan stankmoleculen.
Gooit u ze nat of vochtig in de wasmand, dan bestaat de kans dat ze een zure of muffe lucht erop na houden. De was heeft dan te lang en vochtig in een donkere warme ruimte gelegen. Voor bacteriën en schimmels de ideale omstandigheden om te groeien, wat een vieze lucht veroorzaakt.
De vieze geur na het wassen ontstaat vrijwel altijd door vochtproblemen of vochtafvoer. komt veelal vanuit de vetluis en wasluis.
De tip is dus om niet iedere dag je hele lichaam te wassen, maar alleen je oksels, billen en geslachtsdelen. Dat zijn namelijk de plekken waar de nare geuren vandaan komen. En was regelmatig je handen en je kleren. Zo voel je toch schoon, maar hou je wel rekening met je lichaam en gezondheid.
Douche minder vaak. De gemiddelde Nederlander doucht dagelijks 7,4 minuten: als je je in plaats daarvan twee keer per week bij de wastafel wast, scheelt dat flink.
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Handdoeken in de badkamer kunt u het beste elke dag vervangen, en uiterlijk na drie dagen. Washandjes moeten zelfs na elk gebruik in de was worden gedaan.
Wassen op bed
Hier moet alles minimaal in tweevoud aanwezig zijn in verband met de hygiëne. Dus: twee waskommen met water, twee washandjes en twee handdoeken. Verder zorgt de verpleegkundige voor zeep, bodylotion en nieuw bedlinnen, voor het geval het bed nat wordt.
Niemand gebruikt het washandje buiten Belgen, Nederlanders en sommige Fransen. Hoe de rest van de wereld zich dan wast? Vaak met gebruik van sponzen, al maken sommigen ook gebruik van 'wasdoekjes', een soort kleine handdoek van ongeveer 30 op 30 centimeter.
In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C. Alleen bij hele vuile handdoeken kan je wel kiezen voor een hogere temperatuur.
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Er bestaat geen universeel wasvoorschrift, zegt dermatoloog Menno Gaastra. „Het hangt af van veel factoren. Sommige mensen hebben actievere vet- en talgklieren dan anderen, dan zal je je vaker moeten wassen.” Een ding is duidelijk: elke dag vijftien minuten heet douchen met zeep is onnodig, en zelfs schadelijk.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
Een dermatoloog (huidarts) van de Washington University stelt: het is voldoende om één tot twee keer per week te douchen. Alle dagen tussendoor is het voldoende je schaamstreek, oksels en gezicht te wassen. Zo behoud je de natuurlijke oliën in je huid én de bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem.
Naast de slechte lichaamsgeur en uitslag zou er ook een overvloed aan gist zijn en zeer waarschijnlijk ook bacteriën en schimmel op de lies, onderarmen, achterwerk en voeten. Je bent ook gevoeliger voor infecties. Dermatoloog Zeichner legt uit dat je een wonde altijd moet schoonmaken.
Dagelijkse voetzorg. Ingewikkeld hoeft een goede voethygiëne niet te zijn. Het belangrijkste: gebruik geen zeep, was je voeten elke dag met water, en droog je voeten na het wassen goed af met een schone handdoek, ook tussen de tenen. Zeep droogt de huid uit en tast de natuurlijke huidflora aan en is daarom af te raden.
Elke dag douchen is niet nodig
Geef toe: een warme (of koude) douche kan echt heerlijk zijn. Toch is het helemaal niet nodig om elke dag een stortbad te nemen. Wetenschappers raden aan om je slechts om de twee of drie dagen te douchen. De andere dagen volstaat een opfrisbeurt aan de wastafel.
"Het droogt je huid uit en zorgt voor irritaties. Je wast immers de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen. Voel je je toch vuil, was je gezicht, oksels, de zone onder je borsten en geslachtsorganen dan tussendoor met wat water."
Een keukenhanddoek moet je na elke afwasbeurt in de kookwas stoppen. Deze trekken heel wat mogelijk gevaarlijke bacteriën aan, blijven vaak vochtig door het regelmatige gebruik en ze bevinden zich vaak in de buurt van voedsel.
Wassen maar
Niet voor niets raadt Healthline iedereen aan om de washandjes die je gebruikt na elk (!) gebruik te wassen. Kies bij voorkeur voor een hoge temperatuur, 60-90°C, want zo gaan alle bacteriën dood.
Van het washandje wordt gezegd dat het typisch Nederlands zou zijn, maar het komt ook zeker in Duitsland, België, Zuid-Afrika, Frankrijk, Hongarije, Suriname en Iran voor. In de rest van de wereld worden vooral waslappen gebruikt.