De nagalmtijd bereken je via volgende formule : T = 0,163 V/A waarbij T de nagalmtijd (sec), V volume van de ruimte (m³) en A de equivalente absorptie (m²) is. Hierbij is A = α x S met α, de geluidsabsorptiegraad van het materiaal en S, het oppervlak van het absorptiemateriaal (m²).
De Sabine formule ziet er als volgt uit: T=0,16V/A Page 4 T is de nagalmtijd in seconden (s), V is het volume in de ruimte in kubieke meters (m3) en A is het equivalent absorptieoppervlak in vierkante meter sabin (m2 sabin).
Galm (reverb)
Galm is een onmisbare saus op je zang, maar doseer het wel goed. Door te veel galm op je zang te zetten, gaat het klinken alsof je in een goedkope karaokebar staat te zingen. Er zijn verschillende soorten galm, zoals Room, Stage, Hall, Church enzovoorts.
Galm verminderen we door, ofwel de wanden en de vloer en het plafond waar het geluid tussen heen- en weerkaatst, dat geluid minder sterk te laten terugkaatsen. Dit wordt vaak gedaan door geluidsabsorberende panelen op te hangen. Door de absorberende werking wordt het teruggekaatste geluid minder sterk.
Deze regel houdt in dat er ⅓ aan vierkante meters absorberend materiaal nodig is van het aantal vierkante meters vloeroppervlakte. Als rekenvoorbeeld is de oppervlakte van de vloer 100 m2. Benodigd is 100 gedeeld door 3 is 33 m2 aan akoestisch absorberend materiaal.
De meeste wetgevers en akoestici hanteren maximum nagalmtijden voor verschillende soorten lokalen in verschillende gebouwdelen. Algemeen geldt dat een acceptabele nagalmtijd bereikt wordt bij 0,9-1,0 seconde en een goede nagalmtijd bij 0,4-0,6 seconde.
De frequentie, uitgedrukt in Hz (Hertz), bepaalt de toonhoogte: hoe hoger de frequentie, des te hoger de toon. De golflengte heeft een directe relatie met de frequentie: hoe lager de frequentie, hoe groter de golflengte en andersom.
De akoestische impedantie gedefinieerd als: Z = p/v. Dat lijkt uiteraard sterk op W maar W was een materiaaleigenschap en werd daarom ook “karakteristiek” genoemd.
De fase-impedantie wordt bepaald uit de gemeten spanningsdip en de belastingstroom. Voor het meten van de circuitimpedantie wordt kortstondig een belasting tussen fase en nul aangebracht. In die situatie loopt de stroom door de fasegeleider, de nul en aarde en meten we het gedrag van het gehele circuit.
De term impedantie komt van het latijnse woord “impedire” en betekent “beletten” of “tegenhouden”. Impedantie wordt ook wel weerstand genoemd in de elektrotechniek. We leggen de eigenschappen van elektrische impedantie uit en wat het te maken heeft met luidsprekers.
Stel uw droogtrommel produceert 30 dB en uw wasmachine 40 dB. Zet u beide apparaten tegelijkertijd aan, dan is het totale geluidsniveau 40.4 dB.
Symbool van frequentie is f, eenheid is Hertz (Hz) of s-1 Frequentie kan berekend worden uit de trillingstijd (T) met f = 1/T (trillingstijd in seconden).
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
Geluid blijft hangen
Geluidsgolven verplaatsten zich door de ruimte. Zo'n geluidsgolf bereikt het oor van een waarnemer maar is daarna niet verdwenen. Aangekomen bij een wand, vloer of plafond wordt deze geluidsgolf immers voor een deel geabsorbeerd maar ook voor een deel gereflecteerd.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Q: Welke stoffen absorberen geluid? A: Absorptiemateriaal wordt gemaakt van polyesterwol of van schuimsoorten zoals vlokkenschuim, PU-schuim of melamineschuim. De samenstelling van het materiaal is minder belangrijk bij het maken van uw keuze. Belangrijker zijn de eigenschappen van de materialen.
Nieuwbouwwoning en interieur
De ruimte 'heeft een echo' en klinkt 'hol'. Dit komt omdat de benedenverdieping vaak uit één grote ruimte bestaat, waarbij dit vroeger uit losse kamers bestond. De tegenwoordige populaire L-vormige woonkamer, met aangrenzende keuken, zorgt ervoor dat geluid gaat kaatsen.
De toevoeging FX duidt aan dat het mengpaneel beschikt over ingebouwde effecten, zoals nagalm.
Galm is een geluidverschijnsel dat ontstaat bij herhaaldelijke weerkaatsing van geluid. De geluidsbron zelf kan al dan niet nog hoorbaar zijn. Als een weerkaatsing wordt waargenomen, nadat de geluidsbron reeds is gestopt, spreekt men van echo.
1) Babbelen 2) Doordraven 3) Druk babbelen 4) Druk praten 5) Geluid van een slang 6) Kakelen 7) Klepperen 8) Kletsen 9) Kwebbelen 10) Kwekken 11) Kwetteren 12) Lawaai mak...
"Je: Dat is JE goed recht" is volgens jou correct.