Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Om je nagels sneller te laten groeien, moet je je handen en nagels iedere dag goed hydrateren met een fijne, rijke handcrème. Ook het drinken van genoeg water is heel belangrijk, dus zo'n twee liter per dag. Hydratatie maakt je nagels sterker, waardoor ze minder snel afbreken en dus beter kunnen groeien.
Voor sterke nagels heb je calcium nodig. Je nagels voeden kan daarom op twee manieren: door meer melk te drinken of door je nagels te weken in een badje van melk. Zorg wel dat je nagels helemaal nagellak vrij zijn voor een optimaal effect. Een badje van azijn behoort overigens ook tot oma's tips voor sterke nagels.
Hydrateer de nagels
Als je regelmatig manicures en pedicures krijgt, breng dan Vaseline aan op je nagels en nagelriemen tussen de poetsmiddelen door. Dit minimaliseert broosheid en helpt voorkomen dat je nagels afbrokkelen.
Vaak hebben mensen met zwakke nagels een tekort aan biotine (vitamine B 8), vitamine D, calcium en/of zink. Deze vitamines en mineralen kun je halen uit eieren, vis, zuivel, noten, fruit en groenten. Ook zijn er supplementen waar je deze voedingsstoffen uit kunt halen om je nagels te verzorgen.
1) Breng dagelijks handcrème en nagelriemolie aan
Gehydrateerde nagels zijn sterkere nagels! In handcrème zit vaak bestanddelen die je nagels sterker maken. Nagelriem-olie is een andere belangrijke redder in nood, die een boost geeft aan de nagelgroei en stevigheid stimuleert.
Elke nagel groeit in zijn eigen tempo. Als vuistregel geldt: hoe langer het laatste kootje van je vinger, des te sneller de nagel groeit. De nagel van je wijsvinger groeit dus sneller dan die van je pink. Maar je duimnagel groeit het langzaamst – aan je duim ontbreekt ook een kootje.
Zo groeien de nagels van de hand waarmee men werkt sneller en ook medicatie zoals chemotherapie kan van invloed zijn. Maar zaken van buitenaf, zoals langere tijd in water zitten, hebben geen invloed.”
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Wat is de oorzaak van geribbelde nagels? In de meeste gevallen is de oorzaak van geribbelde nagels te vergelijken met de oorzaak van huidrimpels. Als de huid veroudert en/of uitdroogt ontstaan er vaak huidrimpels doordat de cel vernieuwing vertraagt en de elasticiteit van de huid afneemt. Dit gebeurt ook met je nagels!
Welk kleurtype jij bent, is afhankelijk van jouw huidskleur, haarkleur en de kleur van je ogen. Een wintertype straalt bijvoorbeeld door diepe tinten met een koele ondertoon te gebruiken, terwijl een lentetype juist profiteert van zachte, warme tinten. Tip 3: kies voor een nagellak met het juiste effect.
Het bestaat uit restjes keratine van de onderkant van je nagels, en dode huidcellen van je nagelbed. Daarnaast stapelt er zich ook gewoon vuil op onder je nagels, samen met restjes dagcrème of andere make-up die je met je vingers aanbrengt.
Ander fruit dat heel goed is voor je haren en nagels, zijn kiwi's voor hun vitamine C en bananen voor hun vitamine B6.
Nagels groeien gemiddeld zo'n 0,1 millimeter per dag (dat is 1 centimeter per 100 dagen). Gemiddeld duurt het dus bij een vingernagel tussen de 4 en 6 maanden om volledig uit te groeien, terwijl dit bij een teennagel wel 12 tot 18 maanden kan duren!
Je vingernagels groeien gemiddeld ongeveer 2 à 3 mm per maand. Het verschilt per persoon, bij de een zullen de nagels wat sneller groeien dan bij de ander. Maar in het algemeen is het verstandig om de nagels een keer in de 1 à 2 weken te knippen. Kijk in ieder geval even of het echt nodig is.
Gebruik nagelolie. Door je nagels (het liefst dagelijks) in te smeren met een voedzame olie, zorg je ervoor dat ze gehydrateerd blijven. Hierdoor breken ze minder snel af. De meest geschikte olie hiervoor is Arganolie.
Vijl ongeveer 1-2 keer per week je nagels. Het is beter om je nagels te vijlen dan te knippen. Breng 2-3 keer per week een voedende nagelriemolie of een andere nagelverzorgingsproduct aan op je nagels en nagelriemen. Verwijder oude nagellakresten met een nagellakremover zonder aceton.
Op zoek naar de beste nagelriemolie? Deze van OPI is één van onze favorieten en verzorgt niet alleen je nagelriemen, maar ook de rest van je nagels. Hebben dus. Je handen zijn je visitekaartje en dus kun je ze niet vaak genoeg insmeren.
Niet alleen kan het leiden tot droge, vergeelde nagels, maar het oplosmiddel tolueen, het conserveermiddel formaldehyde en de weekmaker dibutylftalaat zijn ingrediënten die je eigenlijk beter kunt vermeiden als je zo vaak je nagels lakt.
Door je nagels dagelijks in te smeren met een nagelolie, help je ze herstellen. Dit is erg belangrijk in het herstelproces van je nagels. Nagelriemen zorgen ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om het lichaam binnen te dringen en infecties te veroorzaken. Door je nagelriemen te verzorgen blijven ze zacht en soepel.
Oorzaken van gespleten nagels
In de meeste gevallen is dit te wijten aan een vochttekort van de nagel. Maar ook een tekort aan B-vitaminen en IJzer kunnen boosdoeners zijn. Ook zorgt ouderdom voor dunner wordende nagels en in sommige gevallen is een medische aandoening de achterliggende oorzaak.