In principe mogen al je werknemers een periode van onbetaald verlof aanvragen. Of je dit wel of niet mag weigeren, hangt af van de vraag waarom een werknemer een tijdje onbetaald vrij wil nemen.
Je hebt geen recht op onbetaald verlof, het aanvragen ervan gaat altijd in overleg met je werkgever.
Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen. Het akkoord van de werkgever is nodig.
Er bestaat geen wettelijk recht over onbetaald verlof. Wel is het mogelijk dat er hierover in de cao afspraken zijn gemaakt. De werkgever mag het verlof weigeren, het is een gunst en géén recht van de werknemer. Bedenk wel dat het weigeren van het onbetaald verlof tot gevolg kan hebben dat de werknemer ontslag neemt.
In principe is het mogelijk om onbeperkt verlof te nemen, maar in de praktijk duurt onbetaald verlof vaak maximaal 18 maanden. Het loon De werkgever moet het loon niet doorbetalen gedurende het onbetaald verlof.
Neen. Je hebt geen recht op onbetaald verlof of 'verlof zonder wedde'. Integendeel, als werknemer ben je contractueel verplicht het overeengekomen werk uit te voeren. Wettig afwezig ben je enkel als gevolg van onder andere arbeidsongeschiktheid, wettelijke feestdagen, jaarlijkse vakantie en tijdskrediet.
Als u onbetaald verlof opneemt, daalt uw inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en uitkeringen. En mogelijk ook voor uw pensioen en vakantiedagen.
Onbetaald verlof en ontslag
Het kan voorkomen dat een werknemer tijdens zijn onbetaalde verlof tot de conclusie komt dat hij helemaal niet meer terug wil komen. In dat geval kan de werknemer tijdens zijn onbetaalde verlof ontslag nemen. Dan gelden de normale ontslagregels en de normale opzegtermijnen.
Als werkgever heb je het recht om een verlofaanvraag van jouw werknemer te weigeren. Die weigering moet je wel expliciet meedelen. Als je niet antwoordt op een tijdige verlofaanvraag, dan mag jouw werknemer uitgaan van het principe “zwijgen is instemmen”.
Is er een financieel verschil tussen het aankopen van extra vakantiedagen of het opnemen van onbetaald verlof? Antwoord: Financieel zou er geen verschil hoeven te zijn. Of u nu dagen aankoopt of uw salaris wordt verlaagd vanwege onbetaald verlof zou hetzelfde effect moeten geven.
Deze dagen moeten verplicht opgenomen worden
Voor werkgevers die nalaten de wettelijke vakantie binnen de voorgeschreven termijn toe te staan, is immers een sanctie van niveau 2 voorzien. Dit is een: Strafrechtelijke geldboete van 400 tot 4.000 euro. Of een administratieve geldboete van 200 tot 2.000 euro.
U kunt uw werknemer via detachering uitlenen aan een andere werkgever of hem via onbetaald verlof voor een ander laten werken. Leg dit schriftelijk vast en houd rekening met het betalen op uw g-rekening.
Het recht op adv-dagen of atv-dagen is niet in de wet geregeld. Dat betekent dat je er alleen recht op hebt als er afspraken staan in je cao of bedrijfsregeling. Je krijgt ze op grond van de CAO of bedrijfsregeling toegekend of je bouwt ze op door elke week een vast aantal uren meer te werken dan in je contract staat.
Verlof aanvragen om je kind buiten de vakanties van school te halen, kan ook in de volgende omstandigheden: Verhuizing. Een huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de derde graad. Ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten t/m de derde graad.
Als de werknemer zijn of haar vakantie heeft aangevraagd, dan dient de werkgever binnen twee weken zijn bezwaren aan te geven. Doet de werkgever dit niet, dan is de vakantie vastgesteld overeenkomstig de wensen van de werknemer. De werkgever mag een vakantie alleen weigeren bij zwaarwegende bedrijfsbelangen.
Daarvoor gelden onder andere de volgende wettelijke regels: U vraagt het verlof bij uw werkgever aan en minimaal 3 weken voordat u het wilt opnemen. U heeft recht op maximaal 6 weken adoptie- en pleegzorgverlof. U mag het verlof gespreid over een periode van 26 weken opnemen.
Bijzonder verlof is verlof dat je medewerker kan opnemen voor persoonlijke omstandigheden. Denk aan trouwen, een overlijden in de familie of een verhuizing.
Pensioen. Daar de periode van onbetaald verlof niet gelijkgesteld wordt met effectief gewerkte dagen, zal dit een negatieve invloed uitoefenen op de berekening van het pensioen.
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
Hebben werknemers recht op een sabbatical? Het antwoord daarop is heel kort: er bestaat geen wettelijk recht op een sabbatical. Je werkgever hoeft een verzoek tot het opnemen van langdurig verlof dus niet toe te staan. Het is feitelijk een buitengewone onbetaalde verlofvariant.
Wat onbetaald verlof precies is
Onbetaald verlof is een periode van verlof waarbij je geen of minder loon krijgt. Afspraken over ouderschapsverlof en langdurend zorgverlof staan in de wet. Overige vormen van onbetaald verlof niet.
Toegestane afwezigheid (of verlof zonder wedde, wat hetzelfde is) kan alleen maar als het aangevraagd wordt door de werknemer. Dus nooit op vraag van de werkgever. De werkgever moet kunnen bewijzen dat de vraag van de werknemer komt.
Géén verplichting
Het antwoord daarop is nee. De werkgever heeft niet de mogelijkheid om een werknemer te verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Op de werkgever rust ook niet de verplichting om de werknemer op vakantie te sturen. Het opnemen van vakantie is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf.