Probeer minstens twee liter per dag te drinken, het liefst water. Als je veel drinkt, moet je ook vaak plassen en zul je de blaas schoonspoelen. Als de klachten niet ernstig zijn of slechts een paar dagen aanhouden, dan kun je het beste een paracetamol nemen tegen de pijn.
Bij een blaasontsteking is er sprake van pijn bij het plassen en plast u steeds kleine beetjes. Daarnaast kunt u pijn in de rug of onderbuik ervaren. Een prostaatontsteking geeft ook pijn in het gebied tussen de balzak en de anus.
U kunt het beste contact opnemen met de huisarts als u hevige klachten heeft of als uw klachten langer dan een week aanhouden. Een urineonderzoek op de huisartsenpraktijk kan dan een blaasontsteking aantonen.
Zorg voor goede hygiëne: reinig het onderlichaam van voren naar achteren om te voorkomen dat bacteriën in de plasbuis terechtkomen. Of probeer te deppen in plaats van te vegen. Was daarna zorgvuldig de handen. Neem een douche in plaats van een bad en vermijd warme baden en jacuzzi's.
Gezondere bacteriën in onze darm bieden dus bescherming! Gebruik daarom dagelijks iets van probiotische voeding: water- of yoghurtkefir, Biogarde, zure ongezoete yoghurt zoals Demeter Yomia met probiotica of karnemelk.
Warmte doet je blaas en buik goed, zeker bij een blaasontsteking. Guldenroedethee helpt om blaasontsteking te voorkomen; het heeft een sterk reinigende werking. Zet dus lekker een pot – dan moet je vaker plassen – en drink het gedurende de dag.
Nitrofurantoïne doodt bacteriën (antibioticum). Bij blaasontsteking of om een blaasontsteking te voorkomen. U heeft binnen een halve dag tot 2 dagen minder last van de klachten. Neem nitrofurantoïne met wat voedsel, melk of yoghurt in.
Urineweginfectie. Bij een urineweginfectie kunnen de symptomen als vaak moeten plassen en een branderig gevoel weleens achterwege blijven, terwijl er toch een infectie gaande is. Soms is er dan wel van vermoeidheid sprake.
Kies voor suikervrije cranberry's, cranberrysap of een cranberrysupplement. D-mannose. Dit is een vorm van suiker die niet door het lichaam opgenomen wordt, maar via de urine wordt uitgescheiden. Het zorgt ervoor dat de E-colibacterie zich aan de D-mannose hecht in plaats van aan de blaaswand.
Oorzaken urineweginfectie
De grootste boosdoener van de infectie is de darmbacterie Escheria Coli. Wanneer u een verminderde weerstand heeft, onvoldoende drinkt, weinig plast of niet goed uit plast krijgen bacteriën meer kans om naar binnen te dringen.
We behandelen dit vaak met een antibiotica tablet tijdens of na het vrijen en met leefstijladviezen zoals goed uitplassen na de seks. Een strakke bekkenbodem helpt niet mee bij het ontspannen van het onderlichaam. Daardoor kun je zowel pijn bij vrijen krijgen als vaak blaasontstekingen.
pijn in de rug of onderin de buik.
De cranberry bevat naast vitamine C ook zogenoemde proanthocyanidinen. Die zorgen er niet alleen voor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, maar ook dat aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt. De bessen zijn hierdoor effectief bij het voorkomen van blaasontsteking.
Bij een lichte, ongecompliceerde blaasontsteking zonder antibiotica gaan de klachten binnen de week vanzelf over. Als de symptomen na 24 uur nog niet verbeterd zijn of als de klachten verslechten, contacteer dan zeker je huisarts. De dokter kan jouw urinestaal analyseren en een antibioticakuur voorschrijven.
Een blaasontsteking geeft klachten als vaker moeten plassen, kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen en soms bloed plassen. De urine heeft vaak een vieze geur. Ook kunnen buikpijn en misselijkheid optreden.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Als je veel stress of angst ervaart spannen je spieren zich aan en komt er meer druk op je blaas. Dit geeft je vaker het gevoel dat je naar het toilet moet. Hoogste tijd om stress te verminderen. Bij stress gerelateerde plasklachten spreek je eerder over een overactieve blaas dan over een blaasontsteking.
Symptomen van een nierbekkenontsteking zijn koorts, troebele urine, pijn bij het plassen en bloed in de urine. De diagnose wordt gesteld met behulp van urineonderzoek. Nierbekkenontsteking wordt behandeld met een antibioticakuur.
Wanneer u denkt dat u een blaasontsteking heeft, kunt u dit zelf testen. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit zoals uitgelegd op de gebruiksaanwijzing van de testen.
Bij een blaasontsteking is de binnenkant van uw blaas ontstoken. Dat komt door bacteriën. Blaasontsteking komt veel voor, vooral bij: vrouwen tussen de 15 en 24 jaar.
Vergeleken met fosfomycine, verminderde de behandeling van urineweginfecties met ibuprofen het antibioticagebruik. Wel resulteerde het in meer klachten en meer gevallen van pyelonefritis. Daarom wordt ibuprofen niet aangeraden als eerstekeusmiddel bij ongecompliceerde urineweginfecties.
De bacteriën die in karnemelk zitten zijn niet alleen goed voor de maag en darmen, ze kunnen ook helpen tegen een blaasontsteking. Bij een blaasontsteking is vaak de E. coli bacterie de boosdoener. De probiotica, de bacteriën, in karnemelk beschermen de urinebuis waar de E.
De bessen of het sap zijn zeker gezond, maar geven helaas onvoldoende hoge concentratie in de urine om werkzaam te zijn. Vitamine C 500-1000mg zuurt de urine aan en houdt de bacteriën weg.