Gemiddeld voegde Shein tussen juli en december 2021 2000 tot 10.000 nieuwe producten(!) per dag toe aan de website. Bovendien ontdekten onderzoekers dat 70% van de producten minder dan 3 maanden oud zijn (ter vergelijking: bij H&M en Zara is dit 40-53%).
Van de 110.000 reviews over Shein op consumentenplatform Trustpilot, is 39 procent negatief tot zeer negatief. En dat komt voornamelijk door verzendproblemen. Wie hier bestelt neemt een gok: pakketjes komen niet altijd compleet aan, in een flink aantal gevallen zelfs helemaal niet.
"Shein en bijvoorbeeld ook Alibaba verwijzen naar een eigen gedragscode, maar in de praktijk zijn de arbeidsomstandigheden vaak heel erg slecht.
Shein-collecties worden niet in ethische omstandigheden gemaakt, zegt Zwitserse waakhondorganistaie Public Eye. In hun onderzoek rapporteren ze onveilige werksituaties, lage lonen en veel overuren. Impliciete dwangarbeid klinkt het, want de werknemer wordt niet per uur, maar per kledingstuk betaald.
Kwaliteit kleding SHEIN
De trui voelt gewoon meteen aan als hele slechte kwaliteit. Het zwarte stof is ontzettend dun en je kijkt er dwars doorheen. Het panterprintje is van hele dikke en stugge stof gemaakt waardoor de trui heel raar zit.
De modegigant werd de afgelopen vier jaar groot via apps als TikTok en Instagram. Daar proberen ze via advertenties en influencers vooral tieners, twintigers en dertigers te overtuigen om te kopen. Klanten die veel kopen, kunnen punten sparen, waardoor ze nog eens korting krijgen op de al lage prijzen.
Het bedrijf produceert zelf geen kleding, dit besteden ze allemaal uit aan fabrieken in de Chinese provincie Guangzhou. In deze fabrieken, die we kennen als sweatshops, zijn de arbeidsomstandigheden absoluut niet volgens de standaarden.
Chris Xu, de oprichter en miljardair achter het bedrijf, is voornamelijk eigenaar van SHEIN.
Ook word er op meerdere sites gesproken over 'het chineese merk SHEIN'. Nog mooier is dat SHEIN dus eigen producten verkoopt op AliExpress maar ook producten doorverkoopt die dus helemaal niet uit hun fabriek komen.
Wie zit er achter dit Chinese succesnummer? Shein is de naam, uit te spreken als She In: het snelstgroeiende e-commercebedrijf ter wereld dat in 220 landen hofleverancier is van jonge, kooplustige meisjes en vrouwen.
Voor slechts 572 euro per maand moeten fabrieksmedewerkers van het bedrijf minimaal vijfhonderd kledingstukken per dag in elkaar zetten. Worden er fouten gemaakt? Dan wordt maar liefst twee derde (!) van het salaris niet uitbetaald. In een andere fabriek geldt helemaal geen vast salaris voor de medewerkers.
Waar komt Shein vandaan? Shein is oorspronkelijk in 2008 opgericht in New Jersey, Verenigde Staten. Maar laten we eerlijk zijn: dit is gewoon een Chinese webshop. De staf erachter is vrijwel exclusief Chinees, en de producten die je hier bestelt zullen veelal uit Chinese magazijnen komen.
Ons digital-first model bereikt klanten waar ze zijn: op mobiele apparaten, online en op sociale media. We zijn een van de populairste winkel-apps geworden en blijven klanten aan ons binden door meerdere contentstromen direct binnen het SHEIN-platform aan te bieden en de beste online winkelervaring te leveren.
We hanteren een zerotolerance-aanpak voor zowel dwangarbeid als kinderarbeid. Alle leveranciers die voor ons werken, moeten ons strikte beleid ter bestrijding van dwangarbeid en kinderarbeid ondertekenen en naleven. In 2020 hebben we 0 gevallen van kinderarbeid vastgesteld.
Volgens een van de eigenaren van het bedrijf, Molly Miao, is Shein "kosteneffectief" omdat maar heel weinig spullen niet worden verkocht. "Van de 100 producten die we maken, worden 98 producten verkocht", stelde ze eerder tegenover The Wall Street Journal.
Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.
Al in meerdere steden zoals, Amsterdam en Zoetermeer, kun je kleding van online modewinkel Shein kopen en nu ook in Den Haag. In het voormalige pand van Jeans Centre, aan Spuistraat 11, kun je nu kleding van onder andere Shein en Scamm kopen. SHEIN is een populair kledingmerk onder vooral jonge modeliefhebbers.
SHEIN pakketten worden bezorgd door koeriers zoals NinjaVan, Aramex, Ophalen, Nakel, of ColisExpat.
Het platform 'Gratis uitproberen' geeft SHEIN-klanten de kans om onze kleding te proberen en reviews te schrijven voor andere klanten. SHEIN-leden krijgen gratis een item als ze een positieve review over het item schrijven, bijvoorbeeld over wat ze leuk vinden, hoe ze het hebben gestyled etc.
Shein werd opgericht in 2008 door Chris Xu, toentertijd nog onder de naam ZZKKO. De oorspronkelijke website van het merk was Sheinside.com. In 2013 groeide het bedrijf naar 100 werknemers en werd het productiekantoor opgezet in de Chinese stad Guangzhou.
Ook Shein gaat van start met tweedehands. De Chinese producent van ultrasnelle mode tegen bodemprijzen lanceert in de Verenigde Staten een doorverkoopservice.
Het eerste retourlabel is gratis bij uw retourzending voor elke bestelling vanaf 22/3/2021. Elk extra retouretiket voor dezelfde bestelling kost € 4,50, wat van je terugbetaling wordt afgetrokken.
Heren | Dames Heren Online | SHEIN Nederland.
Moet je bij Shein een maatje groter bestellen? Het heersende idee is vaak dat de maten van Chinese kledingstukken vaak kleiner uitvallen. Bij Shein zijn ze niet op hun achterhoofd gevallen, en ze spelen dan ook goed in op de Europese markt. Niet alleen qua kleding en stijlen, maar ook wat maten betreft.
2.3 Extra kosten
Voor bestellingen van meer dan 180 euro TTC (inclusief belasting) worden extra kosten (inclusief douanerechten, magazijnkosten en inklaringskosten) in rekening gebracht, en het specifieke bedrag is afhankelijk van de totale waarde van de bestelling.