Diversiteit op de werkvloer is gedefinieerd als de verscheidenheid aan medewerkers binnen een organisatie.
Diversiteit gaat over de mix van verschillen tussen mensen: demografisch (leeftijd, religie, gender, seksuele diversiteit, cultuur), fysieke mogelijkheden, maar ook over verschil in karakters, opleidingsniveau, vakgebieden, organisatiecultuur, etc. Kortom, diversiteit gaat over alle verschillen tussen mensen.
De dikke Van Dale definieert diversiteit als 'het verschijnsel dat er ergens mensen zijn met verschillende etnische of culturele achtergronden'. Bij Tempo-Team definiëren wij diversiteit als alle mogelijke manieren waarop mensen van elkaar kunnen verschillen én hoe die mix van verschillen is op de werkvloer.
Diversiteit brengt verschillen in opvattingen en werkstijlen met zich mee. Wanneer verschillende invalshoeken werkelijk op waarde worden geschat, kunnen de doelen van een organisatie sneller en beter worden bereikt.
Wat is culturele diversiteit? Werknemers met verschillende achtergronden zorgen voor een culturele en etnische mix op de werkvloer. Van werknemers die oorspronkelijk uit Nederland komen. En van werknemers met een andere moedertaal en cultuur.
Geef de OR ruimte om diversiteit te stimuleren door bijvoorbeeld onderwerpen te agenderen en het instemmingsrecht te gebruiken bij sociaal beleid. Geef de OR zijn adviesrecht bij de benoeming van bestuurders en schep ruimte voor het voordrachtrecht van de OR als er een nieuwe commissaris wordt gezocht.
Onder diversiteit worden in de regel alle aspecten waarop mensen van elkaar verschillen verstaan. Daarbij gaat het zowel om zichtbare kenmerken als geslacht, etniciteit en leeftijd, als om niet zichtbare kenmerken, als persoonlijkheidseigenschappen, kwaliteiten en manier van werken.
Diversiteit kan de kans op miscommunicatie en conflicten vergroten, maar kan ook zorgen voor meer creativiteit en innovatie. Het ontwikkelen en implementeren van succesvol diversiteitsbeleid en bijbehorende interventies is daarom essentieel voor organisaties.
Diversiteit is een hot topic. Uit steeds meer studies blijkt dat diversiteit zorgt voor intelligentere, beter presterende organisaties waarin medewerkers en bezoekers zichzelf herkennen. Diversiteit is dan ook niet langer een nice to have maar een must have.
Diversiteit maakt creatief en productief
Hoe diverser je collega's, hoe diverser de inzichten en invalshoeken. Frisse ideëen kunnen leiden tot creatieve oplossingen en succesvolle projecten. Zo hebben oudere werknemers heel wat nuttige ervaring, kunnen bv.
Spreek als directie expliciet uit dat je waarde hecht aan diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. Leg uit waarom dat belangrijk is voor het bedrijf. Formuleer een visie, duidelijke doelen en maatregelen om die te halen. Neem hier de tijd voor en ga met je medewerkers in gesprek.
de voordelen van diversiteit en inclusie
Door diversiteit en inclusiviteit centraal te stellen in je recruitmentproces en HR-beleid, zorg je ervoor dat al je nieuwe en huidige medewerkers gelijke kansen krijgen om hun talent en potentieel optimaal te ontwikkelen.
Als je mensen met een grotere verscheidenheid toelaat, betekent dat dat je vist in een grotere vijver van talent. Zo zijn mensen met een arbeidsbeperking vaak getalenteerd op andere manieren dan je gewend bent. Het openstaan en begeleiden van deze mensen voegt veel toe aan je organisatie.
Met een diversiteitsbeleid streeft een bedrijf naar een zo divers mogelijke samenstelling van het personeelsbestand, oftewel naar een meer inclusieve organisatie. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het geslacht, de culturele achtergrond, de geaardheid en de leeftijd van een (potentiële) medewerker.
Diversiteit gaat over de verschillen op zich, over de mix, en dus over aantallen en percentages. Bij inclusie gaat het over hoe we met al die verschillen omgaan en dus over gedrag, waarden en spelregels.
Een aan zijn diversiteit gerelateerde kernwaarde is openheid en die verwijst naar de onderlinge communicatie en toegankelijkheid.
De mate van culturele diversiteit binnen een regio of samenleving kan worden afgeleid van de mate van aanwezigheid van mensen met verschillende etnisch-culturele achtergronden. Er is een wetenschappelijke consensus onder antropologen dat de mens ontstaan is in Afrika, zo'n twee miljoen jaar geleden.
Inclusie zit 'm meer in de organisatiecultuur. Allain Dehaze, CEO van Adecco omschreef het als volgt: “Mensen moeten niet alleen divers zijn; iedereen moeten volledig betrokken worden én hun stem moet gehoord worden.” In een inclusieve bedrijfscultuur voelt iedereen zich veilig, welkom, gehoord en gewaardeerd.
'Door in te zetten op meer diversiteit en inclusie in je organisatie vergroot je de herkenbaarheid voor alle groepen in de samenleving en ben je beter in staat om bij hen aan te sluiten. Daarnaast word je als werkgever aantrekkelijker voor een grotere groep mensen. '
"Diversiteit en inclusie betekent voor mij gelijkwaardigheid, dat iedereen mee kan doen, dat iedereen dezelfde kansen heeft en gerespecteerd wordt.
Inclusie volgens Wikipedia: 'Inclusie betekent de insluiting in de samenleving van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten. Inclusie staat tegenover validisme. De begrippen inclusie en integratie vullen elkaar aan in de hedendaagse maatschappij. '
Welkome werkomgeving
Waar diversiteitsbeleid gericht is op het herkennen van verschillen, gaat het bij inclusie om het creëren van een werkomgeving waarin iedereen welkom is en zichzelf kan zijn. Werknemers moeten zich volwaardig deel van de organisatie voelen en er tot hun recht komen.