Pijn bij het vrijen kan worden veroorzaakt door verminderde zin in seks, verminderde vochtigheid van de vagina, afwijkingen van de schaamlippen zoals lichen sclerosus, candida-infecties, infecties van de baarmoeder(mond), een verzakking of endometriose.
De diepe pijn kan ontstaan doordat de penis tegen de baarmoedermond aanstoot. Ook darmafwijkingen zoals een spastische dikke darm, obstipatie of gynaecologische aandoeningen (bijvoorbeeld endometriose) kunnen dit soort pijnklachten veroorzaken. Sommige vrouwen hebben buikpijn of bekkenbodempijn na de gemeenschap.
Bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok kun je 1 of meer van deze klachten hebben: pijn onderin je buik. koorts (38 graden of hoger) er komt meer vocht/slijm (afscheiding) uit je vagina.
Gemeenschap kan geen schade veroorzaken aan de ongeboren baby. Alleen wanneer er sprake is van bloedverlies of gebroken vliezen wordt vrijen afgeraden. Tijdens of na het vrijen kan de baarmoeder hard worden (buikpijn), doordat deze bij een orgasme samentrekt. Dit is geen reden tot ongerustheid.
U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.
Een verzakking kan tot problemen leiden in het seksuele functioneren. Zo kan het een negatieve invloed hebben op de seksuele opwinding. Ook is het mogelijk dat het lichaamsbeeld of zelfbeeld verandert en er eventuele schaamte of schroom ontstaat.
Klachten door verzakkingen
Het voelt alsof er een bal in zit. Ook kunt u een zwaar en zeurend gevoel hebben in de onderbuik of onderrug. De klachten worden erger in de loop van de dag. Als u rust neemt, worden de klachten minder.
Dit gaat meestal vanzelf weer over; leeftijd; de bekkenbodemspieren verzwakken door minder intensief gebruik van de spieren en afname van de vrouwelijke hormonen na de overgang; zwaar lichamelijk werk, overgewicht of veel hoesten; aangeboren zwakte van het bindweefsel.
Hoe vaak komen de klachten van de verzakking voor? Verzakkingen komen vooral op oudere leeftijd voor, maar soms hebben ook jongere vrouwen er last van. Zo bezoeken 2,5% van de vrouwen van 45 tot 65, en 7,7% van de vrouwen van 65 jaar en ouder de huisarts, in verband met een verzakking.
De belangrijkste stelregel hierbij is: Til niet meer dan je bekkenbodem kan dragen! Luister naar je lichaam en voel wat er gebeurt.
Tussen de voorwand van de vagina en de blaas en de achterwand van de vagina en de dikke darm zit steunweefsel, dat de organen op hun plaats houdt. Als deze banden, de bekkenbodem en het steunweefsel verslapt zijn, kunt u een verzakking krijgen. Verzakkingen komen veel voor, vooral na de overgang..
Een verzakking komt voor als de bekkenbodem verzwakt is en niet meer goed werkt. Sommige vrouwen hebben aanleg voor een zwakkere bekkenbodem. De bekkenbodem kan ook verzwakken door een bevalling, zware lichamelijke inspanning, veroudering en de hormoonhuishouding rond de overgang.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
De verzakking van de baarmoeder zelf geeft vaak geen duidelijke klachten. Echter kan de verzakking druk geven op andere organen zoals blaas of darmen, wat wel klachten kan geven. Een baarmoederverzakking is te herkennen aan een zwaar gevoel of druk in het bekken.
Het vermoeden van een poliep komt vaak naar voren tijdens een inwendig echo-onderzoek via de vagina, maar de diagnose kan alleen worden bevestigd met behulp van een vaginaal kijkonderzoek via een smalle buis met een telescoop aan het einde (hysteroscopie).
Mogelijke complicaties van een baarmoederontsteking zijn onvruchtbaarheid en terugkeer of verspreiding van de ontsteking. Als de infectie zich verder verspreidt, moet iemand vaak in het ziekenhuis worden opgenomen voor verdere behandeling, zoals antibiotica via een infuus.
De pijn: kan ook naar uw onderrug of liezen gaan. kan zeurend, stekend of branderig voelen. kan erger worden voor, tijdens of na het plassen, poepen of vrijen.
Maak een afspraak bij uw huisarts als u langer dan 1 week pijn heeft onder in uw buik en in uw bekken. Uw huisarts stelt u eerst vragen over uw klachten. Zoals hoe lang en waar u pijn heeft. En of u die pijn eerder heeft gehad.
De klachten bij een baarmoeder- of vaginatopverzakking komen vaak van andere organen en structuren zoals banden in het bekken. U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen.
Afwijkingen van de baarmoeder
Niet zelden zijn er meerdere myomen in de baarmoeder aanwezig. De myomen veroorzaken meestal geen buikpijnklachten. Als een vleesboom wel pijn veroorzaakt, is er vaak sprake van korte hevige pijn, als de bloedtoevoer naar een myoom onvoldoende is.
Soms is het vrijen tijdens de zwangerschap pijnlijk. Dit kan veroorzaakt worden door de lichamelijke veranderingen rondom de vagina maar ook door een volle blaas, spierkrampen of vaginale droogheid. Wanneer het vrijen voor de zwangerschap ook al pijnlijk was, zijn er waarschijnlijk andere oorzaken.
De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn: Menstruatiepijn (voor/tijdens/na de menstruatie); (Chronische) buikpijn; Darm- en blaasproblemen (darmkrampen, obstipatie, diarree, branderig gevoel tijdens het plassen);