Elke angstfase bij een hond duurt ongeveer 2 a 3 weken. De eerste angstperiode vindt relatief vroeg in het leven van een hond plaats, als de pup tussen de 8 en11 weken oud is. De tweede angstperiode zal minder voorspelbaar plaatsvinden in de leeftijd tussen 6 en 14 maanden.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
De eerste angstfase duurt het langst en je kunt tot hij ongeveer 6 maanden is merken dat hij sneller schrikt en angstig reageert. Daarna volgen nog drie angstfases, ongeveer rond de leeftijd van 9 maanden, 14 maanden, en 18 maanden. Deze fases zijn korter en duren meestal maximaal twee weken.
Veel pups komen rond 12 weken in de angstfase terecht. Dit is een tijdelijke fase waarin de pup ineens dingen spannend kan vinden, iets wat hij voorheen niet liet zien. Deze angstfase is anders ten opzichte van 'normale angst'.
Zenuwhonden kunnen trillen, zich proberen te verstoppen of wegrennen, maar kunnen ook blaffen en soms zelfs bijten. Wanneer je hond bang is, is het beste wat je kunt doen om de angst weg te nemen door weg te gaan van de bron van angst!
Iedere hond reageert op zijn eigen manier op zijn angsten en fobieën, maar ze laten vaak de volgende gedragingen zien: Binnen plassen of poepen. Trillen. Hard blaffen of janken.
Een hond die onrustig heen en weer loopt is meestal het gevolg van stress of angst. In de meeste gevallen als een hond onrustig heen en weer loopt geen teken van een ernstig gezondheidsprobleem – eerder slechts een gedragsreactie op algemene nervositeit of angst. Dit is vergelijkbaar met als mensen gaan ijsberen.
Als het baasje van een hond op een stoel gaat staan, of bijvoorbeeld een paraplu aanraakt, kan het dier zich die gebeurtenis vaak een uur later nog herinneren. Dat wijst erop dat honden herinneringen op ongeveer dezelfde manier opslaan als mensen.
Het ejaculaat van de hond bestaat uit drie fracties: De eerste fractie is doorzichtig en bestaat 0,1-2ml prostaatvocht die dient om de urethra “proper te maken”. Deze fractie verschijnt tussen de 5 tot 90 seconden na de erectie. De tweede fractie is grijs tot wit van kleur.
Wat wel aan te raden is, is het bieden van steun en vertrouwen wanneer een angstige hond toenadering zoekt. Een fijne vorm van aanraking en lieve woorden op een neutrale/rustige toon. Dit kan de angst doen afnemen en zorgen voor sneller herstel.
Naast wandelen heeft ook kauwen een kalmerende werking op honden. Je hond een bot voeren kan daarom helpen bij het verminderen van stress. Ook spelen of puzzelen zorgen voor afleiding van een stressvolle situatie. Geef je hond zijn brokken eens met een voerspel, zodat hij extra uitdaging krijgt tijdens de maaltijd.
Bijvoorbeeld meer ruimte, meer beweging, meer aandacht of speelgoed om de hond bezig te houden. Houd hem bezig door bijvoorbeeld lekker te spelen of uit te laten. Daarnaast kan je gebruik maken van stressverlagende dieetvoeding, één van de producten van Adaptil of de RelaxoPet.
Ja, honden kunnen zeker hun baasje missen. Honden hebben een sterke emotionele band met hun baasjes en kunnen zich verdrietig voelen als ze gescheiden worden van hun eigenaar.
Professor Alexandra Horowitz, een cognitief wetenschapper die honden bestudeert, zegt dat ze heeft ontdekt hoe ze dat doen. Naast dat ze regelmatige gebeurtenissen observeren die hen een indruk geven van het moment in de dag, kunnen ze ook 'tijd ruiken'.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Wederzijds staren
Staren heeft bij dieren meestal als betekenis om gezag en dominantie te tonen. Bij een hond heeft het staren een vriendelijke bedoeling. Wanneer een hond en mens naar elkaar staren geeft het een gelukkig gevoel voor beide. Honden stammen af van wolven, maar deze dieren zien staren als bedreiging.
Honden houden van rennen, spelen, snuffelen, maar zeker ook van slapen. Volwassen honden slapen zo'n 12 tot 14 uur per dag en pups en seniors zelfs meer. De slaaphoudingen van de hond geven meer inzicht in hoe ze zich voelen.
Net als mensen, krijgen honden meer zelfvertrouwen door dingen te doen waar ze goed in zijn. Of door dingen te leren, waarin ze worden geprezen en aangemoedigd. Niemand krijgt meer zelfvertrouwen door te falen of door steeds te horen dat je het niet goed doet.
Het is niet altijd gemakkelijk te achterhalen waar angst voor honden vandaan komt. Soms is de aanleiding overduidelijk, bijvoorbeeld als iemand gebeten is door een hond. De angst kan ook veroorzaakt worden doordat mensen hondengedrag niet begrijpen.
Pijn. Ook een hond met pijn ervaart stress. Controleer hem dus op wondjes op zijn poten of in zijn mond bijvoorbeeld. Ook kan het zijn dat hij ziek is en dus inwendig pijn ervaart.