Conclusie. Wanneer je vooral tekstbestanden gaat bewaren en foto's, dan volstaat 1 TB aan opslagruimte. Wil je echter veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc, dan is het verstandig om minimaal 2 TB aan opslagruimte te reserveren in je computer.
We raden aan om voor minimaal 1 terabyte opslag te kiezen als je veel films en andere grote bestanden opslaat. Bewaar je voornamelijk tekstbestanden en af en toe wat afbeeldingen? Dan heb je voldoende aan 512 gigabyte opslag.
In één terabyte kun je ongeveer het volgende opslaan: 250.000 foto's die zijn gemaakt met een camera met 12 MP OF. 250 films of 500 uur aan HD-video OF. 6,5 miljoen documentpagina's, meestal opgeslagen als Office-bestanden, pdf's en presentaties.
Dat is hoeveel opslag je nodig hebt. Als bijvoorbeeld alle bestanden en data die je gebruikt dus gemiddeld 700 GB zijn, zou een 1 TB SSD ruimschoots moeten werken voor jou. Maar als je gebruik niet boven de 500 GB komt, moet een 512 SSD ook genoeg zijn.
Ook worden steeds meer bestanden opgeslagen op de cloud, zodat je er altijd bij kan, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Ben je een gemiddelde gebruiker, dan heb je tegenwoordig aan 256GB ruim voldoende.
128 GB is bij normaal gebruik en 256 GB meer dan genoeg om te fotograferen en filmen wat je wilt. 512 GB is de ultieme hoeveelheid. Genoeg om al je favoriete Spotify-hitlijsten en series offline op te slaan.
Nadelen SSD
De prijs is en blijft nog altijd een nadeel. De prijs per gigabyte is hoger dan die van een ouderwetse HDD. Het tweede nadeel: SSD's bieden minder opslagruimte. De meeste laptops met een SSD hebben 256 GB of 512 GB aan opslag.
Het verschil tussen een HDD en SSD zit in de onderdelen. Een HDD heeft vaak een levensduur van 3 tot 5 jaar, een SSD tot minimaal 10 jaar. Dit komt doordat een SSD geen bewegende onderdelen heeft. Zo zijn er geen onderdelen die slijten door intensief gebruik, die een HDD wel heeft.
Genoeg opslaggeheugen en RAM
Met genoeg opslaggeheugen kun je alle documenten en gegevens op een laptop opslaan. Vaak is 256 GB genoeg voor een zakelijke werklaptop om alle documenten en gegevens op te slaan. Het uitbreiden naar 512 GB is mogelijk mocht je meer geheugen nodig hebben.
Als je films en muziek voornamelijk streamt via bijvoorbeeld Netflix en Spotify en je bestanden opslaat in de cloud dan kom je met een opslag van 120 GB een eind. Ben je van plan veel afbeeldingen, filmpjes en downloads op te slaan op je laptop, dan is een laptop met een opslagcapaciteit van 250GB of 500GB geschikter.
1 TB. Voor 1 TB is Microsoft OneDrive weer het goedkoopst, namelijk 7 euro per maand. Bij DropBox betaal je 8,25 euro, bij Mega en Google Drive 9,99 euro. Vanaf eind 2018 verdwijnt de cloudopslag van 1 TB bij Google, dit wordt dan voor hetzelfde bedrag 2 TB.
Een foto of video kan variëren in kwaliteit en in benodigde opslagruimte, wij rekenen met een gemiddelde grootte van 3 MB voor een foto en 5 GB voor een (DVD-kwaliteit) film. Op 1 TB kunnen dus ongeveer 310.000 foto's op of 186 films. Te veel keuze? We doen er alles aan om dit artikel op tijd te bezorgen.
Een foto of video kan varieren in kwaliteit en in benodigde opslagruimte, wij rekenen met een gemiddelde grootte van 3 MB voor een foto en 5 GB voor een (DVD-kwaliteit) film. Op een 2 TB HDD kunnen bijvoorbeeld 620.000 foto's op of 370 films.
5TB is grofweg voldoende voor 500.000 foto's.
De meeste trouwfotografen vinden minimaal 1 TB opslagruimte de ideale plek. U kunt maximaal 100 afbeeldingen opslaan, ervan uitgaande dat de kleinste grootte voor een foto 000 MB is. Dus als u voornamelijk trouwfoto's maakt, is 10 TB voldoende voor uw opslagbehoeften.
64 GB: beperkte opslagruimte. 128 GB: genoeg voor basisgebruik. 256 GB: genoeg voor de gemiddelde gebruiker. 512 GB: je volledige foto-, video- en filmcollectie opslaan.
Minimaal 4GB werkgeheugen
Maar 4GB is al snel te weinig als je bijvoorbeeld 10 of meer internettabbladen open hebt staan. Voor de wat meer fanatieke gebruikers heeft een laptop met minimaal 8GB de voorkeur. Maar een laptop met 12GB of 16GB is ook prima mogelijk.
Op een 500 gigabyte SSD sla je tot ongeveer 50 full hd films op. Zo heb je altijd een brede mediabibliotheek tot je beschikking. Daarnaast is 500 gigabyte aan opslag ook geschikt voor zakelijk gebruik. Door het verschil in snelheid in vergelijking met een HDD, starten ook je grootste bestanden snel op.
De levensduur van externe harde schijven wordt geschat tussen 2 tot 10 jaar bij permanent gebruik. Dat is op het eerste gezicht niet lang, maar in die tijd is het niet ongebruikelijk een nieuwe pc aan te schaffen.
Om zeker te weten welke SSD past in je apparaat zoek je het modelnummer op van je pc op, of bekijk de handleiding van je apparaat. De meeste apparaten ondersteunen 2,5 inch SSD's, daarmee zit je vrijwel altijd goed.
Solid state drives, SSD's, worden als uiterst betrouwbaar beschouwd omdat het opslaan van gegevens gebeurt op een flashgeheugen, in plaats van op magnetische media. Toch kunnen ook SSD's crashen.
Voordelen SSD
Een SSD is sneller, lichter, stiller, gebruikt minder energie en heeft geen draaiende onderdelen zoals bij een conventionele harde schijf. Snelheid | Een SSD is gemiddeld vier keer sneller dan een gewone harde schijf.
Wanneer je op zoek bent naar de snelste SSD's, kies dan voor een M. 2 NVMe SSD. Deze SSD's halen lees- en schrijfsnelheden tot wel 7.000 megabyte per seconde, waardoor je bestanden in enkele seconden over zet.
Een 2,5 inch SATA SSD is de meest voorkomende soort interne SSD. Deze bouw je met een bracket en SATA kabel in je desktop of laptop en zijn tot wel 10 keer sneller dan een normale interne harde schijf. Deze schijven halen een maximale lees- en schrijfsnelheid van ongeveer 600 megabytes per seconde.