Als u ziek bent, worden de paden onderbroken en kan het het circadiane ritme verstoren. Als gezonde volwassene zou u elke nacht 7 tot 8 uur moeten slapen om u uitgerust te voelen en de ziekte beter te bestrijden.
Belang van slaap bij ziekte
Met een warm deken op de bank rustig een boek lezen, mag ons zeker geen schuldgevoel geven. Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen. Slapen bij ziekte versnelt het genezingsproces.
Ben je ziek door een infectie, bijvoorbeeld griep, dan zet je lichaam je aan om meer te slapen. Dit bevordert het herstel. Maar als je regelmatig goed slaapt, dan is dat óók gunstig voor het immuunsysteem. Je loopt dan minder snel een infectie op.
Het kan 1 tot 3 weken duren voordat u zich weer helemaal goed voelt. Soms gaat griep niet vanzelf over. U kunt er een andere ziekte bij krijgen die wél behandeld moet worden. Zoals een longontsteking.
Ook een recentere interventiestudie bij 164 personen toonde aan dat minder dan 6 uur slapen de kans op een verkoudheid vergroot (3). De achterliggende mechanismen zijn echter nog niet helemaal duidelijk.
Het nut van je ziek voelen
De reactie van je lichaam bevordert herstel en voorkomt besmetting van anderen. De verhoogde gevoeligheid voor pijn, vermoeidheid en lusteloosheid zorgen ervoor dat je rust neemt. Door energie te besparen, kan je lichaam zich volledig richten op het bestrijden van de infectie.
's Nachts heb je weinig tot geen afleiding als bijvoorbeeld het kijken van je favoriete Netflix-serie; Liggen kan ervoor zorgen dat het slijm zich ophoopt in de achterkant van onze keel; 's Nachts drink je minder en kan snot kleveriger worden en je neus en luchtwegen verstoppen.
Rust goed uit
De koorts is meestal na een dag of 3 tot 5 wel weg, maar het kan wel 1 tot 3 weken duren voordat je echt weer beter bent. Het klinkt voor de hand liggend, maar rust echt goed uit.
"Je kunt allerlei gezondheidsklachten krijgen als je te weinig slaapt. Eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat er bij weinig slaap in het immuunsysteem ontstekingseiwitten worden gevormd. Dat verklaart waarom je ook pijn in je lichaam kunt voelen, zoals spier- of hoofdpijn."
De beste houding tijdens een verkoudheid is om op je rug te slapen. Bovendien helpt het enorm als je wat meer rechtop gaat liggen. Maak bijvoorbeeld gebruik van nog een extra kussen, waardoor je hoofd wat hoger komt te liggen.
Trainen met griep/koorts onder de leden is gevaarlijk.
Je loopt bovendien het risico dat de virusinfectie ook terecht kan komen in de hartspier met als gevolg een myocarditis. Rust nemen dus en niet trainen! Ook nadat je je weer beter voelt, heeft je lichaam een aantal dagen rust nodig om te herstellen.
Het is niet nodig om de hele dag op bed te blijven liggen en u kunt gerust even naar buiten gaan als u zich daar goed genoeg voor voelt. Zorg er wel voor dat u uzelf niet overbelast en dat u zich goed aankleedt. Neem bij hoge koorts een paracetamol in. Deze kan de pijn verminderen, maar zal de pijn niet doen afnemen.
Bed verschonen bij griep, verkoudheid of ziek zijn
Als je je niet lekker voelt, is het vervelend om je bed te verschonen. Toch is het erg belangrijk dat je elke dag, of ten minste om de dag, je bed verschoont. De ziektekiemen gaan zich namelijk nestelen in je beddengoed.
's Avonds en 's nachts is je lichaamstemperatuur vaak hoger dan in de ochtend omdat je immuunsysteem een piek bereikt in de nacht. 's Nachts werkt je lichaam harder om het virus te bestrijden. Dit komt door je biologische klok en het ontspannen van je lichaam in de nacht.
Gelukkig zien we vanuit onderzoek dat je zelfs na 1 jaar een slaaptekort inhalen mogelijk is. Je lichaam heeft er alleen veel tijd voor nodig. Deelnemers die een periode van 3 weken 5,6 uur per nacht sliepen, hadden 9 dagen nodig om de slaapschuld in te halen.
In het nieuws. Slecht slapen zet je hele lichaam en dus ook je weerstand onder druk. Slechts één uur minder slaap per nacht kan je sneller ziek maken.
Tijd voor een eye-opener: van slecht slapen en slaaptekort kun je ook ziek worden! Slecht slapen wordt in verband gebracht met aandoeningen als een burn-out, depressie, dementie en overige hersenschade, overgewicht en hartklachten.
De incubatietijd van griep is 1 tot 2 dagen. Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Bij kinderen kan dit langer zijn.
Bij een griep mag je niet sporten. Je immuunsysteem is verzwakt en je lichaam heeft alle energie nodig om beter te worden. Als je toch gaat rennen, moet je lichaam de energie verdelen tussen de training en herstel van je ziekte. Grote kans dat je je na de training nog zieker voelt en dat het herstel meer tijd kost.
Behandeling met een hoge dosis paracetamol resulteerde in 0,4 graden C lager lichaamstemperatuur dan placebo behandeling na 24 uur (95% BI 0,1 ° C tot 0,7 ° C).
Eet zoveel mogelijk voedzame producten (volkoren producten, groente, fruit, zuivel). Dit zit bomvol vitaminen, mineralen en vezels. Alles waardoor het lichaam helemaal opknapt. Eet vooral geen suikers of snoep.
Stand van zaken griep en andere acute luchtweginfecties
Er komt weinig griep voor in Nederland. De afgelopen weken is het aantal mensen dat met griepachtige klachten de huisarts bezocht gestagneerd op een laag niveau. Hiernaast is de afgelopen weken ook het aantal monsters met het griepvirus laag.