Hoesten kan aanleiding geven tot het ophoesten van slijm, ofwel sputum: dit noemen we een productieve hoest. Ook kan er sprake zijn van een niet-productieve hoest ofwel een kriebelhoest (prikkelhoest of droge hoest), waarbij geen slijm opgehoest wordt.
Bij de productieve hoest komt slijm mee. Het slijm zit in de luchtwegen en komt tijdens het hoesten los waardoor het weggewerkt wordt. Dit maakt het ademhalen gemakkelijker. Als het slijm vast gaat zitten, wordt het een vastzittende hoest genoemd.
Als iemand zich verslikt hoest hij vaak vanzelf het belemmerende voorwerp of vloeistof terug in de mond en spreekt men over een effectieve hoest.
Er zijn twee soorten hoest, namelijk kriebelhoest en slijmhoest. Bij kriebelhoest hoest u nauwelijks slijm op. Kriebelhoest - ook wel droge hoest of prikkelhoest genoemd - wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie. Bij slijmhoest komt er slijm mee bij het hoesten.
Bij vastzittende hoest kun je het slijm in de luchtwegen niet ophoesten. De oorzaak is vaak een infectie van de bovenste luchtwegen. Klachten zijn onder andere moeite met ademhalen en een zware borst. Vaak gaat vastzittende hoest vanzelf weer over na 2-3 weken.
Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn.
Kriebelhoest, prikkelhoest, droge hoest
Bij kriebelhoest (ook wel droge hoest of prikkelhoest genoemd) heeft u last van een kriebel in uw keel. Deze hoest wordt meestal veroorzaakt door een virus. Maar kriebelhoest kan ook worden veroorzaakt door hooikoorts, luchtvervuiling, rook of kou.
Bij de meeste mensen met een longontsteking is er een fijn gekraak hoorbaar. In sommige gevallen klinken de longen zuiver.
U kunt last hebben van een kriebelhoest na de besmetting met het coronavirus. Om de kriebelhoest te dempen kunt u: inademen en slikken als u een hoestprikkel op voelt komen. de hoestprikkel opvangen in de mondholte.
Houdt de hoest aan, dan kan dit een indicatie zijn dat je last hebt van een bacteriële infectie. Dit is de meest voorkomende oorzaak van aanhoudend hoesten. Als je zorgen hebt kun je altijd even langsgaan bij de huisarts. Hij of zij kan verschillende oorzaken uitsluiten.
Bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Je hebt eerst last van een droge hoest, maar later hoest je ook slijm op. Vaak klinkt het hoesten niet fijn: je hoest diep en/of piepend. Het hoesten heeft als functie de bacteriën of het virus dat de bronchitis heeft veroorzaakt, te verwijderen.
Om dezelfde reden kan je houding voorkomen dat je overdag nergens last van hebt, maar in de nacht opeens moet hoesten. Dit komt door de houding van je longen. Zodra je gaat liggen begint het vocht, wat overdag onderin je longen zit, omhoog te kruipen. Hierdoor ga je hoesten.
Veel en langdurig hoesten en schrapen kan schadelijk zijn voor de stembanden waardoor het stembandweefsel geïrriteerd raakt. Wat moet u weten over hoesten? Hoesten kan uitgelokt worden door een irritatie van het strottenhoofd, de keel of luchtwegen. Veel mensen moeten hoesten als reactie op irritatie van de keel.
Opgehoest slijm (sputum) kunt u gewoon doorslikken. Het slijm verdwijnt dan in de maag. Indien u dit vies vindt of indien u er misselijk van wordt kunt u het slijm ook uitspugen.
Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn. Hoestdrankjes en hoesttabletten helpen niet.
Hoesten beschermt de luchtwegen tegen lichaamsvreemd materiaal en teveel slijm. Het is normaal om één of twee keer in een uur te hoesten.
Van milde luchtwegklachten, neusverkoudheid, keelpijn (14%), (droge) hoest 68%, moeheid (38%), ophoesten van slijmen (33%), spier- of gewrichtspijn (15%), hoofdpijn (14%), diarree (4%), misselijkheid en braken (5%), tot verhoging of koorts (88%), kortademigheid (19%) en (ernstige) longontsteking.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Bij bronchitis zijn de slijmvliezen van de kleine vertakkingen in de longen ontstoken. Hierdoor moet u hoesten en heeft u last van slijm. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes ontstoken. Hierdoor voelt u zich benauwd en heeft u moeite met ademen.
In het kort. U kunt last hebben van hoesten, benauwd zijn, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Vaak krijgt u medicijnen (antibiotica).
Door de continue werking van de haartjes wordt vuil en slijm naar boven getransporteerd. Door te hoesten wordt het slijm versneld omhoog gebracht, waarna het slijm wordt doorgeslikt of uitgespuugd. Mensen die niet kunnen hoesten lopen een groot risico op een longontsteking, wanneer ze zich verslikken.
De meest voorkomende klachten die passen bij een luchtweginfectie zijn hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus. Soms heb je ook koorts, spierpijn, hoofdpijn of last van moeheid. Als je een luchtweginfectie hebt, kun je mensen om je heen besmetten.
Als u last heeft van geel of groen slijm, dan kan dit een gevolg zijn van een luchtweginfectie. Druppel zonodig 1 a 2 maal daags extra met Nacl 0,9% en breng uw arts op de hoogte.
Pepermuntthee
Het heeft een antivirale en antibacteriële werking en kan goed helpen bij keelpijn en bij hoesten.