Bij een baarmoederverzakking zakt de baarmoeder uit zijn normale positie. De baarmoeder kan daardoor een bobbel vormen in de vagina of, bij een ernstige verzakking, zelfs naar buiten komen. Is de baarmoeder in het verleden verwijderd, dan kan de top van de vagina naar beneden zakken.
Klachten door verzakkingen
Bij een verzakking kunt u een zwaar gevoel in uw vagina hebben. Het voelt alsof er een bal in zit. Ook kunt u een zwaar en zeurend gevoel hebben in de onderbuik of onderrug. De klachten worden erger in de loop van de dag.
Meestal begint de behandeling met bekkenfysiotherapie of met het dragen van een spiraal tegen baarmoederverzakking. In andere gevallen kan een operatie aan de voor- of achterwand van de vagina plaatsvinden. In uitzonderlijke gevallen wordt gekozen voor volledige verwijdering van de baarmoeder.
Hoe vaak komen de klachten van de verzakking voor? Verzakkingen komen vooral op oudere leeftijd voor, maar soms hebben ook jongere vrouwen er last van. Zo bezoeken 2,5% van de vrouwen van 45 tot 65, en 7,7% van de vrouwen van 65 jaar en ouder de huisarts, in verband met een verzakking.
U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.
Een verzakking kan tot problemen leiden in het seksuele functioneren. Zo kan het een negatieve invloed hebben op de seksuele opwinding. Ook is het mogelijk dat het lichaamsbeeld of zelfbeeld verandert en er eventuele schaamte of schroom ontstaat.
Bij een baarmoederverzakking is de baarmoeder naar beneden gezakt in het bekken. Deze verzakking is te zien of te voelen als een uitpuiling van de baarmoedermond in de vagina.
Bij een verzakking is het steunweefsel van de vagina onvoldoende stevig om de blaas, de baarmoeder/vaginatop of de darmen te ondersteunen. Vrouwen ervaren dan klachten van een 'balgevoel' (alsof er een balletje tussen hun benen zit), een zwaar gevoel, problemen met plassen of met ontlasten.
Andere risicofactoren voor het scheuren van de baarmoeder zijn aangeboren afwijkingen van de baarmoeder, operaties aan de baarmoeder, veel bevallingen achter de rug hebben, een volle baarmoeder (groot kind , teveel vruchtwater , meerling ), het inleiden van de bevalling en een trauma (verkeersongeval, val, mishandeling ...
Tussen de voorwand van de vagina en de blaas en de achterwand van de vagina en de dikke darm zit steunweefsel, dat de organen op hun plaats houdt. Als deze banden, de bekkenbodem en het steunweefsel verslapt zijn, kunt u een verzakking krijgen. Verzakkingen komen veel voor, vooral na de overgang..
De baarmoeder kan dus niet beschadigd raken.
Een verzakking komt voor als de bekkenbodem verzwakt is en niet meer goed werkt. Sommige vrouwen hebben aanleg voor een zwakkere bekkenbodem. De bekkenbodem kan ook verzwakken door een bevalling, zware lichamelijke inspanning, veroudering en de hormoonhuishouding rond de overgang.
De gynaecoloog maakt een insnede in het midden van de achterwand van de vagina en verstevigt het gebied tussen de vagina achterwand en de darm met hechtingen. Ook een stuk van de dunne darm kan verzakt zijn in de achterwand van de schede.
U kunt de dag na de operatie weer naar huis. Uw herstel duurt 4 tot 6 weken.
Dit gaat meestal vanzelf weer over; leeftijd; de bekkenbodemspieren verzwakken door minder intensief gebruik van de spieren en afname van de vrouwelijke hormonen na de overgang; zwaar lichamelijk werk, overgewicht of veel hoesten; aangeboren zwakte van het bindweefsel.
De klachten zijn vaak minder ernstig dan eerder. Een verzakking kan al vrij snel na een operatie terugkomen, maar soms ook pas na jaren. Hoe ernstiger de verzakking was bij de eerste operatie, hoe groter de kans dat een verzakking weer terugkomt.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig net boven de rand van je schaambeen.
Mogelijk zijn deze klachten voor u herkenbaar:
Heeft u vaak buikpijn, last van een zwaar en moe gevoel in de onderbuik of een druk op uw vagina? Sommige vrouwen spreken over bal gevoel in de vagina. De verzakking kan zichtbaar zijn in de vagina. Deze klachten nemen vaak toe in de loop van de dag en bij zwaar tillen.
Je kunt voor cardio oefeningen kiezen als fietsen, roeien, zwemmen of stevig door wandelen. 3. Adem altijd door (zet je adem niet vast) en blaas uit wanneer je kracht zet. Hierdoor spant de bekkenbodem zich aan en kan op die manier ondersteuning bieden aan de organen.
Bekkenbodemklachten bij veel vrouwen niet behandeld
Bekkenbodemklachten komen in Nederland bij vrouwen boven 40 jaar veel voor: 30-55 procent heeft UI-klachten en meer dan 40 procent heeft een prolaps. De klachten hebben grote gevolgen voor het dagelijks leven van deze vrouwen.
Een normale baarmoeder (uterus) heeft de vorm en grootte van een peer. De wand van de baarmoeder bestaat uit spierweefsel; de binnenzijde is bekleed met slijmvlies. Het onderste deel mondt uit in de schede en wordt de baarmoedermond of baarmoederhals (portio of cervix) genoemd.
Vaak is een verzakking aan de buitenkant te zien en te voelen. Er kan een zwaar en zeurend gevoel in de buik en rug zijn. De klachten van een verzakking worden in de loop van de dag erger en verminderen door rust te nemen. Bij een blaasverzakking zijn er vaak klachten bij het plassen.