Luister naar jezelf, ontdek welke gedachtes jou tegenhouden en … laat los. Het zijn twee simpele woorden die zoveel impact op jezelf én je omgeving hebben. De manier waarop jij jezelf ziet, projecteer je onbewust op andere mensen en neem je mee in de keuzes die je maakt voor jezelf.
Kijken naar jezelf houdt in dat je je losmaakt van wat er in je omgaat en van wat er van je uitgaat. Je neemt dan van buiten af je belevingen en gedragingen waar. Je observeert wat je normaliter uitleeft. Of met andere woorden, je observeert wat zich in jou uitleeft.
Jezelf worden, het gaat dus niet vanzelf. Je bewust worden van de onbewuste processen en gedrag is een eerste begin. Als we daarvoor openstaan, kunnen crisismomenten én de mooie momenten ons iets leren over onszelf. Om betere keuzes te maken, anders te oordelen.
Ik ben iemand die graag de beste wil zijn. Als ik iets doe, dan doe ik het goed én kijk ik waar het nog beter kan. Daarom zie ik mijzelf over vijf jaar niet als teamleider of iets dergelijks, maar nog steeds werkzaam in dezelfde functie. Als een ervaren medewerker waar iedereen op kan bouwen en vertrouwen.
'Wat je zegt ben je zelf' gaat dus in heel veel gevallen op. Wat je zegt, zegt namelijk alles over jezelf. Over de waarden die voor jou belangrijk zijn, over je eigen manier van denken en de verwachtingen die jij zelf hebt. Wat je een ander verwijt, of waar je je aan irriteert, zegt veel over jou.
Kortom: jezelf kunnen zijn betekent je plek vinden in die wereld, het gevoel hebben dat je (sommige) zaken onder controle hebt, dat je zelf keuzes en beslissingen kan maken.
Tips om jezelf op de eerste plaats te stellen
Behandel jezelf zoals je een goede vriend of vriendin zou behandelen. Ga na wat je tegen een ander zou zeggen in een gelijke situatie, en zeg dat dan tegen jezelf. Probeer beter naar je gevoel te luisteren. Doe je iets omdat je van jezelf MOET of omdat je het echt WIL?
Om te spiegelen moet je jezelf drie vragen, in de juiste volgorde, stellen. Is het antwoord op de vraag nee, dan ga je voort naar de volgende vraag. Antwoord je ja op de vraag, dan kun je de verantwoordelijkheid opnemen. Ga dan toch nog even voort naar de volgende vragen om te zien of er een onderliggende spiegel is.
Door simpelweg te werken om een beter mens te worden, zullen mensen vanzelf tegen je op kijken. Ze zullen respect voor je krijgen en je waarderen voor wie je bent en wat je doet. En weet je wat zo fijn is? Door jezelf te ontwikkelen maak je je leven ook nog eens een stuk leuker.
Wat je zegt ben je zelf, met je kop door de helft, met je kop door de muur, ben je morgen lekker zuur! Ja heus, wat je zegt ben je zelf, we zongen het vroeger al vrolijk! En dat geldt ook nog (of nog sterker!) in het ouderschap. Jouw kind is jouw spiegel en jij bent een spiegel voor jouw kind.
In haar boek Wat je zegt, ben je zelf. De kracht van spiegelen stelt Patricia van Lingen dat die blauwdruk van hoe we in het leven staan – onze imprint – wordt gevormd tijdens onze eerste zeven levensjaren. Daar krijgen we veel goeds en moois mee van onze omgeving, maar daar ontstaat ook pijn en tekort.
Als je dicht bij jezelf staat dan houd je van jezelf en kun je je hart openstellen voor anderen, zowel vreemden als bekenden. Geef je liefde niet weg, maar laat liefde door jou heen stromen. Open je hart voor alle mensen, durf liefde te ontvangen en durf het te delen.
Je identiteit bestaat uit allerlei stukjes: je opvoeding en je vrienden bijvoorbeeld. Maar hoe je jezelf laat zien op social media, kan heel anders zijn dan wie je vanbinnen bent. Je identiteit wordt dus ook bepaald door hoe anderen je zien.
Gevolgen: functionele en esthetische problemen
Eén missende voortand kan erg vervelend zijn, maar een ontbrekende kies achterin hoeft nauwelijks op te vallen. Als er meerdere tanden en kiezen missen sluit het gebit vaak niet goed op elkaar aan. Dat geeft functionele problemen, bijvoorbeeld bij het kauwen.
Noem iets wat in het verlengde ligt van de functie waarop je solliciteert. Zeg bijvoorbeeld dat je in die functie bepaalde vaardigheden verder hoopt te ontwikkelen, waardoor je door kunt groeien naar een (iets) hogere functie.
Een te laag zelfbeeld/weinig zelfvertrouwen is vaak aangeleerd door bepaalde negatieve ervaringen. Niemand wordt hiermee geboren. Wat je kan aanleren, kan je ook afleren. Dit kan je doen door op een andere manier te leren kijken naar jezelf, je omgeving en de wereld.
Die theorie zegt dat omdat we onszelf zo vaak gespiegeld zien, dát is waar we aan gewend raken. Dat beeld ervaren we dan als 'gunstig' en 'prettig', iets anders vinden we oncomfortabel. Omdat dat beeld zó anders voelt voor ons, vinden we onszelf dus vaak mooier in de spiegel dan op een foto.
Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat mensen die gedurende tien minuten naar hun spiegelbeeld keken, steeds onzekerder werden over hun uiterlijk. Zelfs mensen die vooraf perfect gelukkig waren met hun looks, voelden zich achteraf teneergeslagen.
Jezelf laten zien heeft te maken met de mate waarin je je vertrouwd voelt. Socioloog Jan Willem Duyvendak heeft veel onderzoek gedaan naar vertrouwdheid, naar je ergens thuis voelen. Hij omschrijft 'je thuis voelen' als de vertrouwdheid die ontstaat wanneer je als het ware kunt 'samenvallen met je omgeving'.