Een littekenbreuk ontstaat door uitrekking van littekenweefsel na een operatie. Uitrekking is het gevolg van een constante druk van de buikinhoud tegen het litteken, bijvoorbeeld door toename van het lichaamsgewicht, veel hoesten, flink persen of regelmatig zwaar tillen. Ook een infectie kan een oorzaak zijn.
Littekenbreuken geven meestal geen klachten, maar soms kan een littekenbreuk wel pijnlijk of vervelend aanvoelen bij het bewegen. Ook kan het cosmetisch problemen geven. Bij een grote breuk kunt u last krijgen van rugpijn. Een heel enkele keer kan een stukje darm vast komen te zitten in de littekenbreuk.
Een littekenbreuk ontstaat in ongeveer 10% van alle littekens na een buikoperatie. Bij een littekenbreuk gaat het buikvlies en wat buikinhoud (meestal vetweefsel, soms een stukje darm) uitpuilen.
De littekenbreuk is meestal onstaan door een zwakke plek in de buikwand tijdens herstel na een vorige operatie. Wanneer een kleine breuk geen klachten geeft, is een operatie niet nodig. Bij breuken die groter worden of breuken die klachten geven wordt een operatie vaak wel geadviseerd.
Hoe ontstaat een buikwandbreuk? Een buikwandbreuk kan aangeboren zijn. Het kan ook komen doordat de buikwand is uitgerekt. De buikwand kan uitrekken in de loop van het leven, bijvoorbeeld door zwaarder te worden, zwangerschappen, persen, veel hoesten of zwaar lichamelijk werk, zoals vaak zwaar tillen.
Een buikwandbreuk komt dus in vele varianten voor. Over het algemeen zijn de belangrijkste symptomen dus een zwelling op de buik, een brandend en stekend gevoel rond de zwelling en soms zelfs hevige pijn in de buik of rug.
U plotseling heftige pijn voelt in uw buikwandbreuk. Uw buikinhoud steeds verder gaat uitpuilen. Het erg lastig is om de inhoud terug te duwen. U in combinatie met pijn ook moet braken.
Botbreuken of fracturen hebben meestal meerdere weken tot maanden nodig om te genezen. De meeste botbreuken genezen vanzelf waarbij een periode van rust en tijdelijke immobilisatie van de breuk door bijvoorbeeld het aanleggen van gips / spalk voldoende is.
Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig. Deze breuken genezen vanzelf. Dit geldt bijvoorbeeld voor een breuk van het sleutelbeen.
Iedere operatie kent een aantal risico's. Zo kan bijvoorbeeld de wond ontstoken raken en kan er een bloeding of bloeduitstorting optreden. Ook bestaat er een kans dat de littekenbreuk op termijn terugkomt. In sommige gevallen wordt de buikholte tijdens de operatie geopend.
Meestal duurt dit 1 tot 10 dagen. Heeft u lichamelijk zwaar werk? Bespreek dan met de chirurg wanneer u weer mag werken. Vaak is dit twee tot drie weken na de operatie.
Een litteken en het gebied er omheen kan na verloop van tijd pijn gaan doen. De oorzaak is in veel gevallen een beschadiging van een zenuwtak of een zenuwtak die vastzit in het littekenweefsel. Er kan ook neuroomvorming (een goedaardige uitstulping van een zenuwtakje) optreden.
Een buikwandbreuk kan pijnklachten geven, klachten bij bewegen of een ontsierende zwelling van de buik geven. Soms bestaat er ook een risico op beklemming van de breuk.
Buikwandbreuk. Een buikwandbreuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse. De zwakke plek of opening in de buikwand is de breukpoort.
Het bot kan gemakkelijk opnieuw breken wanneer er kracht gezet wordt. Het is belangrijk om de vingers en gewrichten voorzichtig in beweging te houden, zonder ze te belasten, om stijfheid van de vinger(s)te voorkomen.
Wanneer u geopereerd wordt, is afhankelijk van het soort botbreuk(en) dat u heeft en van uw algehele conditie. Soms wordt u nog dezelfde dag geopereerd. Het kan soms ook beter zijn een paar dagen tot een week te wachten.
Wanneer een bot gebroken is, wordt dat ook wel fractuur genoemd Een fractuur kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen zult u pijn hebben, er ontstaat een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en normale bewegingen zijn vaak niet meer mogelijk.
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
Een infectie (ontsteking) is een ernstige complicaties die kan ontstaan bij de behandeling van fracturen (breuken). Elke infectie die ontstaat in het fractuur gebied tijdens de behandeling hiervan wordt een fractuur gerelateerde infectie genoemd.
De kosten van een buikwandcorrectie liggen gemiddeld tussen de € 3.000,- en € 7.500,-, afhankelijk van de noodzaak voor een overnachting in de kliniek en de benodigde behandeling.
Meestal is een buikwandbreuk na de operatie voorgoed verdwenen. Er is een kleine kans dat de breuk terugkomt.
U zult merken dat als de breuk genezen is, u nog steeds kunt zien waar het bot gebroken is. Het lichaam probeert om het bot eruit te laten zien zoals het eruitzag voor het gebroken werd. Bij kinderen kan het lichaam het bot er weer uit laten zien zoals voor de breuk.
Een littekenbreuk is een onderbreking in de buikwand. Deze onderbreking is ontstaan op een plaats, die in het verleden gebruikt is om een operatie uit te voeren. De meest voorkomende oorzaak van het ontstaan van een littekenbreuk is een wond-genezingsstoornis bij de vorige operatie.
Typisch voor een hernia is dat de zwelling naar buiten puilt wanneer de druk in je buik toeneemt. Dat is het geval bij hoesten, niezen, tillen of persen. Bij een onschuldige breuk kan je de zwelling met je hand weer wegduwen. In sommige gevallen kan een breuk echter ingeklemd raken.