Wanneer kan je een compromis ontbinden? Zowel de koper als de verkoper kunnen het compromis alsnog verbreken of laten ontbinden. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de partij die het compromis wilt verbreken en de reden van verbreking. Bij ontbinding van het compromis heb je toestemming nodig van de rechter.
Op grond van de wet hebt u als koper na het tekenen van het koopcontract een bedenktermijn van 3 dagen. Soms is in het koopcontract afgesproken dat de verkoper ook een bedenktermijn heeft. De verkoper kan dan binnen de bedenktermijn van het contract af. Een bedenktermijn voor de verkoper komt niet vaak voor.
Het verbreken van een compromis leidt in de meeste gevallen tot een fikse schadevergoeding die kan oplopen tot 10% van de totale verkoopprijs. Je doet er dus goed aan om grondig na te denken over het ondertekenen van een compromis!
Van zodra beide partijen ondertekenen is een compromis in principe bindend. Dit principe kent enkele uitzonderingen waarbij het compromis wel kan ontbonden worden. De ontbinding van een compromis kan gebeuren onder bepaalde voorwaarden.
De verkoper mag niet meer ingaan op een hoger bod of een bod tegen betere voorwaarden van andere kandidaat-kopers. De koper kan zich ook niet meer terugtrekken. Het bod en de aanvaarding moeten niet schriftelijk gebeuren, maar om bewijsredenen is dit wel aan te raden.
De ondertekening van het compromis volgt op de ondertekening van de aankoopbelofte. Zodra beide partijen het eens zijn en het compromis is opgesteld (én nagelezen), houdt niets je nog tegen om het te ondertekenen. Bij de ondertekening wordt meestal een voorschot ter waarde van 10 procent van de verkoopprijs betaald.
Als de koopovereenkomst voor een bestaande woning door zowel de koper als de verkoper is ondertekend, is de koop een feit. Toch kan de koper na het tekenen nog van de koop af: dankzij de wettelijke bedenktijd en ontbindende voorwaarden. Een koper heeft op grond van de wet een bedenktijd van drie dagen.
Een ondertekend compromis betekent nog niet dat de koper meteen eigenaar wordt van de woning die wordt aangekocht. Na het ondertekenen van deze voorlopige overeenkomst heeft de verkoper maximaal 4 maanden tijd om de akte te laten verlijden. Dat betekent het officieel maken van de overeenkomst.
Bod ondertekend, één van de partijen bedenkt zich
In dergelijk geval kan een (ver)koper vorderen dat de verkoop toch plaatsvindt of kan hij een schadevergoeding vragen. Hoewel de (ver)koper in dit laatste geval niet (ver)koopt, kan het bedrag van een schadevergoeding behoorlijk oplopen.
Na het compromis tekenen we de notariële akte. De zoektocht naar een woning kan een erg lang proces zijn. Je bekijkt verschillende zoekertjes, zowel online als in een kantoor of in een magazine. De stap om een afspraak te maken om te gaan kijken is spannend en leuk.
Er wordt vaak verteld dat een compromis maximaal 4 maanden geldig is. Maar dit is helemaal niet correct. Een compromis is een soort van contract en verbindt de partijen, zonder dat daar een vaste geldigheidsduur bij hoort. Met andere woorden, een compromis verbindt de partijen voor altijd.
Op de dag nadat je het - door beide partijen getekende - voorlopig koopcontract hebt ontvangen, gaat eerst een wettelijke bedenktijd in. Tijdens deze bedenktijd van drie dagen mag je als koper van de koop afzien, zonder opgaaf van redenen. Minimaal twee van deze drie dagen moeten werkdagen zijn.
Stel de verkoper in gebreke
Je geeft de verkoper dan de kans alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen. Stuur de ingebrekestelling in een aangetekende brief. Neem de volgende punten op: Geef een termijn van acht dagen waarbinnen de verkoper alsnog mee moet werken aan de eigendomsoverdracht.
Zodra je een bod hebt uitgebracht, is het wachten. Het is dan goed om te weten dat de verkoper niet verplicht is om op een bod te reageren. Zolang er geen reacties gegeven worden, kunnen er nog nieuwe bezichtigingen ingepland worden door de verkoper.
Overeenkomst is bindend
Het is dus belangrijk dat de voorlopige verkoopovereenkomst zo duidelijk en volledig mogelijk wordt opgesteld. De hulp van een notaris inroepen is dan ook aangewezen en brengt normaal gezien geen extra kosten met zich mee.
De partijen bij de verkoop van een onroerend goed komen onderling overeen wanneer de authentieke akte wordt getekend bij de notaris. Dit moet gebeuren binnen de 4 maand vanaf de compromis. Als reden wordt vaak gegeven dat een compromis maar vier maand geldig zou zijn.
Is een ondertekende compromis verplicht? Het ondertekenen van een onderhandse verkoopovereenkomst of compromis is niet verplicht. De verkoop komt in principe tot stand doordat er een akkoord is over het goed, de prijs en de identiteit van de partijen.
Wat zijn jouw rechten als koper? We leggen het graag even uit. Het belangrijkste: een mondeling bod is niet bindend. Volgens de wet is er alleen een overeenkomst als dat op papier staat en door de koper is ondertekend.
Zowel het compromis als de akte zijn verkoopovereenkomsten met evenveel waarde. Het is dus niet dat de voorlopige verkoopovereenkomst (compromis) moet 'onderdoen' voor de authentieke verkoopovereenkomst (de akte). Meer nog, in het compromis leg je samen met de verkoper alle details en voorwaarden vast.
In de meeste gevallen wordt het voorschot betaald bij de ondertekening van de verkoopovereenkomst: vooraleer de verkoper zijn handtekening plaatst, wenst hij dat de koper, tot waarborg van de goede uitvoering van de koopovereenkomst, het overeengekomen bedrag betaalt.
Dit betekent dat de verkoper 10 dagen de tijd heeft om het bod te aanvaarden en dit te officialiseren door het ondertekenen van een aanvaarding van de aankoopbelofte.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen. Soms komt een tweede verzoek tot verlenging ook voor. Dan is het wellicht nodig om kritisch door te vragen.
Nadat de koopovereenkomst is getekend en ter hand is gesteld gaan de 3 dagen bedenktijd in. Binnen deze termijn kan de koper zonder opgave van reden ontbinden, de verkoper kan dat niet. Een beroep doen op deze 3 dagen bedenktijd is vormvrij en kan zelfs mondeling worden gedaan.
Tijdens bedenktijd kosteloos afzien van koop
Na het tekenen van het koopcontract heeft u nog 3 dagen bedenktijd. De bedenktijd gaat in op de dag nadat u het koopcontract heeft ontvangen. Tijdens de bedenktijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop. U hoeft daarvoor geen reden op te geven.