Een andere veel gebruikte bodembedekker in het kippenhok, de kippenren en het legnest is stro. Maar wist je dat stro niet heel veel vocht opneemt? Hierdoor is stro minder geschikt als bodembedekker in het kippenhok. Stro kan je wel erg goed gebruiken in het legnest of de kippenren!
Zand of aarde kan ook, maar houd het kippenhok droog! Eens in de zoveel tijd kun je de bodembedekking uit de kippenren zeven, zodat je de ontlasting verwijderd. Het nachthok: In het nachthok leg je bij voorkeur iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Een goede optie is fijne beukensnippers of hennepvezel.
Geef je kippen regelmatig een stofbad of zandbad, als je gebruikmaakt van stro. Zo kunnen ze mijten en bloedluis kwijtraken. Stro is wel het beste middel om te gebruiken in een legnest. Dit zorgt namelijk voor een comfortabele, warme omgeving voor de kippen en de eieren.
Het is belangrijk de grond in de ren om te spitten. Kippen kunnen dan pikken in de losse grond, ook verlaagt dit de ziektedruk. Je kunt verschillend materiaal gebruiken als ondergrond voor in de kippenren. Zo behoren boomschors, zand, houtsnippers en gras tot de mogelijkheid.
Als (tarwe) stro gebruikt wordt als strooisel, moet het best zo fijn mogelijk gehakseld worden (max. 2 – 4 cm)6; kort materiaal neemt meer vocht op dan lang materiaal1. Gehakseld tarwestro neemt meer vocht op dan gerststro1.
Nestmateriaal: kippen zijn niet heel kieskeurig, een beschut nest waar ze verse eitjes in kunnen leggen voldoet. Een laagje absorberend materiaal en bijvoorbeeld wat stro is voldoende als nestmateriaal.
Stro kan je wel erg goed gebruiken in het legnest of de kippenren! Kippen vinden het vaak heerlijk om in het stro hun eieren te leggen. Daarnaast geeft stro veel warmte, waardoor het extra comfortabel voor de kippen is om hun eieren in het legnest te leggen in plaats van een andere plek in het hok.
Kippen zijn schone dieren die het liefst in een hygiënisch kippenhok wonen. Het is daarom nodig om het kippenhok regelmatig te ontsmetten en schoon te maken. Het is aangeraden om 1 keer per week het hok uit te mesten en 2 keer per jaar een grote schoonmaak te doen.
Let op de windrichting en zon
Richt de opening van het kippenhok naar het zuiden of oosten waar voldoende zon komt. Zo krijgen je kippen genoeg warmte en zonlicht. De zon zorgt daarnaast voor een droger en schoner kippenhok.
Plaats het hok op vier stevige poten. Zo blijft het droog, win je ruimte en hou je gemakkelijker ongedierte buiten.
Maak het hok, nadat het materiaal weggehaald is, schoon met water. Voeg aan dit water een inweekmiddel (4% soda, een neutrale of alkalische zeep of een commerciële stalreiniger) toe. Laat het middel drie uur inweken, zodat alle vuiligheid goed los kan komen. Spoel het vuil én het inweekmiddel af met leidingwater.
Om mijten te voorkomen strooit u tabakstelen in het legnest én een laagje over de beukensnippers in het nachthok.
Witkalk heeft een vocht absorberende werking en zorgt voor een droge ruimte. Luizen en mijten als bijvoorbeeld bloedluis overleeft slecht in droge ruimten. Onder andere bloedluizen ademen door hun huid, de kalk werkt verstikkend waardoor de bloedluizen zullen sterven.
Planten die behoren tot de nachtschadefamilie - Planten die tot de nachtschadefamilie behoren zijn bijvoorbeeld de aardappel, tomaat en aubergine. De Latijnse naam voor de nachtschadefamilie is Solanaceae omdat de leden van deze familie solanine bevatten. Dit is giftig voor kippen.
Kippen die niet op stok willen
De plek van de zitstokken kan voor de kippen als onprettig ervaren worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op de tocht zitten of is de hoogte niet goed. Voor de meeste rassen geldt een hoogte van zo'n tachtig centimeter. Voor de sierkipjes kun je de stok wat lager plaatsen.
Ook het ras, de gezondheid, het klimaat in het kippenhok en de rui zijn van invloed op de leg. Evenals het aantal lichturen. Om te leggen heeft een kip over het algemeen minimaal 13 uur licht nodig.
Eieren kunnen onder bepaalde omstandigheden zelfs 4-5 weken in het hok blijven liggen en nog steeds eetbaar zijn. Dit komt omdat ongewassen eieren een beschermende laag hebben, cuticula genoemd, die voorkomt dat bacteriën van buitenaf het ei binnen kunnen komen.
Bloedluis kippen
Ze houden zich schuil in spleten en kieren, onder zitstokken, legnesten of voerbakken, in het strooisel. 's nachts komen ze tevoorschijn en vallen ze vogels aan. Met behulp van een zaklamp kan je tijdens de nachtelijke uren zien dat de mijten zich overal bevinden.
Een marter bij de kippen? Marters zijn snelle en slanke roofdieren die erg goed kunnen klimmen. Bescherm je kippen extra goed tegen marters en andere roofdieren door wat mensen- en hondenhaar (uit het kapsalon bijvoorbeeld) in het kippenhok te leggen. Ook menselijke urine, oude kleren en azijn bieden soms hulp.
Stro is een verzameling van stengels van graan en heeft daarom ook een grovere structuur. Stro ziet er vaak wat geelachtig uit en wordt gebruikt als bodembedekking. Stro kan goed warmte isoleren en is dus ideaal voor bijvoorbeeld konijntjes in een buitenhok.
Mensen die hobbykippen houden, kunnen ervoor kiezen deze los in de tuin te laten lopen. Omdat kippen echte scharreldieren zijn, die het grootste gedeelte van de tijd besteden aan eten zoeken, zullen loslopende kippen zich doorgaans beter kunnen vermaken dan opgehokte kippen.
Dit gebeurt in 2 stappen. Eerst worden ze bedwelmd met koolzuurgas (CO2) of ze krijgen een elektrische schok. Het bewusteloze dier wordt daarna gedood door een pin in het voorhoofd, een steek in het hart of door de halsslagader door te snijden.