De keuze ligt helemaal aan jezelf of je Douglas hout of hardhout wilt verwerken in je constructies. Douglas hout is relatief goedkoper dan hardhout, dus als je met een budget zit dan kan je Douglas hout beter verwerken. Hardhout daarentegen is kwaliteit. Kwaliteit waar je van op aan kunt en erg duurzaam is.
Lariks/Douglashout
Het is een naaldhout, dat vaak een zachthout wordt genoemd, maar kenmerkend aan het hout van de Lariksboom is dat het juist erg hard en massief is. Douglas hout is daarom hardhout.
In huis kun je vaak prima eiken, vuren- of grenenhout gebruiken. Voor buiten is – afhankelijk van de toepassing - Europees hardhout, gemodificeerd hout of een zachtere houtsoort goed. Hardhout uit Europa is voor het milieu een betere keuze dan tropisch hardhout en kies sowieso altijd voor hout uit duurzaam beheerd bos.
Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan. Ter vergelijking, Vuren of Grenen vallen in duurzaamheidsklasse 5.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Onbehandeld douglas hout gaat tien tot vijftien jaar mee.
Op basis van natuurlijke oliën en watergedragen. Geen nare verflucht en oplosmiddelvrij. Na behandeling is uw Douglas hout 3-4 jaar onderhoudsvrij.
Douglas hout is relatief goedkoper dan hardhout, dus als je met een budget zit dan kan je Douglas hout beter verwerken. Hardhout daarentegen is kwaliteit. Kwaliteit waar je van op aan kunt en erg duurzaam is.
Hardhout gaat 25 jaar of langer mee. Met name voor uw schuttingpalen die in de grond staan adviseren we hardhout. Geïmpregneerd hout heeft, ondanks dat het onder hoge druk vacuüm wordt geïmpregneerd, een kortere levensduur van 10 tot 15 jaar.
Douglashout is uitstekend geschikt voor buiten gebruik. Omdat het hout hars bevat, is douglashout van nature al extra bestand tegen vocht. Douglas hout valt onder duurzaamheidsklasse 3.
Douglashout en duurzaamheid
Douglashout valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat deze houtsoort in onbehandelde toestand zo'n 10 tot 15 jaar meegaat. Hout wordt ingedeeld in 5 duurzaamheidsklassen, hoe hoger de duurzaamheidsklasse, hoe sneller het bij een buitentoepassing rottingsverschijnselen vertoond.
De beste keuze voor uw overkapping: Douglas, Vurenhout of Grenenhout.
Het duurste plaatmateriaal van hout is ebbenhout.
Hardhout toepassingen
Dat hardhout uitstekend geschikt is voor buiten is duidelijk. Door de sterkte en stabiliteit is het de houtsoort voor stevige buiten constructies. Bovendien kan een Tropische houtsoort goed tegen direct grond- of watercontact, zoals bij vlonders, damwanden, beschoeiingen, etc.
Douglas hout is een duurzame houtsoort die onbehandeld ongeveer 15 jaar meegaat. Daarnaast is Douglas een mooi alternatief voor eikenhout en grenenhout, vanwege de mooie uitstraling en de gunstige prijs. Douglashout zal onder invloed van het weer vergrijzen.
Uiteindelijk vergrijst elke houtsoort. Bij Douglashout is dat niet anders. Dit proces begint al direct als het hout wordt blootgesteld aan uv-stralen. Hele lichte verschillen kan je na een aantal maanden al waarnemen, maar na ongeveer een jaar zie je echt duidelijk kleurverschil bij onbehandeld Douglas hout.
De kenmerken van hardhout verschillen natuurlijk per boom, maar over het algemeen zijn hardhoutsoorten sterk, duurzaam en stabiel. Met hardhout wordt over het algemeen hout van loofbomen bedoeld en hardhout staat dan ook wel bekend als loofhout.
Heeft u iets minder budget voor een houten terras? Dan zijn hardhoutsoorten zoals Garapa en Kapur prima alternatieven.
Hoe vergrijst hardhout? Alle hardhoutsoorten zullen vergrijzen naar een potlood grijze kleur binnen gemiddeld een jaar. Hout vergrijst onder de omstandigheden van licht en water. Wie houdt van de oorspronkelijke kleur van hardhout moet 2x per jaar fanatiek met hardhoutolie aan de slag om de kleur te behouden.
Er zijn drie factoren die er nu voor zorgen dat de prijzen stijgen; het geringe aanbod stamhout, de grote vraag naar haardhout en de instabiele gas- en energiemarkt.
Padoek, Afrormosia en Ipé zijn gekend als de beste houtsoorten. Uitgebreide informatie over de houtsoort, zoals bewerkingsmogelijkheden, oorsprong en eigenschappen van het hout vindt u op de pagina's van de houtsoort.
Steigerhout is een wat ruwere houtsoort. Douglashout heeft een wat nettere uitstraling, Qua kleur verschillen de twee ook aanzienlijk. Douglas hout staat bekend om zijn geelbruine tot roodbruine kleur. Steigerhout is meer lichtgeel.
Douglashout heeft een duurzaamheidsklasse 3 en daarmee heeft Douglas een levensduur van 10 tot 15 jaar als u het onbehandeld laat. Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo'n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee duurzaamheidsklasse 5. Geïmpregneerd gaat Vuren nog wat langer mee dan Douglas hout.
In dit geval is het verstandig om na aanschaf het douglas hout direct te behandelen met bijvoorbeeld beits. Zo kan je grijs douglas hout voorkomen. Ook kun je het douglas hout met een kleurloze UV-beschermer behandelen om vergrijzing tegen te gaan.
Douglas hout is goed bestand tegen vochtige weersomstandigheden. Wanneer je Douglas hout goed onderhoud kunt u er zeker 20 jaar van genieten. Douglas hout kan over het algemeen goed tegen water. Echter, kan geen enkele houtsoort tegen langdurige vochtigheid.