Huizen zonder spouw of met een te dunne spouw kun je langs de binnenkant laten isoleren. Je doet dit aan de hand van voorzetwanden uit Metal Studs van Gyproc®, geïsoleerd met Comfortpanel 32. Je verliest er een beetje woonruimte door, maar maakt wel in één klap komaf met eventuele lelijke muren.
Gelukkig is het ook zonder spouwmuurisolatie mogelijk om een goed geïsoleerde woning te krijgen. Er zijn slimme oplossingen om je muur te isoleren met bijvoorbeeld EPS, PUR of glaswol. Ook je dak en je vloer kan op die manieren geïsoleerd worden tegen warmteverlies.
Als het niet mogelijk is om spouwmuurisolatie aan te brengen zijn er andere methoden om de woning te isoleren. Je hebt dan de keus uit isoleren van de buitenmuren en isoleren van de binnenmuren. Verderop wordt besproken hoe dat wordt gedaan.
BENOvatie aan de binnenkant kan op twee manieren. Ofwel worden er dampdichte isolatieplaten (zoals pur) rechtstreeks op de muur gekleefd. Ofwel wordt er een 'voorzetwand' aangebracht. Op een rooster (latten of metal stud®-profielen) komt er een dampscherm en vervolgens een afwerking met bijvoorbeeld gipsplaten.
Spouwmuurisolatie is noodzakelijk
Niet voor niets dat veel mensen besluiten deze spouwmuren alsnog te laten isoleren. Slechte of geheel niet geïsoleerde muren zijn altijd koud in de winter. Hierdoor zie je vaak vochtplekken ontstaan, door condensatie van vocht op die koude plekken.
Zoals eerder gezegd is het vanaf de jaren zestig verplicht om een huis te hebben met een spouwmuur. Dus als je een huis hebt dat omstreeks die tijd gebouwd is of later, dan heeft jouw huis sowieso een spouwmuur. In de meeste gevallen hebben huizen tegenwoordig wel een spouwmuur.
Hoeveel graden dat precies scheelt is moeilijk vast te leggen. Alles is afhankelijk van de staat van het gebouw, de mate van isolatie, je stookgedrag, de temperatuur buiten, … Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur.
Het isoleren van een stuk muur is zinloos als niet de rest van de gevel, het dak en de vloer, wordt meegenomen en er geen dubbel glas wordt geplaatst." Het isoleren van een deel van de woning vermindert de warmteverliezen door dat constructiedeel en levert energiebesparing op.
Uw muur binnen of buiten isoleren? Naast de spouw, kan een muur zowel aan de binnen- als de buitenkant worden geïsoleerd. Vaak wordt de voorkeur gegeven aan het isoleren aan de buitenkant. Isolatiemateriaal aanbrengen op de buitengevel voorkomt koudebruggen die kunnen ontstaan bij de aansluiting van de vloer en muur.
Vooralsnog is spouwmuurisolatie van bestaande woningen niet verplicht. Wel moeten nieuwe huizen gebouwd vanaf 1976 standaard voorzien zijn van spouwmuurisolatie, omwille van het terugdringen van de CO2-uitstoot. Door spouwmuurisolatie blijft de warmte namelijk langer in huis hangen.
Gevels in slechte staat en met voegwerk van slechte kwaliteit, zoals verweerde gevelstenen, grote barsten of ontbrekende voegen, zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Een slechte gevel houdt het regenwater onvoldoende tegen.
Toch kunnen er problemen ontstaan bij geïsoleerde spouwen. Door de jaren heen kan glaswol in de spouw gaan verzakken. Hierdoor zal de isolatiewaarde enorm verminderen. De kans op koudebruggen en daarmee vochtproblemen wordt groter.
Een van de indicaties voor het hebben van een spouwmuur is het bouwjaar van jouw woning. Dateert jouw woning van voor 1920 dan heeft deze in principe geen spouw. Voor woningen tussen 1920 en 1975 is de kans 90% dat ze beschikken over een spouw en in veel gevallen ook nog niet geïsoleerd.
Bij een ankerloze spouwmuur zijn er twee losstaande muren die alleen door een fundering verbonden worden. Een ankerloze spouwmuur is een spouwmuur waarbij de ankers die normaal gesproken het binnenblad en het buitenblad verbinden, ontbreken.
Een enkelsteens- of steensmuur (een muur die de dikte heeft van de lengte van een baksteen) kan eventueel ook zonder regelwerk geïsoleerd. U kunt dan isoleren door het direct aanbrengen van isolatieplaten op de binnenmuur. Deze manier van isoleren vraagt minder ruimte dan een voorzetwand.
Er zijn verschillende soorten materialen geschikt voor het isoleren van een muur. Wij raden PIR + gipsplaten aan voor uw binnenmuur. De PIR-isolatie is een dunne plaat met een hoge isolatiewaarde. Door de dikte van deze plaat wordt de ruimte niet veel kleiner, wat in tegenstelling tot andere materialen wel gebeurt.
U kunt in principe uw woning dus niet overisoleren, maar het gaat meer om het gebrek aan ventilatie om zo uzelf en uw woning alsnog van verse lucht te voorzien. Dit kan door het openzetten van meerdere ramen, of installatie van een mechanisch ventilatiesysteem.
Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas.
Spouwmuurisolatie wordt bij oude huizen gedaan via na-isoleren. Er worden een aantal gaten in de spouwmuur geboord, waar het isolatiemateriaal doorheen gespoten wordt. Wanneer er geen spouwmuur is, kunnen de binnen- of buitenmuren geïsoleerd worden.
De beste manier om een tussenmuur te isoleren is er een wand voor te plaatsen. Deze kan worden gemaakt van een houten- of stalen frame met daartussen isolatiemateriaal. Steenwol, glaswol, katoen- of houtvezelplaten zijn hier uiternate geschikt voor.
Van de drie isolatievormen levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement op. Een goed geïsoleerde spouwmuur zal het gasverbruik per jaar verminderen met 10 m3 per geïsoleerde m2. Daardoor heeft u de investering binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend.
Met spouwmuurisolatie bespaart u 9 tot 11 m3 gas per jaar. Dat is goed voor uw energierekening. En voor een comfortabel en behaaglijk voelend huis.
Wat kost spouwmuurisolatie per m2? De kosten voor spouwmuurisolatie bedragen per vierkante meter gemiddeld tussen 20 en 30 euro. Het minimumtarief voor spouwisolatie varieert van 850 tot 1200 euro.