B-sleutel: Een grote aansluiting, met een 6-pin kleine aansluiting. M-sleutel: Een grote aansluiting, met een 5-pin kleine aansluiting. B+M-sleutel: Een grote aansluiting in het midden, met een 5-pin aansluiting links en een 6-pin aansluiting rechts.
SATA is de oudere en langzamere van de twee, terwijl NVMe nieuwe en sneller is. Het lange verhaal is zoals altijd iets gecompliceerder: M. 2 is een standaard voor insteekkaarten zoals wifi-adapters, SSD's en BlueTooth-ontvangers.
De mSATA schijfjes zijn een stuk compacter dan de standaard 2.5″ SATA SSD of HDD. De formaat is gebaseerd op mini wifi kaartjes. Het is bijna de helft kleiner dan de 2.5″ SATA SSD of HDD. Doordat de formaat kleiner en de aansluiting is aangepast, past deze type SSD niet in de HDD Caddy.
Kortom, NVMe M. 2 SSD's werken ongeveer twee keer zo snel als SATA SSD's. Als u games of grote software moet draaien die de snelheid van uw computer vereisen, en het moederbord van uw computer een M. 2 harde schijf-interface heeft, is het raadzaam om een NVMe M.
SSD staat voor Solid State Drive en wordt net als een harde schijf gebruikt voor het digitaal opslaan van gegevens. Een SSD heeft geen bewegende onderdelen zoals de schijven van een hard diskdrive (HDD) maar maakt gebruik van flashgeheugen. Flashgeheugen wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in USB sticks en PDA's.
Voordelen SSD
Een SSD is sneller, lichter, stiller, gebruikt minder energie en heeft geen draaiende onderdelen zoals bij een conventionele harde schijf. Snelheid | Een SSD is gemiddeld vier keer sneller dan een gewone harde schijf.
Heb je een 2,5 inch of mSATA SSD? Dan hoef je hier niet meer verder over na te denken, dit is namelijk altijd SATA, en werkt met elke computer, laptop of console.
Wanneer je vooral tekstbestanden en foto's bewaart, dan volstaat 512 gigabyte aan opslagruimte. Wil je veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc? Kies dan voor minimaal 1 terabyte opslagruimte. Zo kan je voorlopig vooruit zonder dat je laptop vol dreigt te raken.
Een 250 gigabyte interne SSD is uitsluitend voldoende wanneer je alleen het besturingssysteem installeert of deze voor entertainment en backups gebruikt. In dit geval kies je voor de snelheid van de SSD, in plaats van een grote opslagcapaciteit.
M2 of M-2 kan verwijzen naar: Vierkante meter (m²), een oppervlaktemaat.
Een M. 2 SSD is net zoals een 2,5 inch SSD een opslagmedium voor in je computer. Deze moderne SSD's zijn kleiner, dunner en monteer je direct in het slot op je moederbord. Hierdoor heb je geen extra bracket, stroomkabel of SATA kabel nodig en houd je meer ruimte over.
2 is een standaard die opslagapparaten, veelal SSD's, met computers verbindt. M. 2 was voorheen bekend als Next Generation Form Factor (NGFF).
Het M. 2-slot, waarvan we er op de knappere moederborden soms wel drie aantreffen, had daar eigenlijk nooit moeten zitten. Het is bedoeld voor laptops, zoals voorheen mini-PCI Express de laptopversie van PCI Express was en nog eerder mini-PCI de laptopversie van PCI.
Een SATA-kabel heb je nodig om je interne harde schijf of SSD aan te sluiten op je laptop of PC. Met de SATA kabel kun je makkelijk gegevens overzetten van en naar je interne SSD. Wanneer je de harde schijf of SSD in je laptop gebruikt heb je geen losse SATA kabel nodig.
SATA is een aansluiting die al lang gebruikt wordt en ondertussen verschillende updates heeft gekregen. Deze aansluitingen bieden een snelheid van 1,5 Gbps (SATA I), 3 Gbps (SATA II) en 6 Gbps (SATA III). Let erop dat je de juiste SATA kabel aanschaft voor bij je interne harde schijf.
Welke SATA kabel heb ik nodig? Houd rekening met de versie van de aansluiting op je apparatuur bij het kiezen van de juiste SATA kabel. Heb je een moederbord en SSD met beiden een SATA III aansluiting, dan heb je een SATA III kabel nodig.
128 GB is bij normaal gebruik en 256 GB meer dan genoeg om te fotograferen en filmen wat je wilt. 512 GB is de ultieme hoeveelheid. Genoeg om al je favoriete Spotify-hitlijsten en series offline op te slaan.
De rest van de primaire systeemeisen is weliswaar wat verhoogd ten opzichte van die voor Windows 10, maar klinkt voor 2021-begrippen heel redelijk: een dualcore-cpu, 4GB ram en een ssd of harde schijf van minstens 64GB.
Opslagcapaciteit iPhone kiezen
64 GB: beperkte opslagruimte. 128 GB: genoeg voor basisgebruik. 256 GB: genoeg voor de gemiddelde gebruiker. 512 GB: je volledige foto-, video- en filmcollectie opslaan.
Genoeg opslaggeheugen en RAM
Met genoeg opslaggeheugen kun je alle documenten en gegevens op een laptop opslaan. Vaak is 256 GB genoeg voor een zakelijke werklaptop om alle documenten en gegevens op te slaan. Het uitbreiden naar 512 GB is mogelijk mocht je meer geheugen nodig hebben.
Minimaal 4GB werkgeheugen
Dat is voor basisgebruik meestal genoeg. Bij af en toe internetten, e-mailen of tekstverwerken blijft je laptop soepel lopen, zo lang je het maar niet allemaal tegelijk doet. Maar 4GB is al snel te weinig als je bijvoorbeeld 10 of meer internettabbladen open hebt staan.
Heb je een M sleutel op je moederbord? Kies dan voor de hoogste snelheden met een M. 2 NVMe SSD. Deze SSD's zijn momenteel de snelste op de markt met snelheden tot wel 7 gigabyte per seconde.
Defragmentatie is voornamelijk bedoeld voor traditionele harde schijven, ook wel bekend als HDD's (Hard Drive Disks). Solid State Drives (SSD's) hebben geen last van fragmentatie zoals HDD's. Het is dus ook niet nodig om een SSD te defragmenteren, en het kan zelfs schadelijk zijn voor de levensduur van de SSD!
Een HDD heeft vaak een levensduur van 3 tot 5 jaar, een SSD tot minimaal 10 jaar. Dit komt doordat een SSD geen bewegende onderdelen heeft. Zo zijn er geen onderdelen die slijten door intensief gebruik, die een HDD wel heeft. Daarnaast hoef je een SSD niet te defragmenteren, waar dat bij een HDD wel moet.
Solid state drives, SSD's, worden als uiterst betrouwbaar beschouwd omdat het opslaan van gegevens gebeurt op een flashgeheugen, in plaats van op magnetische media. Toch kunnen ook SSD's crashen.