Echt veel kosten besparen doe je namelijk niet door de magnetron te gebruiken. Het gasverbruik in de keuken is slechts drie tot vijf procent van het totale verbruik in huis. "Dus ondanks het wel efficiënter is en minder energie verbruikt, scheelt het niet heel veel op je totale rekening", zegt Donat tegen EditieNL.
Een magnetron is ideaal om eten op te warmen. De magnetron warmt alleen het voedsel op, dus niet de ovenschaal en het apparaat zelf. Daardoor is hij efficiënter dan een elektrische oven. Het maximale vermogen van de magnetron heeft vrijwel geen invloed op het energieverbruik.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een waterkoker de oplossing is met het beste rendement om water te verwarmen. Water opwarmen voor een kopje thee met een waterkoker duurt minder dan 50 seconden. Met de microgolf is dat 2 minuten en met een gasvuur of elektrische kookplaat meer dan 3 minuten.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Voor het verwarmen van kleine porties is de magnetron zuiniger dan het fornuis of de oven.
Verbruik van een oven en een kookplaat
De oven is één van de grootste energieverslindende apparaten in de keuken: bijna 560 kWh/jaar (berekend op basis van een gebruik van 4 uur per week en een thermische weerstand van ongeveer 2000 W). Op de voet gevolgd door kookplaten.
Water koken met een waterkoker verbruikt meer dan water koken in een kookpot. NIET WAAR, MAAR …! Of je nu een waterkoker, de microgolf, een gasvuur, een inductieplaat of een keramische kookplaat gebruikt om water te koken, de hoeveelheid energie die je nodig hebt, blijft dezelfde.
Als je het goedkoopste wilt dan is gas je keuze. Als je om het milieu geeft en een toekomstbestendige en veilige manier van koken wilt, dan is inductie koken de beste optie.
Als zuinigste keuze kies je een combimagnetron met heteluchtfunctie. Combimagnetrons hebben geen energielabel. De ovenruimte in combimagnetrons is meestal beperkt, waardoor er alleen kleinere bakvormen in passen. De combimagnetron (inbouw) is niet alleen snel op temperatuur.
Koken met de magnetron
Denk aan groente, aardappelen, maar ook vlees en vis. Het voordeel is dat je met de magnetron minder of geen vocht hoeft te gebruiken. In water oplosbare vitamines, zoals vitamine C, blijven daardoor beter behouden. Ook is de magnetron heel geschikt om 'mager' te koken.
Oven en magnetron
Een combimagnetron kost gemiddeld 15 euro per jaar aan energie. En een magnetron scoort daar nog onder, maar is wel een sluipverbruiker: in stand-by modus verbruikt-ie jaarlijks zo'n 35 kWh energie. De stekker eruit dus, als je 'm niet gebruikt.
Ja, de meeste apparaten kun je zonder problemen helemaal uitzetten. Met een harde aan/uit-knop of door de stekker uit het stopcontact te halen. Sommige, vooral oudere apparaten, verliezen hun geheugen. Bijvoorbeeld een radiotuner, waarin de zenders geprogrammeerd zijn.
“Een moderne koelkast en diepvriezer verbruiken niet meer zo veel. Een koelkast zit aan 150 kW per jaar, een diepvriezer aan 200 à 300 kW. Een grote diepvriezer is wel een van de grootste verbruikers”, zegt Johan Schroeyen van Elektro Expert Schroeyen in Heusden-Zolder.
Veel apparaten staan op stand-by, zoals de TV, de computer of de mediabox. Maar wist u dat deze apparaten ook op stand-by redelijk wat stroom verbruiken? Vaak bent u zich er niet bewust van dat sluipverbruik een hap uit uw energierekening is! Wij noemen sluipverbruik daarom de stiekeme stroomvreter.
Twee onmisbare apparaten, de koelkast en vriezer, zijn de grootste energievreters in huis als je kijkt naar huishoudelijke apparaten. Ongeveer 18% van de stroom wordt verbruikt door de koelkasten en vriezers. Je kunt hier veel geld op besparen. Nieuwere koelkasten en vriezers verbruiken veel minder stroom dan oudere.
Na het voorverwarmen gebruikt de oven niet meer de volledige 2000 watt. Dat is echter wel afhankelijk van de isolatie van de oven. Alsnog kost 10 minuten voorverwarmen en 50 minuten bakken je echter al snel 0,97 kWh. Omgerekend komt dat neer op bijna 22 cent.
Het is niet alleen het water dat je kookt, maar ook de energie die de waterkoker verbruikt als hij op stand-by staat. Dit noemen we het sluipverbruik van de waterkoker. Neem bijvoorbeeld de lampjes of display op de waterkoker. Wanneer deze aanstaan, kosten ze jaarlijks ongeveer 13 kWh.
Het gebruik van de elektrische oven is dus meer dan dubbel zo duur als een uurtje sudderen op het gasfornuis. Stel, je zou per jaar zo'n 20 keer een suddergerecht maken, dan kost dat je in de oven dus zo'n €4,50 en op het fornuis €1,80.
De magnetron is geschikt voor iedereen die veel gebruik maakt van het opwarmen van producten. Denk aan kant-en-klaar-maaltijden of voor het opwarmen van vloeistoffen zoals een beker melk.
Uitgeschakelde apparaten waarvan de stekker in het stopcontact zit, mogen maximaal 0,5 watt aan stroom per uur verbruiken. Dat geldt niet voor een stand-bystand of apparaten die aan staan. Het loont dus echt om te kijken welke apparaten op stand-by staan en of dat echt nodig is.
Een lader die niet aan het opladen is verbruikt continu ongeveer 1 watt in het stopcontact. 'De vuistregel was ooit dat een apparaat dat 1 watt verbruikt, 2 euro op jaarbasis aan elektriciteit kost. Tegen de huidige tarieven zal dat nu zo'n 5 euro zijn.
Trek de stekker eruit Gebruik je bepaalde apparaten amper, zoals een printer of een al wat oudere dvd speler? Trek dan liever de stekker uit het stopcontact. Deze verbruiken namelijk 24 uur per dag, 365 dagen per jaar stroom. Dat is natuurlijk zonde, wanneer je deze apparaten maar een aantal keren per jaar gebruikt.