In het kort. Bij een TIA is een bloedvat in de
TIA's geven geen blijvende verschijnselen, waardoor het moeilijk kan zijn om vast te stellen of je inderdaad een TIA hebt gehad.
Een beroerte zonder het te merken
Het is niet altijd duidelijk te zien dat iemand een beroerte heeft. In zo'n geval wordt er ook wel gesproken van een stille beroerte. Een (klein) bloedvat sterft dan langzaam af, zonder zichtbare of voelbare symptomen.
Bij een beroerte kunnen heel wat symptomen opduiken, waarvan ook de hevigheid kan variëren van licht tot zeer ernstig. Welke klachten optreden, is afhankelijk van het deel van de hersenen dat zonder zuurstof valt. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze plots opduiken.
Ook plotseling ernstige problemen met slikken, een verdoofd gevoel aan arm of been, dubbel zien, hevige duizeligheid en coördinatie- of evenwichtsproblemen kunnen symptomen zijn van een beroerte. Een beroerte ontstaat altijd plotseling en kan een herseninfarct of een hersenbloeding zijn.
FAST-test. De FAST-test is een snelle test om een beroerte bij iemand te herkennen. FAST staat voor: Face, Arm, Speech en Time en kan worden vertaald naar 'GAST': Gezicht, Arm, Spraak en Tijd. Vraag de persoon om te lachen of de tanden te laten zien.
Bij een sinustrombose is er sprake van een afsluiting van een ader ('sinus') in de hersenen. De klachten kunnen lijken op die van een beroerte. Vaak is hoofdpijn de meest voorkomende klacht. Mensen met een sinustrombose kunnen ook een epileptische aanval krijgen.
Wat doe je bij een beroerte? Bel of laat 112 bellen als iemand bewusteloos is of als je denkt dat iemand een beroerte heeft.
Een beroerte is al beroerd genoeg, maar als daar dan pijn bij komt kijken, dan is het helemaal een heftige domper op je levenskwaliteit! Deze pijn wordt centrale neuropathische pijn genoemd en die pijn hangt samen met de beschadiging van de zenuwen en pijncentra in de hersenen.
Bij een TIA (Transient Ischaemic Attack) gaat er even iets mis in de bloedvaten van de hersenen. Hierdoor krijgt een deel van je hersenen tijdelijk te weinig bloed. Meestal gaat een TIA binnen 30 minuten over, maar soms kan dit tot wel 24 uur duren.
Over het algemeen wordt een TIA veroorzaakt door een bloedprop. Deze bloedprop kan ontstaan door hartritmeproblemen of een hartaanval. Maar vaak wordt een bloedprop veroorzaakt door aderverkalking en stollingsproblemen. Als de bloedprop de hersenen bereikt, kan de bloedprop een bloedvat afsluiten.
Wat te doen bij een lichte TIA? De klachten van een TIA kunnen al verdwenen zijn voordat 112 gebeld is. Bezoek dan wel altijd nog dezelfde dag de huisarts. Die kan je indien nodig direct doorverwijzen naar een TIA-poli in het ziekenhuis of een afspraak maken bij een neuroloog.
Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen. De afsluiting wordt veroorzaakt door een vernauwing of een bloedprop en geeft klachten als een scheve mond, verwarde spraakproblemen en verlies aan spierkracht aan één lichaamszijde.
Het kan ook een herseninfarct of een hersenbloeding zijn. En die gaan niet vanzelf over. Wacht daarom niet af, maar bel direct 112. Een snelle behandeling is van levensbelang.
Mensen met een obstructief slaapapneu syndroom (OSA) hebben een grotere kans een TIA of beroerte te krijgen. Goede behandeling van OSA kan TIA's en beroertes voorkomen. Dat concludeert onze neuroloog/somnoloog Mirjam Schipper in haar promotieonderzoek.
Wat zie of hoor je bij een beroerte? Een slachtoffer met een beroerte komt verward over. Hij kan moeilijk verstaanbaar zijn, moeilijk uit zijn woorden komen en moeite hebben met het zicht uit één of beide ogen. Ook kan iemand een scheef gezicht hebben, waarbij één mondhoek hangt.
Bij een beroerte telt elke minuut. Een beroerte treedt plots op: in enkele seconden tot minuten krijgt u last van onderstaande symptomen. Belangrijk is om heel snel vast te stellen dat het inderdaad om een beroerte gaat. De doeltreffendheid van de behandeling vermindert immers naarmate de tijd vordert.
De meeste mensen krijgen een beroerte als ze ouder zijn dan 75 jaar. Maar jaarlijks krijgen ook ongeveer 5000 jonge mensen in Nederland een beroerte, zo'n 14 per dag.
Dit is een tijdelijke doorbloedingsstoornis in de hersenen. Het is eigenlijk een kortdurend herseninfarct. De klachten van een TIA zijn dezelfde als die van een “gewone” beroerte maar duren meestal niet langer dan twintig minuten. In elk geval zijn de klachten binnen vierentwintig uur weer volledig verdwenen.
Aan een bloeding in het hersenweefsel (ICH) is vaak weinig te doen. Het is afwachten tot de bloeding stopt. Wel is het direct nodig om te stoppen met gebruik van bloedverdunners, om de bloeding gemakkelijker te laten stoppen. Je krijgt bloeddrukverlagers als je bloeddruk te hoog is.
Als u binnen twee weken na de beroerte of TIA geen lichamelijke of geestelijke klachten meer heeft die van invloed zijn op de rijgeschiktheid, dan mag u na vier weken weer autorijden.
Het herkennen van de symptomen van een hersenbloeding is van levensbelang. Dit zijn de meest voorkomende klachten: Scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden. Verwarde spraak: iemand gaat ineens verward praten of kan de woorden moeilijk uitspreken.