Bij bekkenpijn ervaart u pijn in de onderrug, stuitje, bovenbeen, liezen en/of het schaambeen. De pijn kan variëren van licht tot hevig. Bij plotselinge bewegingen of als u na een periode van inactiviteit weer gaat bewegen kan de pijn verergeren.
Bij bekkentherapie krijg je bekkeninstabiliteit oefeningen om het bekken te trainen en soepel te houden. Door de spieren te trainen kunnen deze deels de stabiliteit weer oppakken. De bekkentherapeut kan ook een massage geven om je rug en het bekken te laten ontspannen. Dit zorgt ervoor dat de pijn verlicht wordt.
Te slappe bekkenbodemspieren of slecht bindweefsel
Een verzakking kan een zeurend gevoel geven in de onderbuik of onder in de rug. Soms kunnen vrouwen een verzakking ook voelen tussen de schaamlippen en bij de ingang van de vagina. Wanneer je last hebt van een verzakking nemen de klachten in de loop van de dag toe.
Bekkenpijn wordt veroorzaakt door de toenemende druk van de groeiende baarmoeder op de structuren in het bekken en door rek aan banden en spieren die deze organen in het bekken fixeren. De termen bekkenpijn en bekkeninstabiliteit worden vaak door elkaar gebruikt.
Je mag met je benen over elkaar zitten, fietsen en zwemmen. Je mag op je rug of op je zij slapen. Je mag liggen met een kussentje tussen je benen, maar het mag ook zonder. Het is wel verstandig situaties te vermijden waarbij de kans op vallen of uitglijden groot is en vermijd zwaar belastende activiteiten.
Wanneer er ernstige klachten, bijvoorbeeld constant pijn, veel bewegingsbeperking of veel beperkingen van gewone alledaagse dingen (lopen, traplopen, bukken, zitten) optreden is het raadzaam hulp te zoeken bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten met bekkenpijn, een ...
Dat duurt meestal enige maanden, in uitzonderingsgevallen meer dan een halfjaar. Ook de ernstiger klachten over bekkeninstabiliteit verdwijnen bij de overgrote meerderheid van de vrouwen uiteindelijk wel. Dit duurt vaak lang: gemiddeld een halfjaar, soms langer.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Opstijgende ontsteking vanuit de baarmoederhals naar de baarmoeder, eierstokken en de buikholte, waarbij soms een opname in het ziekenhuis vereist is.
Momenteel is er geen medicijn dat bekkeninstabiliteit kan genezen. Als u met deze klachten naar de huisarts gaat, zal deze u waarschijnlijk aanraden om een bekkenband te gebruiken, thuis oefeningen te doen of u doorverwijzen naar een fysiotherapeut.
Dan kunt u het medicijn gabapentine of pregabaline proberen. Deze medicijnen helpen niet bij iedereen en ze kunnen vervelende bijwerkingen geven.
Bij bekkeninstabiliteit zal de patiënt merken dat wandelen goed mogelijk is. Dit is te verklaren doordat de bekkenbanden tijdens een lopende beweging door actieve spieren ontlast worden.
Door de scheefstand kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals lage rugpijn, hoofdpijn, nekpijn en pijn in het bekken. De aandoening heeft overeenkomsten met een beenlengteverschil, maar is niet hetzelfde.
Bij een te zwakke bekkenbodem zijn de spieren in dat gebied te slap. Daarnaast kunnen de blaas en urinebuis niet goed samenwerken, waardoor u ongewild urine kan verliezen (urine-incontinentie). Soms is het moeilijk goed uit te plassen of is er sprake van vaak of snel aandrang hebben om te plassen.
Het bekken zit onderin de buik. De bekkenbodem is de onderkant van het bekken. Het bestaat uit sterke spieren en bindweefsel. De bekkenbodem onder- steunt de organen onderin de buik en zorgt ervoor dat ze niet verzakken (de blaas, de baarmoeder en het laatste stuk van de darmen).
Bij een bekkenblokkade spreekt men eigenlijk over een verminderde beweeglijkheid tussen ons darmbeen (Os ilium) en ons heiligbeen (Os sacrum), of beter gezegd een mobiliteitsbeperking in het sacro-iliacale gewricht (SI-gewricht).
Hef een knie tot 90 graden in de heup en blijf staan op een been. Probeer je evenwicht te behouden gedurende 5 seconden. Als dit veel moeite kost en/of herkenbare pijn geeft is de test positief.
Een (bekken)fysiotherapeut kan helpen om de bekkengewrichten te mobiliseren of met specifieke oefeningen en rek- of massage technieken de spieren rondom het bekken soepeler of juist sterker te krijgen. We raden ook aan om een (bekken)fysiotherapeut in te schakelen als je klachten na de bevalling niet verdwijnen.
Het gevaar bestaat dat alle ongemakken die een zwangere heeft worden toegeschreven aan bekkenpijn of instabiliteit. Deze aandoeningen zijn erg onwaarschijnlijk als u de pijn niet voelt op een van de genoemde plaatsen (rond het schaambeen, de stuit, of de linker- of rechterbil).
van sommige organen, zoals een maag-darm-lever-arts of een chirurg. over de nieren, blaas en plasbuis: een uroloog. van het lichaam en ziektes bij vrouwen: een gynaecoloog. over het bekken en de bekkenbodem: een bekken-fysiotherapeut.
SI-gewrichtspijn wordt ook veroorzaakt door slijtage (artrose), verslapping van de symfyse tijdens de zwangerschap, bekkeninstabiliteit of de ziekte van Bechterew. De spieren en pezen van het SI-gewricht kunnen bij overbelasting en een langdurige verkeerde houding of belasting ook pijn in het SI-gewricht uitlokken.
Zorg voor afwisseling. Wissel lang zitten, staan, liggen en lopen af. Ga regelmatig wandelen of fietsen (zonder kinderen). Probeer staande klusjes zittend te doen (strijken, groente snijden) en zittende activiteiten liggend (telefoon, televisie, lezen).
Chronische bekkenpijn is pijn die gevoeld wordt in de onderbuik en het bekken(bodem)gebied en langer dan 6 maanden bestaat of steeds terugkomt. Deze pijn gaat vaak samen met klachten rondom plassen, ontlasting, menstruatie en seksualiteit.