Hoe heten de inwoners van Italië? De één noemt Italianen 'i-tal-ja-nen', de ander 'i-ta-li-a-nen'.
Het gebruik van dubbele achternamen is legaal maar niet gebruikelijk in de wereld . In Italië nemen kinderen traditioneel de achternaam van hun vader aan, behalve als het kind buiten het huwelijk wordt geboren ('buitenechtelijk geboren'), en in dit geval nemen kinderen de achternaam aan van de ouder die hen als eerste erkent.
Hoewel Italiaans de officiële taal van Italië is, is het niet algemeen bekend dat het land beschikt over zo'n 34 gesproken talen en aanverwante dialecten . De meeste van deze talen zijn op het Romaans gebaseerd, wat betekent dat ze zijn geëvolueerd uit het Vulgair Latijn. Deze omvatten Siciliaans, Napolitaans, Sardijns en meer.
De Italianen zijn een van de Indo-Europese volkeren in Europa.
Het draait om balans en kleine porties
Italianen stoppen gewoon met eten als ze vol zitten en nemen dan een koffie. Maar ook de ingrediënten van hun dieet zijn uitgebalanceerd: niet te veel vet, net genoeg koolhydraten, veel vis en kip en weinig rood vlees.
Genetisch onderzoek heeft aangetoond dat de Italianen hoofdzakelijk afstammen van vier voor-Romeinse volken: de Grieken, de Liguriërs, de Osco-Piceniërs en de Etrusken. De Romeinen en de vele bezetters die Italië tijdens en na de Romeinse tijd nog heeft gehad, hebben relatief weinig sporen achtergelaten.
Hoe heten de inwoners van Italië? De één noemt Italianen 'i-tal-ja-nen', de ander 'i-ta-li-a-nen'.
In Italië is de kans dat je Romano heet echter nog groter. Dit is de meest voorkomende streekgebonden naam.
Magna Graecia, Latijn voor Groot-Griekenland was de antieke benaming voor Zuid-Italië en Sicilië. Deze gebieden waren door de Grieken gekoloniseerd vanaf ongeveer 800 v. Chr.
'De meeste Italianen idealiseren Nederland als een liberaal land, waar alles goed is georganiseerd en iedereen werk heeft', zegt Arthur Weststeijn, docent Italiaanse geschiedenis en auteur van Nederlanders in Rome in het AD. 'Als Italianen zien hoe Nederlanders zich in Italië gedragen, verbazen ze zich.
De meeste Italianen wonen in Amsterdam, bijna 10.000. In Noord Nederland zal je weinig Italiaans horen.
De begroeting : Tot maximaal ongeveer 2 à 3 uur in de namiddag : Buon giorno, daarna Buona sera. Omdat dit voor ons heel onnatuurlijk is, zondigen wij er als buitenlander makkelijk tegen. Je kan vermijden dat je hierbij moet gaan nadenken over het tijdstip van de dag, door Salve te gebruiken.
De oorsprong van de gewoonte komt waarschijnlijk door de Griekse kolonisatie van Zuid-Italië; de lichaamstaal was vooral belangrijk om elkaars aandacht te trekken op alle niveaus. Andere deskundigen denken dat Italianen een speciale taal ontwikkelen, gemaakt van gebaren en tekens tussen de 14e en de 19e eeuw.
Het woord 'diva' komt uit Italië, waar diva's enorm bewonderd werden.
De meeste prijzen in Italië zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Benzine en boodschappen zullen je dus ongeveer hetzelfde kosten als thuis. Maar er zijn ook een aantal dingen veel duurder, zoals medicijnen.
Italië staat bekend om veel dingen: prachtige kunst, verbluffende architectuur, en natuurlijk heerlijk eten. Van pizza en pasta tot gelato en espresso, de Italiaanse keuken heeft iedereen wel iets te bieden. Om hier zelf mee bezig te zijn is fascinerend.
Spanje (83,5 jaar) en Italië (83,4 jaar) kennen binnen de EU-28 de hoogste levensverwachting. Inwoners van Bulgarije, Letland en Litouwen zitten met 74,9 jaar zes jaar onder het EU-gemiddelde. In Nederland was de levensverwachting bij geboorte 81,7 jaar.
Toscane. Toscane is nog steeds een van de meest populaire (en dure) gebieden om een huis in Italië te kopen. Vooral buitenlandse investeerders voelen zich aangetrokken tot de zogenaamde 'gouden driehoek', gevormd door Florence, Siena en Volterra, waar de meest exclusieve eigendommen in Italië te vinden zijn.
Spaans en Italiaans lijken erg veel op elkaar. Ze kunnen best wel wat van elkaar verstaan. Ook Portugees en Spaans..
Tijdens het koken kan het deeg soms snel te gaar zijn, zodat er een groot stuk van de structuur en de smaak verloren gaat. Daarom koken de Italianen hun pasta steevast al dente: nét beetgaar zodat alle smaken optimaal vrijkomen.