Uitgangspunt van dit huishoudschema is dat je iedere dag een paar vaste taken doet; dagelijkse taken om de basis op orde te houden, wekelijkse taken die zorgen dat je huis schoon blijft en tweewekelijkse of maandelijkse taken die ervoor zorgen dat je ook het grote onderhoud onder controle krijgt.
Onder zwaar huishoudelijk werk wordt verstaan: Page 2 • het stofzuigen, dweilen, schrobben van kamers/sanitair/keuken, bedden verschonen, de vuilnis buiten zetten en ramen lappen**, ** deze activiteit kan alleen ingezet worden in combinatie met andere HH1 activiteiten.
Deuren schoonmaken: hoe vaak? Voor een optimale hygiëne zou je eigenlijk elke maand je deuren moeten reinigen. Nu zijn er waarschijnlijk weinig huishoudens waar dit gemiddelde gehaald wordt. Maar als je het goed aanpakt, lukt het ook om met een minder frequent onderhoud alles netjes te houden.
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Apparaten, keukenkastjes en de vloer moeten vaak toch wel minimaal één keer in de week de week ook een poetsbeurt krijgen. Zaken als het aanrecht, het fornuis de oven moeten elke week ook een grondige poetsbeurt krijgen.
Hoe vaak moet u het toilet schoonmaken? Het toilet is nou eenmaal een plek waar bacteriën zich thuis voelen. Daarom adviseren wij om het toilet één keer per week grondig schoon te maken. Hierbij neemt men niet alleen de wc-bril en de binnenkant mee, maar ook de buitenkant, de spoelknop en de deurklink.
Een schone slaapkamer ziet er aantrekkelijker uit en is bovendien beter voor je gezondheid. Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.
Hoe vaak moet je afstoffen? Om een fris huis te krijgen zul je iedere week moeten afstoffen. Zo geef je stof geen kans zich te verzamelen en verminder je de kans op allergieën. Daarnaast ruikt je huis frisser en ziet het er schoner uit.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
Check of jij onder of boven het gemiddelde zit.
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld per week 21 uur aan huishoudelijke taken besteden. Dat is gemiddeld 3 uur per dag. Het grootste deel van de tijd gaat naar taken als koken, opruimen, schoonmaken en de was doen. Hier besteden Nederlanders 2 uur per dag aan.
Hoe kun je het beter aanpakken? Doe het in schoonmaakrondes of taakverdeling. Dus begin eerst met alles af te stoffen en ga vervolgens door met de volgende taak, zoals stofzuigen. De wc en douche zijn niet de leukste en makkelijkste plekken om schoon te maken, dus begin gelijk met waar je het meest tegenop ziet.
Waarom? Eigenlijk is het heel simpel. “Wanneer het water warm is, verdampt het sneller en blijven de zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen op de vloer komen en de vloer gaat plakken.”
Wanneer je een lange tijd niet schoonmaakt, lucht of spoelt gaan de schimmels groeien. En dat kan schadelijk zijn voor je ademhaling en huid. (Zorg dat je na het douchen de ruimte goed laat luchten, of de ventilator aanzet. Maak je wastafel en wc minstens eenmaal per week schoon.)
Vaak is het al voldoende om af en toe eens met een ragebol de hoeken te overgaan. Toch hebben bepaalde plafonds zoals die in de keuken en in de woonkamer eens in de twee à drie jaar een beurt nodig. Deze plafonds kunnen immers vettig of vuil worden door roet of nicotine.
Ten eerste is het schoonmaken van je huis belangrijk omdat je er ziektekiemen en bacteriën mee weghaalt en zo helpt je gezin te beschermen. Ten tweede zorgt het schoonmaken van je huis ervoor dat je meer lichaamsbeweging krijgt – ook als je in delen schoonmaakt.
Gebruik bij het schoonmaken van de keukenkastjes een azijnoplossing. Meng een kopje witte azijn met water. Dit middel voorkomt ook het kromtrekken van hout of het slijten van lak. De buitenkant van de keukenkastjes kun je eenvoudig schoonmaken met wasverzachter.
Mijd agressieve reinigingsmiddelen en wees voorzichtig met adviezen afkomstig van internet. Denk aan talkpoeder, azijn, pure groene zeep, babyshampoo en bodymilk. Gebruik enkel lauw water, een vochtige doek of een product dat speciaal ontwikkeld is voor het reinigen van leer, zoals HG dieptereiniger voor leer.
Een stoel kan bijvoorbeeld onder de bacteriën zitten, maar zolang deze niet besmeurd is met vuil, vlekken of andere troep kan deze toch ''schoon'' genoemd worden. Reinigen gaat echter een stap verder. Een gereinigd voorwerp is dan ook niet enkel schoon, maar ook hygiënisch.