Mits er een duidelijke afzender bij staat. Niet van de koning(in) zelf, maar van het desbetreffende ministerie. In het antwoord staan onder meer tips en manieren hoe mensen hulp kunnen krijgen. Iedereen die wil, kan een brief aan de koning schrijven.
Het is eigenlijk heel simpel. Op het moment dat op paleis Huis ten Bosch, de woning van koning Willem-Alexander en Máxima, de vlag uithangt is de koning in het land.
Wetgeving en Troonrede
De Koning overlegt wekelijks met de minister-president en spreekt regelmatig met ministers en staatssecretarissen. De Koning ondertekent alle wetten en Koninklijke besluiten en bekrachtigt internationale verdragen. Op Prinsjesdag spreekt hij de Troonrede uit.
Koning Willem-Alexander heeft zijn handtekening gezet onder het koninklijk besluit om oud-presentator Frank Masmeijer gratie te verlenen, maar dit is slechts een bekrachtiging van het besluit van de minister voor Rechtsbescherming. De koning kan dus niet zelf een besluit wijzigen.
Een hulpverzoek indienen
Om een hulpaanvraag in te dienen (This hyperlink opens a new window) volstaat het om een mail te sturen op het mailadres [email protected] (link stuurt een e-mail) (of een brief naar Koninklijk Paleis, 1000 Brussel) met vermelding van de situatie, de gewenste hulp en het woonadres.
Een reverence wordt gebracht door licht door de knieën te buigen terwijl men het hoofd neigt. Draagt men een lange rok dan kan men tijdens het doorbuigen van de knieën de rok met de handen oplichten zodat deze tijdens het buigen minder de grond raakt.
Paleis Huis ten Bosch in Den Haag is het woonpaleis van de koning en zijn familie. Het paleis uit 1645 is tussen 2015 en 2019 voor het laatst grootscheeps gerenoveerd, waarna de koning er zijn intrek nam. Paleis Noordeinde in Den Haag is het werkpaleis van de koning.
Koning Willem-Alexander wordt aangesproken met Majesteit en aangeschreven als Zijne Majesteit de Koning. De Koninklijke aanspreektitel en de aanhef van een brief luiden: Majesteit. Koningin Máxima wordt ook aangesproken met Majesteit en aangeschreven als Hare Majesteit Koningin Máxima.
Met uitgestrekte hand loop je af op de koning. 'Goedemorgen, Koninklijke Hoogheid, heeft u een goede reis gehad? ', vraag je vriendelijk. Daar zul je hem hebben.
De koning vervult taken van staatkundige aard, zoals de ondertekening van wetten, het beëdigen van bewindslieden en commissarissen van de koning, en taken van ceremoniële aard, zoals het ontvangen van andere staatshoofden en buitenlandse ambassadeurs en het afleggen van staatsbezoeken.
Kan de koning dankzij zijn onschendbaarheid dan alles doen en laten wat hij wil? Niet helemaal, ook Willem-Alexander kan volgens de wet een boete krijgen.
Koning Willem-Alexanderplantsoen in Hoofddorp heeft 2135 VJ als postcode.
Het officiële adres is 's-Gravenhaagse Bos 10. Sinds 13 januari 2019 woont koning Willem-Alexander met zijn gezin in Paleis Huis ten Bosch.
De lettercombinatie ng in koningin kan op twee manieren worden uitgesproken: als [ng], zoals in zingen, of als [g], zoals in liggen. De uitspraak met [ng] is het gebruikelijkst. De letter i in de tweede lettergreep wordt meestal als [i], zoals in dit, uitgesproken: [kooningin], [koonigin].
De Koning jaagt gemiddeld een dagdeel per jaar op het Kroondomein. Daarnaast wordt er afschot gepleegd door studenten van het IPC Groene Ruimte die een deel van hun opleiding Praktisch Grofwildbeheer volgen op Kroondomein Het Loo en andere delen van de Veluwe.
De kosten die de gemeenten en provincies maken voor het ontvangen van koning Willem-Alexander en Koningin Maxima verschillen enorm. Zo geeft Haarlem 20 duizend euro uit en Roosendaal 180 duizend euro.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden officieel aangesproken met Majesteit.
Ken je de ontvanger helemaal niet, of is er sprake van een formele situatie, dan is ook hier Geachte de beste keuze. Bij informelere berichten is Beste een goede optie, maar ook bijvoorbeeld Dag, Hallo of Goedemorgen/-middag zijn mogelijk. Ken je elkaar goed, dan kun je ook nog kiezen voor een aanhef als Hoi of Hi.
Alleen een zittend koning (m/v) hoeft nooit voor de rechter te verschijnen. Hij is strafrechtelijk, maar ook burgerrechtelijk en politiek, onschendbaar. Zo is het in de meeste Europese monarchieën, en ook bij ons, in de grondwet geregeld.
Grondwettelijk is de koning het staatshoofd en maakt hij deel uit van de regering. Ook heeft hij een rol in de kabinetsformatie en het wetgevende proces. Hij moet elke wet ondertekenen om deze in werking te doen treden.
Sedert de grondwetswijziging van 1983 is het mogelijk behalve de titel Prins van Oranje ook de titel Prinses van Oranje te dragen. Een koning(in) kan afstand doen van het koninklijk gezag. Dat heet abdicatie. Abdicatie gebeurt bij Akte.