Schrijf je nu eigenlijk “We zitten erin?” of “We zitten er in?” De regel is eenvoudig: schrijf 'er' vast aan het voorzetsel dat erachter staat. Dus 'erin', 'eraan', 'ertegen', 'erop', 'ervoor', enzovoorts. Overigens geldt dit ook voor 'hier' en 'daar'.
We schrijven erin aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. Na erin kan ook een dat-zin of een beknopte bijzin volgen.
er ingaan (Van Dale): ergens naar binnen gaan - Ik zag hem het huis ingaan. Ik zag hem er ingaan. erin gaan (Taaladviesdienst): in = voorzetsel (hier als achterzetsel), gaan = werkwoord - Ik zag hem het huis in gaan.
We schrijven waarin aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is.
Er is een eenvoudige spellingregel die luidt: als het bijwoord er wordt gevolgd door een voorzetsel, dan schrijven we dat voorzetsel aan er vast. Het is dus erop, en bijvoorbeeld ook eraan, erbij, erbuiten, erdoor, erin, erover, eruit en ervan.
Toelichting. In combinatie met de meeste plaatsnamen is in het gebruikelijke voorzetsel. (1) Ik ben geboren in Utrecht.
We schrijven ertoe aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. De vorm -toe gaat terug op het voorzetsel tot.
We schrijven eruit aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. Na eruit kan ook een dat-zin of een beknopte bijzin volgen.
Het zelfstandig gebruikte betrekkelijk voornaamwoord welke kan worden gebruikt om te verwijzen naar woorden in het meervoud of naar de-woorden in het enkelvoud. Het kan dan altijd door het betrekkelijk voornaamwoord die worden vervangen.
Correct is: Ik zal ervoor zorgen. Ervoor is een voornaamwoordelijk bijwoord.
plantengeslacht uit de familie →Mimosaceae, met ca. 200 soorten bomen (of struiken) uit tropisch Amerika.
Eruit zien is de correcte spelling als zien deel uitmaakt van een afzonderlijk zinsdeel. Eruit is dan een voornaamwoordelijk bijwoord dat u kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel uit en een naamwoord. Een enkele keer wordt er los geschreven van uitzien.
Teveel is een zelfstandig naamwoord dat “een overschot” betekent. Het wordt voorafgegaan door een lidwoord (een teveel, het teveel). Te veel, met spatie, betekent “een te groot aantal” of “meer dan nodig/gewenst”.
Erin is een voornaam die aan vrouwen en mannen gegeven wordt. De naam is van Hebreeuwse oorsprong (ארין) en betekent 'vrede'. Het is in het Engels ook een variant op de naam Aäron.
erin - voornaamwoordelijk bijwoord uitspraak: er-in 1. in wat je noemt of bedoelt ♢ waar is je tas; zitten de sleutels erin?
INHAKKEN, (hakte in, heeft ingehakt), door hakken insnijden, inhouwen : een teeken inhakken (in een boom); — hakkende inslaan, breken enz. : de deur inhakken; — iem. den kop inhakken; — op den vijand inhakken, den vijand met woede aanvallen en niemand sparen; — (fig.)
Bepaald of onbepaald zelfstandig naamwoord
Het woord 'dat' wordt gebruikt als je verwijst naar een bepaald zelfstandig naamwoord. Voor onbepaalde verwijzingen gebruik je daarentegen 'wat'.
Of je beide of beiden schrijft, hangt af van de vraag waarnaar het verwijst. Als het over twee personen gaat, schrijven we beiden. In alle andere gevallen blijft de n achterwege. Dat is het geval als het gaat om twee dingen, maar ook als er sprake is van een persoon en een ding.
Zowel wie gaat als wie gaan is correct. Als het vragend voornaamwoord wie onderwerp is, staat de persoonsvorm doorgaans in het enkelvoud, ook als het om meer dan één persoon of dier gaat. Als vaststaat dat het om meer personen gaat, is de meervoudsvorm ook mogelijk.
We schrijven ernaar aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. Na ernaar kan ook een dat-zin of een beknopte bijzin volgen.
Je gebruikt hoelang als je wilt vragen naar de tijdsduur van iets. Hoe lang gebruik je als je vraagt naar een afstand of de lengte van iets. Hoelang duurt het concert? Hoe lang is je haar?
De correcte spelling is te werk gaan. Ook in de vervoegde vormen worden de delen los geschreven. Om een betrouwbaar resultaat te krijgen, moeten we heel nauwgezet te werk gaan.
We schrijven erbij aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. Na erbij kan ook een dat-zin of een beknopte bijzin volgen.
De spelling van waaruit is altijd correct.