Giraffen slapen maar heel weinig. Het dier heeft de kortste nachtrust van alle zoogdieren. Geschat wordt dat een giraffe gemiddeld 4.6 uur per dag slaapt. Slaapjes zijn dan ook heel kort en duren niet langer dan een half uur.
Luiaard (20 uur)
Klopt! Van de 24 uur in een dag, kan een luiaard er wel 20 van slapen! Dat doet de luiaard hangend in een boom.
Er zijn dieren die nooit helemaal slapen. Dolfijnen slapen door één hersenhelft uit te schakelen, anders zouden ze verdrinken. Om het uur laten ze de andere kant slapen. Olifanten slapen het minst aantal uren van alle zoogdieren.
Wetenschappers hebben ontdekt dat krokodillen – net als sommige vogels en zeedieren – slechts één hersenhelft kunnen laten slapen. Doordat maar één hersenhelft slaapt, kan de krokodil het oog dat in verbinding staat met de hersenhelft die wakker is, open houden.
Koeien moeten tenminste twaalf uur, maar liever nog veertien uur, per dag kunnen liggen. Als er onvoldoende ligplaatsen zijn, of de ligplaatsen zijn volstrekt oncomfortabel, vertikken de koeien het om te gaan liggen. Hierdoor krijgen ze stress en slaaptekort.
Zo slaapt de grote bruine vleermuis het langst van alle dieren – maar liefst twintig uur per cyclus van 24 uur.
Welk dier is altijd moe? Luiaard (20 uur) Van de 24 uur in een dag, kan een luiaard er wel 20 van slapen! Dat doet de luiaard hangend in een boom.
Vleermuizen. 's Nachts vliegen ze en eten duizenden vliegjes, mugjes en andere insecten. Maar overdag hangen vleermuizen aan hun pootjes ondersteboven te slapen. In de winter slapen ze zelfs de hele dag, zes maanden lang. 's Zomers krijgen de vrouwtjes hun jongen, terwijl ze op de kop hangen!
De kwal Turritopsis nutricula heeft een zeer praktische eigenschap: hij doet aan celvernieuwing in tijden van crisis. Zijn cellen kan hij terugbrengen tot hun oorspronkelijke vorm (ook wel 'poliepfase' genoemd), waarna zijn groeiproces opnieuw begint. Hierdoor kan dit kleine kwalletje mogelijk oneindig lang leven.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.
Een koe ligt veel - zo'n tien tot vijftien uur per dag is ze aan het herkauwen, rusten, dommelen - maar ze slaapt slechts drie uur per dag en daarvan is ze een uur tot anderhalf uur in een diepe slaap, de zogeheten REM-slaap (1).
Zo ontdekken we dat het land waar de inwoners het langst slapen: Nederland met gemiddeld 8u12 slaap per nacht, dan Nieuw-Zeeland en op de derde plaats Frankrijk met 8u03 slaap.
De vogels sliepen gemiddeld 41 minuten per dag, in korte periodes. "Ze doen kleine dutjes van gemiddeld 12 seconden", zegt Niels Rattenborg. Tijdens deze dutjes blijft meestal één hersenhelft actief zodat de andere helft rust. Het actieve deel staat in contact met één oog.
Acht uur. Op deze manier slapen dolfijnen zo'n acht uur per dag.
Een luiaard heet niet voor niets een luiaard: is heel erg lui. Hij slaapt wel zo'n 8 tot 9 uur per dag. En hij kruipt heeeel traag van tak tot tak.
De blauwe vinvis is niet alleen de winnaar van de hardste geluidencompetitie, het is ook nog eens het grootste dier ter wereld. Andere herrieschoppers zijn: leeuwen met 114 dB, de brulaap (de naam zegt het al) met 90 dB en wolven, ook met 90 dB. Cicaden zijn met 120 dB de luidste insecten ter wereld.
Daaruit blijkt dat Nederlanders met gemiddeld 8 uur en 12 minuten slaap de langste nachtrust hebben van alle nationaliteiten. Japanners komen er volgens het onderzoek, gepubliceerd in Science Advances, het bekaaidst vanaf: die hebben met 7 uur en 24 minuten de minste nachtrust.
Wildlife in Australië - De fluffy quokka hopt altijd vrolijk rond met een big smile op zijn gezicht. Hij wordt daarom ook wel gezien als het schattigste en gelukkigste dier op Aarde.
Condors, sneeuwpanters, poema's, luipaarden, ijsberen, jaguars, grote wurgslangen en de meeste uilen en arenden stellen gezelschap van soortgenoten allerminst op prijs. Ze hebben de bescherming van een groep niet nodig en zitten evenmin te wachten op voedselconcurrenten.
Katten kunnen wel 16-20u per dag slapen, honden 12-14u per dag,een paard 2-3u per nacht een diepe (REM) slaap en meerdere keren 10-20min verdeeld over de nacht, een hamster 14u per dag en natuurlijk vooral overdag, een tijger 16u per dag, een vleermuis 18-19u per dag en een winterslaap van 3 maanden lang, een python 18 ...
Muizen zijn erg beweeglijk en kunnen goed klimmen, springen en rennen. Net als veel andere knagers zijn muizen nachtdieren. Ze komen uit veiligheidsoverwegingen vooral in actie als het schemerig of donker is. Muizen brengen een groot deel van de dag slapend door, maar kunnen overdag ook af en toe actief zijn.
Gedrag. Varkens zijn luie dieren, ze rusten wel 19 uur per dag.