Omdat het glas de warmte niet gelijkmatig verdeeld, kunnen er breuken ontstaan. Bij het optreden van een temperatuurverschil van meer dan ca. 30 – 40 °C, treden er hoge spanningen op in het glas.
Een aantal veelgestelde vragen
Een thermische breuk is een barst in het raam die spontaan ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk.
Glas breekt niet spontaan. Er is altijd een vorm van impact (hoe klein ook) nodig.
De levensduur van dubbelglas is ongeveer 20 tot 25 jaar. Aan de binnenkant van het dubbelglas staat de productiedatum, zodat u kunt zien hoelang de ruit al meegaat. Als uw ruit ouder dan 20 jaar is, dan is de kans groot dat u het oude dubbelglas heeft. Dit kunt u vervangen door beter isolerend dubbelglas (HR++).
Kun je een thermische breuk herkennen? Als het breekpunt bereikt wordt ontstaat een thermische breuk, welke herkenbaar is aan een barst die bij de basis loodrecht staat op de glasrand. Door de hoge schuifspanning tussen koude en warme zones buigt de barst af naar links of rechts.
Naast het oudere dubbele glas kom je tegenwoordig steeds vaker HR+, HR++ of zelfs triple glas tegen. Dubbel glas gaat circa 25 jaar mee waarna het beter is deze te vervangen.
Een lek in dubbel glas kan ontstaan door een fabricagefout in het glas, door het verkeerd zetten van de ruit of door achterstallig onderhoud. Het dubbel glas kan ook gewoon aan het einde van zijn levensduur zijn. Dubbel glas gaat gemiddeld 25 tot 30 jaar mee, als het goed onderhouden wordt.
Enkelglas heeft een hoge Ug-waarde van 5,8 W/m2K. Drievoudig isolerend glas kan zelfs een Ug-waarde van 0,5 W/m2K behalen en isoleert daarmee 10x beter dan enkelglas. De Ug-waarde van het glas is dus de belangrijkste waarde bij de keuze van de beglazing als het gaat om warmte-isolatie.
Enkele jaren geleden is wetenschappelijk aangetoond dat glas spontaan kan breken als gevolg van nikkelsulfide-insluitingen. In de grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van glas zit o.a. nikkelsulfide (NiS). NiS heeft de neiging om bij verhitting te kristalliseren.
Een thermische breuk in glas ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er bij gewoon floatglas een temperatuurverschil van meer dan ca. 30°C in het glasoppervlak optreedt, ontstaan er te hoge spanningen in het glas. Daardoor breekt de ruit op een bijzondere manier.
Het breken van het glas staat voor de onbreekbaarheid van een huwelijk, een huwelijk kan niet worden verbroken, net zo min als dat een kapot glas weer heel gemaakt kan worden. Het ritueel van glas stuk gooien of vertrappelen zou al dateren van de vijfde eeuw vóór Christus.
Raamfolie kun je alleen gebruiken bij enkel glas en dubbel glas. Combineer het niet met HR of HR++ glas: dit glas heeft al een warmtereflecterende laag en de folie kan dan thermische breuken in het glas veroorzaken.
Vaak is de klus binnen een dag al geklaard en ondervindt je er minimale hinder van. Gemiddeld neemt het vervangen van glas door HR isolatieglas een halve tot een hele dag werk in beslag.
Een lek in dubbel glas is in de meeste gevallen dan ook verzekerd. Daar zitten wel een paar voorwaarden aan, die kunnen verschillen per verzekeraar. Michel Ypma, expert woonverzekering bij Independer, licht toe: “Zoals bij praktisch alles met de woonverzekering: je moet het glas wel goed onderhouden hebben.
Kenmerken van lekkend dubbelglas
Condens in je dubbele beglazing kun je altijd wel eens aantreffen, maar wanneer die condens blijft en uiteindelijk een witte waas vormt, dan is er toch sprake van een lek in je dubbelglas. Lekkend dubbel- of triple glas wordt ook vaker blindslag of lekslag genoemd.
Een lekke ruit kunt u herkennen door: Vocht of condens op het glas tussen de glasbladen. Vlekken, strepen, water of vuil op het glas tussen de glasbladen.
HR++ glas isoleert bijna drie keer zo goed als oud dubbel glas. Dit betekent energiebesparing, hoger comfort en beter voor het milieu. Bovendien gaat dubbel glas ongeveer 20 tot 25 jaar mee en kan daarna lek raken. Bij lekke ramen loopt de isolatiewaarde terug en neemt soms ook de doorzichtigheid wat af.
Oud dubbel glas upgraden
Ook dan loont het dit dubbel glas te vervangen door HR++ of triple glas. HR++ glas isoleert namelijk ongeveer 2,5 keer zo goed als het oudere standaard dubbel glas. Op langere termijn zal deze investering zich dus zeker terugbetalen.
Vervangen van oud dubbel glas door HR++ heeft hetzelfde effect als het vervangen van enkel glas door dubbel glas. Bovendien is het zo, dat oud glas van bijna 30 jaar oud gedurende de tijd ook een deel van zijn isolerende werking verloren zal hebben.
De nieuwste generatie kwaliteitsramen heeft een gemiddelde levenscyclus van minstens 35 à 40 jaar. Afhankelijk van de herkomst, de degelijkheid en het onderhoud van de materialen kan de levensduur van je huidige ramen echter fors afwijken.
Als je alle ramen (22 m2) in een gemiddelde hoekwoning vervangt door HR++ glas, kost dat ongeveer € 3.900.