Bij vertrek uit Nederland wordt er niet gecontroleerd op openstaande belastingschulden. Het is wel zo dat bij verlenging van documenten (paspoort e.d.) er wel gekeken wordt naar belastingschulden, waardoor een verlenging bij een Consulaat/Ambassade geen doorgang kan vinden, totdat deze schulden betaald zijn.
Steeds meer mensen slaan op de vlucht voor schuldeisers, dat meldt RTL Nieuws vandaag. Ruim 64.000 mensen zijn op dit moment onvindbaar voor hun schuldeisers, een verdubbeling ten opzichte van 2007.
Aflossen studieschuld vanuit het buitenland
Als u in het buitenland woont, gaat het aflossen van uw studieschuld gewoon door. Meer informatie over de aflossing van uw studieschuld vanuit het buitenland vindt u op de website van DUO.
Voor de Nederlandse wet ben je geëmigreerd als je niet langer in Nederland werkt en langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Je hebt dan bijvoorbeeld vaak geen recht meer op zorgverzekering tenzij je naar een verdragsland verhuisd en/of gepensioneerd bent.
Emigratie kan een ingewikkeld proces zijn, je moet aan heel veel dingen denken en best veel dingen regelen. Toch is emigreren niet moeilijk. Ik leg uit hoe eenvoudig het is. Jouw reden is heel persoonlijk, en afhankelijk van die reden is emigratie ingewikkeld of niet.
Een bewijs van uitschrijving toont aan dat u uit Nederland uitgeschreven bent. Op dit bewijs staan uw persoonsgegevens en de datum van uitschrijving. Bent u al uitgeschreven bij uw gemeente? Dan kunt u het bewijs van uitschrijving niet meer aanvragen bij de gemeente waar u woonde.
Wanneer moet ik mij uit de Basisregistratie Personen (BRP) laten uitschrijven? U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.
Kan ik zomaar in Frankrijk gaan wonen? Frankrijk is onderdeel van de Europese Unie. Bent U EU-ingezetene dan kunt u zonder visum of verblijfsvergunning wonen in Frankrijk, bijvoorbeeld om te overwinteren of te genieten van een tweede huisje.
Na afloop van de aflosfase, van zowel 15 jaar als 35 jaar, wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden. Dit gaat automatisch, studenten hoeven hiervoor geen actie te ondernemen. Eventuele achterstallige maandbedragen worden niet kwijtgescholden. Je kan er voor kiezen om zogeheten “jokerjaren” in te zetten.
Studieschuld verzwijgen niet meer mogelijk bij hypotheekaanvraag. Voorheen moesten banken je maar op je woord vertrouwen als je zei geen studieschuld te hebben. Een studieschuld werd dan ook nog door zo'n 30% van de starters verzwegen. Sinds eind 2021 is je studieschuld verzwijgen niet meer mogelijk.
Overlijden. Bij overlijden wordt uw volledige studieschuld kwijtgescholden. Uw studieschuld wordt niet verhaald op uw partner, kinderen of familie.
Het voorgaande maakt duidelijk dat de Overheid iemand inderdaad kan beletten om naar het buitenland te reizen als er sprake is van openstaande belastingschulden. Heeft de Overheid hierbij vrij spel? Het antwoord is nee.
Je gaat op Schiphol pas bij terugkomst van je reis door de douane. Tenzij je naar een ander Schengenland reist, ga je na de security check door de paspoortcontrole. En die wordt gedaan door de Koninklijke Marechaussee, niet de douane.
Moet ik ook testen als ik naar Schiphol vlieg? Vlieg je van buiten de Europese Unie of Schengenzone naar Schiphol? Dan ben je verplicht om een negatieve testuitslag bij je te hebben. Dit geldt ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs.
Als resident ingeschreven staan in beiden landen is niet toegestaan, dus woonachtig zijn in Nederland b.v. en tegelijkertijd in bezit zijn van een “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” (Spaans groen kaartje of A4), waaruit blijkt dat de persoon resident is in Spanje..
Iedereen die binnen een periode van 12 maanden langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, moet zich officieel uitschrijven uit Nederland. Dat doe je via de gemeente waar je ingeschreven staat. Je staat dan niet meer geregistreerd als Nederlands ingezetene (woonachtig in Nederland).
Schriftelijk of in persoon uitschrijven
Het verschilt per gemeente hoe u zich kunt uitschrijven. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente waar u zich wilt uitschrijven. U moet zich altijd in persoon uitschrijven als niet alle familieleden (zoals uw partner en kinderen) op het adres meeverhuizen.
Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Alleen als u geen woonadres heeft, of als u verblijft in een instelling, kunt u zich door uw gemeente laten inschrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken. U kunt als briefadres geen postbus gebruiken.
Wanneer je je gaat uitschrijven uit de BRP is het niet verplicht om je elders in te schrijven. Je hoeft je dus niet (in het buitenland) in te schrijven als woonachtige. Indien je je inschrijft op een ander adres in Nederland, dan behoor je op dat adres in principe wel te wonen.
De uitvoering van een emigratie duurt het langst: 4 tot 12 maanden, afhankelijk van je bestemming. Verhuis je bijvoorbeeld tussen Nederland en België, dan is er minder voorbereiding voor nodig dan wanneer je naar een land emigreert dat verder weg ligt, een andere taal en een andere cultuur heeft.
Emigratie wijst hierbij naar personen die verhuizen naar een ander land, en immigratie betreft mensen die vanuit het buitenland in Nederland komen wonen. Als we het hier over migratie hebben, bedoelen we verhuizing vanuit of naar het buitenland en hebben we het dus over emigratie en immigratie.
Als je langer dan 183 dagen per jaar aaneengesloten in Spanje woont, wordt je gezien als vaste inwoner. Je bent dan wettelijk verplicht je in te schrijven in het Registro de Residente Permanente, “Register van Permanente Inwoners”. Dit wordt ook wel residencia genoemd.