Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken. Varieer met veel soorten groenten en fruit, iedere soort bevat weer net even andere stoffen die goed voor je zijn.
Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent? Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose.
Veel toetjes kun je veilig eten, maar er zijn ook toetjes waar alcohol in zit. Het staat daarnaast niet in de Schijf van Vijf, eet dit product dus niet te veel en niet te vaak. In tiramisu, kersenbonbons en in sommige voorverpakte toetjes kan alcohol zitten.
Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest. Kijk bij een pizza naar de ingrediënten. Eet bijvoorbeeld geen pizza met tonijn. Een pizza staat niet in de Schijf van Vijf.
Als ik het vergeten ben in te nemen, neem ik er de volgende dag dan twee? Neen. Neem geen dubbele dosis van het supplement foliumzuur in om een vergeten tablet in te halen.
Het voedingscentrum raadt uit voorzorg een al te grote inname van speculaasjes, stroopwafels, ontbijtkoek en appeltaart af. Als dit beperkt blijft tot 2-3 koekjes per dag zit de zwangere ruim onder de grens.
Er wordt de laatste jaren heel veel onderzoek gedaan naar het effect van voeding in de zwangerschap op de gezondheid van de baby. Uit diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat de voeding van de moeder in de zwangerschap effect kan hebben op de gezondheid van het kind voor de rest van zijn/haar leven.
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van folaat
Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan heb je waarschijnlijk wel al van folaat en/of foliumzuur (folaat in synthetische vorm wordt foliumzuur genoemd) gehoord. Het zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen voor moeder en baby.
Gerookt vlees tijdens je zwangerschap
Het Voedingscentrum adviseert om gerookte vleeswaren niet te eten tijdens je zwangerschap. Bij gerookt vlees bestaat de kans dat het niet genoeg verhit is geweest, waardoor de parasiet toxoplasmose in het vlees is blijven leven.
Ook voor jou en je baby prima voedingstoffen. Het officiële advies is (voor iedereen) dat 2-3 eieren per week passen in gezonde voeding. Ben je vegetariër dan kun je gerust tot 4 eieren per week eten.
Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt. Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap.
Conclusie. Kankerverwekkende stoffen die in bepaalde voedingsproducten, waaronder frieten en chips, voorkomen, kunnen doorheen de placenta het ongeboren kind bereiken, zo stellen onderzoekers vast. Teveel ervan kan theoretisch leiden tot kinderkanker.
In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.
Ja, dat kan. Het Voedingscentrum adviseert wel om niet teveel producten die cafeïne bevatten in te nemen wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft en dit te beperken tot 300 mg cafeïne per dag.
Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin wel zo snel mogelijk met het nemen van foliumzuur, want alle beetjes helpen.
Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken. Te weinig foliumzuur kan ook leiden tot een te hoog homocysteïnegehalte in het bloed. Dit geeft mogelijk een hoger risico voor hart- en vaatziekten.
De Zwanger Voedingsadvieskaart
Als je zwanger bent, kun je beter geen salami eten. Hier kunnen namelijk ziekmakers in zitten. Tijdens de zwangerschap wil je natuurlijk geen onnodig risico nemen. Je kunt salami beter laten staan, behalve als je deze goed verhit.
✔ Geef de voorkeur aan magere vleeswaren, kazen en melk- producten. ✔ Kies zoveel mogelijk voor weinig of niet-bewerkte etens- waren. Gebruik bijvoorbeeld verse of diepgevroren groenten en fruit zonder toevoeging van vet, suiker of zout.
Alle groenten zijn gezond voor je en passen binnen een gevarieerd voedingspatroon. Ook rauwe groenten kun je gewoon eten. Het is wel belangrijk dat je ze niet te lang bewaart, goed wast en hygiënisch werkt. Rauwe voedingsmiddelen, en dus ook rauwe groenten, kunnen namelijk de listeria-bacterie bevatten.